Dél-Indiában már a zsíradót is bevezették

14,5 százalékos adókulccsal sújtanák a gyorséttermeket. A zsíradóra minden olyan étterem számíthat, ahol pizzát, hamburgert, fánkot kínálnak a vendégeknek.

India dél-nyugati államában 14,5 százalékos adót vetnének ki a hamburgereket, pizzákat, fánkokat árusító gyorséttermekre. A helyi kormány a napokban tett javaslatot a „zsíradó”, avagy fat tax bevezetésére. A durva mértékű adóval az olyan gyorsétteremláncokat büntetnék, mint a Burger King vagy a McDonald's.

A lépésre azért szánták magukat az indiai államban, mert a helyiek étkezési szokásai drámaian megváltoztak az utóbbi időben. Az emberek egyre több gyorskaját fogyasztanak a hagyományos ételek helyett. Ráadásul egy friss felmérés szerint az elhízás vonatkozásában ez a terület már a második helyen áll az indiai államok között.

A keralai kormány engedélyezte, hogy az új adóterhet a gyorséttermek áthárítsák fogyasztóikra, ha úgy látják jónak, ugyanakkor az áremelés jelentősen csökkentheti az éttermek forgalmát.

A BBC szerint nem az indiai állam az első a világon, ahol új közteherrel küzd a kormány az elhízás ellen. Megemlítik a dánok zsíradóját, melyet 2013-ban mégis visszavontak, illetve a nálunk bevezetett, ehhez hasonló chipsadót, vagy a miénkhez hasonló mexikói megoldást is.

A zsíradó bevezetését követően Indiában újabb termékekre vethetnek ki hasonló adót, így például a finomított lisztből készült élelmiszerekre és a cukrozott üdítőkre is.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.