Csabagyöngye ültetvény a tóparton

Katonás rendben sorakoznak egymás után, szépen zöldellnek a Csaba tó melletti területen azok a szőlőtövek, melyek a városi ültetvényt adják, s jövőre már szüretelhetünk is itt. Pénteken délelőtt Vantara Gyula polgármester és Hanó Miklós alpolgármester kalauzolásával a sajtó képviselői is szemügyre vehették a Csabagyöngye ültetvényt.

Mint azt elöljáróban Vantara Gyula polgármestertől megtudtuk, a Csabagyöngye szőlő ugyanolyan nevezetessége lehet a városnak, mint a Csabai kolbász. Ez ugyanis a legkorábban érő szőlőfajta a világon, minden évben ebből készül az év első bora. A szőlőt az 1800-as évek végén Stark Adolf nemesítette Békéscsabán, és egy évtizeden belül megszervezte a nemzetközi forgalmazást is. A magoncokért a szó szoros értelmében sorban álltak a megrendelők. Értékét Mathiász János korabeli szőlőnemesítő is elismerte, katalógusában még Stark magonca néven említette.
- A békéscsabai közgyűlés 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít kéthektáros területen, Békéscsabán, a Kenderföldeken. A terveknek megfelelően a telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán valósult meg – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy a cél elsősorban a hagyomány- és értékőrzés volt.
- Az ültetvényen megközelítőleg 60 százalékban Csabagyöngye 40 százalékban egyéb bor- és csemegeszőlők teremnek majd, így késő őszig folyamatosan tarthat a szüret. Az elsőre jövő év nyarán számíthatunk – hallhattuk Hanó Miklóstól. Az alpolgármester hozzátette: a tervek szerint idén ősszel további 6 ezer négyzetméteres területen régi, magyar gyümölcsfajtákat termő fákat is elültetnek itt. Az így kialakított mintakertben tanösvény is lesz, melyen képek, szöveges anyagok segítségével ismerkedhetnek az érdeklődők a különféle fajtákkal. Az ültetvény terméséből szőlőpálinka készül, ami a kolbász mellett városunk új, emblematikus terméke lehet. E mellett a gyönyörű környezetben elhelyezkedő kertben a későbbiekben csoportokat is fogadhatnak, a tervek szerint egy épülettel is gazdagodik majd a terület, s egyfajta génbankként is szolgálhat az ültetvény az őshonos, magyar fajták megmentését szolgálva. 

Forrás: csabaimerleg.hu


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.