És a kokszolóban

Ha azt mondjuk, gasztronómia és Európa, sok ember egyből a franciákra gondolna. És Németország? Ne fintorogjanak! Czeiszing Miklós, a DZT, Német Turisztikai Hivatal budapesti képviseletének vezetője egy hétfői, a budapesti Kempinskiben rendezett sajtóeseményen a szemeket felnyitva igyekezett felvilágosítani: a német konyha nem csak a barna színű generálszószból, sertéssültből és párolt káposztából áll. Ennek cáfolatát ki is teszik a kirakatba egy éven át: 2018 németéknél a finomságokról szól.

Csak hogy a kezdeteknél kezdjük: Európa legelső, írásban rögzített élelmiszeripari regulája, a sörfőzés aranyszabályait rögzítő bajor tisztasági törvény két éve volt 500 éves. Bajorország! És még megannyi ország. Gondoljunk csak bele: ami ma Németország, az nem volt mindig az, hanem hercegségek, fejedelemségek, államok sokasága a német egységig. Mind-mind a saját fejlesztésű étkeivel azokból a nyersanyagokból, ami az adott szélességi körön rendelkezésre állt.

Azt se tévesszük szem elől, hogy mekkora országról beszélünk! Nem akkora, mint a Szovjetunió, de a dán határtól Bajorország legdélebbi déli csücskéig előfordulnak különböző, a tejba, vajba, olajba aprítható dolgok. Halak, szárnyasok, patások, zöldség, gyümölcs, sör, bor pálinka. Amiket a mintegy 300 Michelin-csillagos vendéglőtől a berlini lacikonyhákig szolgálnak fel, a legkülönbözőbb módon.

"Modern, a világra nyitott ország, nem csak azt eszik a németek, amit nagymama megtanított" - hívta fel a a figyelmet Czeiszing Miklós az országot ért számos kulturális és kulináris befolyás jótékony hatására. Ha esetleg a megjegyzés furcsán hatna az olykor záródó, de a maga módján mindig is meglehetősen kevert közép-európai világban, akkor idézzük fel, hogy Bréma és Hamburg kikötőiben évszázadok óta landol a világ hajókon vagy egyéb közlekedési eszközökön. Nem csoda hát, ha a legjobb kávépörkölők és kávézók pont e vidéken várják vendégeiket. És bár a dohányzás ellen egy ideje a középkort megszégyenítő boszorkányüldőzés folyik, a brémai szivarok sem megvetendők egy jó észak-német fekete mellé.

A klasszikus vendéglátóipari egységek mellett a németek, mint megannyi másban, rendkívül leleményesek az éttermi helyszínek kialakításában. A lakásétterem talán már smafu, de egy étterem a kokszolóban, a Ruhr-vidéken? Na, azt nézze meg! És egye meg bátran, amit ott a tányérján lát majd, használja ki a gasztro-évet! Tudja, mi az Maultasche? Nos, a derék német egyházfik azt ókumulálták ki, hogy ha kis, úgymond batyukba rejtik böjt idején a húst, az úr nem veszi észre. Talán alulbecsülték a teremtő képességeit, vagy az úr könyörült rajtuk. Ki tudja?

Bizonyára az idei eszem-iszom témaév is rátesz néhány lapáttal a folyamatos rekorddöntő, német vendégéjszaka- számokra. Már megint elverték a franciákat az idegenforgalmi kontinenstornán. Mi magyarok a sok tízmillió vendégéjből tavaly november végéig 726 289-cel vettük ki a részünket. Ez 8,9%-os növekedés. És még nincs lezárva az év!

Arról már annyiszor szóltunk, hogy a DZT nem hasraűtés szerűen találja ki a következő évek marketingtémáját, hanem több esztendőre előremenően tudja, hogy mihez kell majd csatlakoztatnia a szolgáltatókat. Idén eszünk-iszunk jövőre a Bauhuas lesz 100. éves, 2020-ban Beethoven 250 esztendős. De mindeközben ott van a jó öreg Marx Károly. Őrzi még nálunk bármi a nevét? Úgy tűnik, Németországban nem lett politikai fujfujfuj áldozata; meg fognak emlékezni idén május 5-én születésének 200. évfordulójáról.

 


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.