Étterem is lesz a megújult siófoki víztoronyban

(MTI) - Szombaton bejárhatta a nagyközönség Siófok 420 millió forintból megújult jelképét, a 99 éves víztornyot; a glóbuszába kerülő étterem és interaktív üzenőhely, valamint a torony lábánál helyet kapó turistairoda 2012 májusában nyílik meg.

Balázs Árpád polgármester a város főterén álló, helyi védettségű ipartörténeti emlék bejárása alkalmából emlékezetett arra, hogy a több évtizede már nem működő víztornyot egy ideig a lebontás réme fenyegette. Miután azonban önkormányzati tulajdonba került, élni akartak azzal, hogy ragyogó kilátás nyílik belőle, és központi helyzetéből fakadóan ideális helyszíne lehet a turisztikai irodának. Mivel a torony állapota folyamatosan romlott, halaszthatatlanná vált a felújítása. A 420,9 millió forintos projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja nyújtott 300 milliós támogatást, a többi költséget a helyi önkormányzat állta.

A mai szabályozás szerint már nem lehetne ilyen magas létesítményt építeni vendéglátóhelyként a Balaton partján, de egy réginek a felújításával megvalósulhatott egy ilyen egyedülálló attrakció, amely a következő nyárra igazi meglepetés lesz a városba érkezők turistáknak is.

A felújítás során lebontották a kétszázötven köbméteres betontartályt, felülvizsgálták a víztorony szerkezetét, amely aztán karbonszálas megerősítést kapott.

A torony földszintje üvegfalú körépülettel bővült, ott a helyi Tourinform-iroda kap a a korábbiaknál tágasabb, százharminc négyzetméteres területet. Az épület északnyugati oldalán két panorámalifttel lehet feljutni a kávézó egyes szintjéig. A panorámát üvegfalú körteraszról is meg lehet csodálni, a glóbuszban pedig kiállítótér és kávézó várja majd a vendégeket. A legfelső szint egy része folyamatosan forog majd. Erről a polgármester egyelőre csak annyit árult el, hogy oda tizenkét "technikai világújdonságnak számító" berendezést akarnak telepíteni, és mindez része lesz egy interaktív információs és üzenőközpontnak. (MTI)


MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.