Étterem is lesz a megújult siófoki víztoronyban

(MTI) - Szombaton bejárhatta a nagyközönség Siófok 420 millió forintból megújult jelképét, a 99 éves víztornyot; a glóbuszába kerülő étterem és interaktív üzenőhely, valamint a torony lábánál helyet kapó turistairoda 2012 májusában nyílik meg.

Balázs Árpád polgármester a város főterén álló, helyi védettségű ipartörténeti emlék bejárása alkalmából emlékezetett arra, hogy a több évtizede már nem működő víztornyot egy ideig a lebontás réme fenyegette. Miután azonban önkormányzati tulajdonba került, élni akartak azzal, hogy ragyogó kilátás nyílik belőle, és központi helyzetéből fakadóan ideális helyszíne lehet a turisztikai irodának. Mivel a torony állapota folyamatosan romlott, halaszthatatlanná vált a felújítása. A 420,9 millió forintos projekt megvalósulásához az Új Széchenyi Terv Dél-Dunántúli Operatív Programja nyújtott 300 milliós támogatást, a többi költséget a helyi önkormányzat állta.

A mai szabályozás szerint már nem lehetne ilyen magas létesítményt építeni vendéglátóhelyként a Balaton partján, de egy réginek a felújításával megvalósulhatott egy ilyen egyedülálló attrakció, amely a következő nyárra igazi meglepetés lesz a városba érkezők turistáknak is.

A felújítás során lebontották a kétszázötven köbméteres betontartályt, felülvizsgálták a víztorony szerkezetét, amely aztán karbonszálas megerősítést kapott.

A torony földszintje üvegfalú körépülettel bővült, ott a helyi Tourinform-iroda kap a a korábbiaknál tágasabb, százharminc négyzetméteres területet. Az épület északnyugati oldalán két panorámalifttel lehet feljutni a kávézó egyes szintjéig. A panorámát üvegfalú körteraszról is meg lehet csodálni, a glóbuszban pedig kiállítótér és kávézó várja majd a vendégeket. A legfelső szint egy része folyamatosan forog majd. Erről a polgármester egyelőre csak annyit árult el, hogy oda tizenkét "technikai világújdonságnak számító" berendezést akarnak telepíteni, és mindez része lesz egy interaktív információs és üzenőközpontnak. (MTI)


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.