Csabagyöngye ültetvény a tóparton

Katonás rendben sorakoznak egymás után, szépen zöldellnek a Csaba tó melletti területen azok a szőlőtövek, melyek a városi ültetvényt adják, s jövőre már szüretelhetünk is itt. Pénteken délelőtt Vantara Gyula polgármester és Hanó Miklós alpolgármester kalauzolásával a sajtó képviselői is szemügyre vehették a Csabagyöngye ültetvényt.

Mint azt elöljáróban Vantara Gyula polgármestertől megtudtuk, a Csabagyöngye szőlő ugyanolyan nevezetessége lehet a városnak, mint a Csabai kolbász. Ez ugyanis a legkorábban érő szőlőfajta a világon, minden évben ebből készül az év első bora. A szőlőt az 1800-as évek végén Stark Adolf nemesítette Békéscsabán, és egy évtizeden belül megszervezte a nemzetközi forgalmazást is. A magoncokért a szó szoros értelmében sorban álltak a megrendelők. Értékét Mathiász János korabeli szőlőnemesítő is elismerte, katalógusában még Stark magonca néven említette.
- A békéscsabai közgyűlés 2010 májusában döntött arról, hogy Csabagyöngye ültetvényt létesít kéthektáros területen, Békéscsabán, a Kenderföldeken. A terveknek megfelelően a telepítés első üteme 2011 őszén, második üteme 2012 tavaszán valósult meg – emlékeztetett a polgármester hozzátéve, hogy a cél elsősorban a hagyomány- és értékőrzés volt.
- Az ültetvényen megközelítőleg 60 százalékban Csabagyöngye 40 százalékban egyéb bor- és csemegeszőlők teremnek majd, így késő őszig folyamatosan tarthat a szüret. Az elsőre jövő év nyarán számíthatunk – hallhattuk Hanó Miklóstól. Az alpolgármester hozzátette: a tervek szerint idén ősszel további 6 ezer négyzetméteres területen régi, magyar gyümölcsfajtákat termő fákat is elültetnek itt. Az így kialakított mintakertben tanösvény is lesz, melyen képek, szöveges anyagok segítségével ismerkedhetnek az érdeklődők a különféle fajtákkal. Az ültetvény terméséből szőlőpálinka készül, ami a kolbász mellett városunk új, emblematikus terméke lehet. E mellett a gyönyörű környezetben elhelyezkedő kertben a későbbiekben csoportokat is fogadhatnak, a tervek szerint egy épülettel is gazdagodik majd a terület, s egyfajta génbankként is szolgálhat az ültetvény az őshonos, magyar fajták megmentését szolgálva. 

Forrás: csabaimerleg.hu


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.