„Egy termelőtől szereznek be mindent”

Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.

Első lépésként a vásárló számára fontossá válik, hogy a termék hazai és lehetőleg a közelből származó legyen. Francia mintára hazánkban is működik már az ún. közösségi mezőgazdálkodás több formája. A cél a leendő vásárló és termelő között kialakuló üzleti és bizalmi kapcsolat – mondta korábban a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, Gulyás Emese erről a gazdálkodási formáról. Megjegyezte, hogy fogyasztó és gazdálkodó egy olyan közösséget alkot, amelyhez egy darab föld is tartozik. A tagok között egyenlő részekben osztják szét, amit a gazda szaktudásával megteremt.

A Biokert Szigetmonostoron összesen öt és fél hektáron már évek óta a szerződőkkel megállapodásban osztja a megtermelt javakat. Pető Áron, a Biokert tulajdonosa elmondta, idén még az első szállítás előtt állnak. Ebben a gazdálkodási formában azonban nincs februárban eper, vagy nyáron saláta. Megjegyezte, hogy egy bizonyos embertípus szükséges hozzá, aki feldolgozza, hogy idény szerinti termelésről van ilyenkor szó. A tagok nyílt napokon kilátogatnak a gazdaságba, hogy bele lássanak a gazdaság életébe és kaphatóak egy kis közös munkára is – tette hozzá.

Itt meg van az a biztonság, amit más művelési ágakban nem kap meg a termelő. A közösségi modell előnye, ha esetleg nem sikerül valami, nem a gazda viseli egyedül annak a növénynek a kockázatát, hanem az egész közösség felvállalja – mondta Pető Áron. A tagoknál kisebb a kockázat, mintha a gazda egyedül vinné piacra a növényt – tette hozzá. A Biokertnél közel ötvenféle növény termesztődik, így kiegyenlítődik a nemsikerültség is.


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.