Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Éppen 10 éve annak, hogy Debrecen Megyei Jogú Város a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve évről évre kiválasztja azokat a borokat, melyek érdemesek a Debrecen város bora kitüntető címre. Ezek a nemes nedűk - származzanak is hazánk bármely kiváló borvidékéről - egy esztendőn keresztül büszkén viselhetik a Debrecen város bora címet.

Az először 2015-ben meghirdetett borverseny elsődleges célja, hogy a zsűri kiválassza azokat a legkiválóbb magyar borokat, melyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.

A díjnyertes borok
A díjnyertes borok

Debrecen város bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

Debrecen város győztes borai a következők 2024-ben:

Pezsgő kategória:

Koch Borászat, Hajós-Bajai Chardonnay Brut pezsgő 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

Klasszikus kategória:

Günzer Tamás Pincészete, Mont Blanc Cuvée 2023 (Villányi Borvidék)

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, „Mentőöv” Balatonboglári rozé 2023 (Balatonboglári Borvidék)

Takler Borbirtok, Cabernet Franc 2019 (Szekszárdi Borvidék)

Prémium kategória:

Sümegi Ákos Pincészete, Chardonnay válogatás 2022 (Szekszárdi Borvidék)

Garamvári Szőlőbirtok, Sínai hegy Cabernet Franc 2019 (Balatonboglári Borvidék)

Édes kategória:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaji Borvidék)


A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.
Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.