Csabagyöngye ültetvény a tóparton

Katonás rendben sorakoznak egymás után, szépen zöldellnek a Csaba tó melletti területen azok a szőlőtövek, melyek a városi ültetvényt adják, s jövőre már szüretelhetünk is itt. Pénteken délelőtt Vantara Gyula polgármester és Hanó Miklós alpolgármester kalauzolásával a sajtó képviselői is szemügyre vehették a Csabagyöngye ültetvényt.

Mint azt elöljáróban Vantara Gyula polgármestertől megtudtuk, a Csabagyöngye szőlő ugyanolyan nevezetessége lehet a városnak, mint a Csabai kolbász. Ez ugyanis a legkorábban érő szőlőfajta a világon, minden évben ebből készül az év első bora. A szőlőt az 1800-as évek végén Stark Adolf nemesítette Békéscsabán, és egy évtizeden belül megszervezte a nemzetközi forgalmazást is. A magoncokért a szó szoros értelmében sorban álltak a megrendelők. Értékét Mathiász János korabeli szőlőnemesítő is elismerte, katalógusában még Stark magonca néven említette.
- A békéscsabai közgyűlés 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít kéthektáros területen, Békéscsabán, a Kenderföldeken. A terveknek megfelelően a telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán valósult meg – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy a cél elsősorban a hagyomány- és értékőrzés volt.
- Az ültetvényen megközelítőleg 60 százalékban Csabagyöngye 40 százalékban egyéb bor- és csemegeszőlők teremnek majd, így késő őszig folyamatosan tarthat a szüret. Az elsőre jövő év nyarán számíthatunk – hallhattuk Hanó Miklóstól. Az alpolgármester hozzátette: a tervek szerint idén ősszel további 6 ezer négyzetméteres területen régi, magyar gyümölcsfajtákat termő fákat is elültetnek itt. Az így kialakított mintakertben tanösvény is lesz, melyen képek, szöveges anyagok segítségével ismerkedhetnek az érdeklődők a különféle fajtákkal. Az ültetvény terméséből szőlőpálinka készül, ami a kolbász mellett városunk új, emblematikus terméke lehet. E mellett a gyönyörű környezetben elhelyezkedő kertben a későbbiekben csoportokat is fogadhatnak, a tervek szerint egy épülettel is gazdagodik majd a terület, s egyfajta génbankként is szolgálhat az ültetvény az őshonos, magyar fajták megmentését szolgálva. 

Forrás: csabaimerleg.hu


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.