Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Éppen 10 éve annak, hogy Debrecen Megyei Jogú Város a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve évről évre kiválasztja azokat a borokat, melyek érdemesek a Debrecen város bora kitüntető címre. Ezek a nemes nedűk - származzanak is hazánk bármely kiváló borvidékéről - egy esztendőn keresztül büszkén viselhetik a Debrecen város bora címet.

Az először 2015-ben meghirdetett borverseny elsődleges célja, hogy a zsűri kiválassza azokat a legkiválóbb magyar borokat, melyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.

A díjnyertes borok
A díjnyertes borok

Debrecen város bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

Debrecen város győztes borai a következők 2024-ben:

Pezsgő kategória:

Koch Borászat, Hajós-Bajai Chardonnay Brut pezsgő 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

Klasszikus kategória:

Günzer Tamás Pincészete, Mont Blanc Cuvée 2023 (Villányi Borvidék)

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, „Mentőöv” Balatonboglári rozé 2023 (Balatonboglári Borvidék)

Takler Borbirtok, Cabernet Franc 2019 (Szekszárdi Borvidék)

Prémium kategória:

Sümegi Ákos Pincészete, Chardonnay válogatás 2022 (Szekszárdi Borvidék)

Garamvári Szőlőbirtok, Sínai hegy Cabernet Franc 2019 (Balatonboglári Borvidék)

Édes kategória:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaji Borvidék)


Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.