Étterem is lesz a megújult siófoki víztoronyban

(MTI) - Szombaton bejárhatta a nagyközönség Siófok 420 millió forintból megújult jelképét, a 99 éves víztornyot; a glóbuszába kerülő étterem és interaktív üzenőhely, valamint a torony lábánál helyet kapó turistairoda 2012 májusában nyílik meg.

Balázs Árpád polgármester a város főterén álló, helyi védettségű ipartörténeti emlék bejárása alkalmából emlékezetett arra, hogy a több évtizede már nem működő víztornyot egy ideig a lebontás réme fenyegette. Miután azonban önkormányzati tulajdonba került, élni akartak azzal, hogy ragyogó kilátás nyílik belőle, és központi helyzetéből fakadóan ideális helyszíne lehet a turisztikai irodának. Mivel a torony állapota folyamatosan romlott, halaszthatatlanná vált a felújítása. A 420,9 millió forintos projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja nyújtott 300 milliós támogatást, a többi költséget a helyi önkormányzat állta.

A mai szabályozás szerint már nem lehetne ilyen magas létesítményt építeni vendéglátóhelyként a Balaton partján, de egy réginek a felújításával megvalósulhatott egy ilyen egyedülálló attrakció, amely a következő nyárra igazi meglepetés lesz a városba érkezők turistáknak is.

A felújítás során lebontották a kétszázötven köbméteres betontartályt, felülvizsgálták a víztorony szerkezetét, amely aztán karbonszálas megerősítést kapott.

A torony földszintje üvegfalú körépülettel bővült, ott a helyi Tourinform-iroda kap a a korábbiaknál tágasabb, százharminc négyzetméteres területet. Az épület északnyugati oldalán két panorámalifttel lehet feljutni a kávézó egyes szintjéig. A panorámát üvegfalú körteraszról is meg lehet csodálni, a glóbuszban pedig kiállítótér és kávézó várja majd a vendégeket. A legfelső szint egy része folyamatosan forog majd. Erről a polgármester egyelőre csak annyit árult el, hogy oda tizenkét "technikai világújdonságnak számító" berendezést akarnak telepíteni, és mindez része lesz egy interaktív információs és üzenőközpontnak. (MTI)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.