Egyetlen hamburgerhez 3145 liter vízre van szükség!

Mekkora egy hamburger vízlábnyoma? Mennyi vizet használunk fel hozzá?

A válaszhoz jó tudni, hogy a vízhasználat nem más, mint egy adott idő alatt elfogyasztott (elpárologtatott) és/vagy beszennyezett víz mennyisége. A vízlábnyom meglehetős pontossággal kiszámítható bármilyen fogyasztói csoportra (személy, fogyasztók, család, város, nemzet), vagy vállalatra (állami vállalat, magán vállalat, iparág), de akár egy hamburgerre is.

“Az egyén, a közösség vagy egy üzletág vízlábnyoma jelzi mindazt a felhasznált vízmennyiséget, amennyit közvetlenül elfogyaszt és amennyit közvetve az előállított termékek, igénybe vett szolgáltatások előteremtéséhez használt el.” (fna.hu)

Mennyi víz kell egy hamburger előállításához? Nagyon sok: 3145 liter!


A hamburger vízlábnyoma

A hamburger vízlábnyoma a fenti ábra alapján:

  • 1 marhahús pogácsa (150g) – 2498 liter
  • 1 szelet sajt – 151 liter
  • 2 szelet paradicsom – 3,78 liter
  • 1 salátalevél – 0,75 liter
  • 1 buci – 83 liter
  • 3 szelet bacon – 409 liter

Egy hamburgerhez tehát, mindösszesen 831 US gallon, vagyis 3145 liter víz közvetett és közvetlen felhasználására van szükség.

Hogyan lehet a hamburger vízlábnyomát csökkenteni?

Ha a marhahús előállítás nagy vízigényére (15400 liter/kg) gondolva, környezettudatos módon, csökkenteni akarod az elfogyasztott hamburgered előállításához szükséges ivóvíz mennyiségét (s persze, ha le tudsz mondani a marhahúsról), inkább a kisebb előállítási vízigényű sertés (6000 liter/kg), kecske (5500 liter/kg), vagy csirke (4300 liter/kg) húsából készített húspogácsával kérd a hamburgert. Ezzel jelentős mértékben, akár 70 %-kal csökkentheted a hamburger vízlábnyomát.


Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.