Cigánylecsó punyával Pécs belvárosában

Az első cigány lakáséttermet 2015-ben nyitotta meg a Színes Gyöngyök Egyesület a pécsi Uránvárosban. A Kóstolda az elmúlt években 4-5 fogásos alkalmi, tematikus vacsoraestekkel várta a vendégeket, nagy sikerrel. 

A folyamatos telt ház indította arra a lakásétterem tulajdonosait, hogy Pécs történelmi belvárosában, egy állandó étteremben is megmutassák a cigány gasztronómia értékeit. A június közepén nyílt Király utcai vendéglőt – ahogy az Uránvárosban működő lakáséttermet is – Várnai Anna, a Színes Gyöngyök Egyesület elnöke irányítja.

A belvárosi Kóstoldában a folyamatosan magas minőséget szem előtt tartva a szűk ételválaszték mellett döntöttek: az induló étlapon eredetileg húsos cigánylecsó punyával (beás nyelven így nevezik a cigánykenyeret), csülkös bableves, cigánypecsenye hagymás tört krumplival, házi savanyúsággal, desszertként pedig asztalkörül futkosós túrós és grízes meggyes rétes szerepeltek, majd néhány nap után a vendégek igényei alapján velős pacalpörkölttel és vegyes pörkölttel bővült a kínálat. A tulajdonosok úgy választották ki az ételeket, hogy azok az autentikus cigány ízvilágot reprezentálják.

A két étterem a jövőben is különbözőképpen működik majd: a Király utcában 10-től 22 óráig várják a vendégeket, akik szabadon választhatnak az à la carte étlapról, valamint délidőben ebédmenüt is kínálnak, míg a lakásétteremben továbbra is kötött a menüsor, és alkalmi jellegű a vendégfogadás.

Kóstoldájában a Színes Gyöngyök Egyesület a délvidéki cigányok szokásait, értékeit és ételeit szeretné megismertetni a nem cigány lakossággal. Céljuk, hogy olyan találkozási pontot hozzanak létre, ahol kölcsönös bizalom, elfogadás és párbeszéd alakulhat ki az egyes népcsoportok között. Őszintén hiszik ugyanis, hogy egy-egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.