Dél-Indiában már a zsíradót is bevezették

14,5 százalékos adókulccsal sújtanák a gyorséttermeket. A zsíradóra minden olyan étterem számíthat, ahol pizzát, hamburgert, fánkot kínálnak a vendégeknek.

India dél-nyugati államában 14,5 százalékos adót vetnének ki a hamburgereket, pizzákat, fánkokat árusító gyorséttermekre. A helyi kormány a napokban tett javaslatot a „zsíradó”, avagy fat tax bevezetésére. A durva mértékű adóval az olyan gyorsétteremláncokat büntetnék, mint a Burger King vagy a McDonald's.

A lépésre azért szánták magukat az indiai államban, mert a helyiek étkezési szokásai drámaian megváltoztak az utóbbi időben. Az emberek egyre több gyorskaját fogyasztanak a hagyományos ételek helyett. Ráadásul egy friss felmérés szerint az elhízás vonatkozásában ez a terület már a második helyen áll az indiai államok között.

A keralai kormány engedélyezte, hogy az új adóterhet a gyorséttermek áthárítsák fogyasztóikra, ha úgy látják jónak, ugyanakkor az áremelés jelentősen csökkentheti az éttermek forgalmát.

A BBC szerint nem az indiai állam az első a világon, ahol új közteherrel küzd a kormány az elhízás ellen. Megemlítik a dánok zsíradóját, melyet 2013-ban mégis visszavontak, illetve a nálunk bevezetett, ehhez hasonló chipsadót, vagy a miénkhez hasonló mexikói megoldást is.

A zsíradó bevezetését követően Indiában újabb termékekre vethetnek ki hasonló adót, így például a finomított lisztből készült élelmiszerekre és a cukrozott üdítőkre is.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.