„Egy termelőtől szereznek be mindent”

Lassan terjed, de egyre népszerűbb az ún. közösségi mezőgazdaság hazánkban is. Ennek egyik legegyszerűbb formája, amikor a leendő vásárlók együtt eltartanak egy gazdálkodót, aki igyekszik mindent megtermelni, ami a konyhára kell a családoknak. Az ún. részes rendszerben a termést mindig elosztják, de nemcsak a haszon, a kockázat is közös, így a gazdának sem kell aggódnia aszály, vagy túl sok csapadék esetén.

Első lépésként a vásárló számára fontossá válik, hogy a termék hazai és lehetőleg a közelből származó legyen. Francia mintára hazánkban is működik már az ún. közösségi mezőgazdálkodás több formája. A cél a leendő vásárló és termelő között kialakuló üzleti és bizalmi kapcsolat – mondta korábban a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa, Gulyás Emese erről a gazdálkodási formáról. Megjegyezte, hogy fogyasztó és gazdálkodó egy olyan közösséget alkot, amelyhez egy darab föld is tartozik. A tagok között egyenlő részekben osztják szét, amit a gazda szaktudásával megteremt.

A Biokert Szigetmonostoron összesen öt és fél hektáron már évek óta a szerződőkkel megállapodásban osztja a megtermelt javakat. Pető Áron, a Biokert tulajdonosa elmondta, idén még az első szállítás előtt állnak. Ebben a gazdálkodási formában azonban nincs februárban eper, vagy nyáron saláta. Megjegyezte, hogy egy bizonyos embertípus szükséges hozzá, aki feldolgozza, hogy idény szerinti termelésről van ilyenkor szó. A tagok nyílt napokon kilátogatnak a gazdaságba, hogy bele lássanak a gazdaság életébe és kaphatóak egy kis közös munkára is – tette hozzá.

Itt meg van az a biztonság, amit más művelési ágakban nem kap meg a termelő. A közösségi modell előnye, ha esetleg nem sikerül valami, nem a gazda viseli egyedül annak a növénynek a kockázatát, hanem az egész közösség felvállalja – mondta Pető Áron. A tagoknál kisebb a kockázat, mintha a gazda egyedül vinné piacra a növényt – tette hozzá. A Biokertnél közel ötvenféle növény termesztődik, így kiegyenlítődik a nemsikerültség is.


Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.