Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Éppen 10 éve annak, hogy Debrecen Megyei Jogú Város a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve évről évre kiválasztja azokat a borokat, melyek érdemesek a Debrecen város bora kitüntető címre. Ezek a nemes nedűk - származzanak is hazánk bármely kiváló borvidékéről - egy esztendőn keresztül büszkén viselhetik a Debrecen város bora címet.

Az először 2015-ben meghirdetett borverseny elsődleges célja, hogy a zsűri kiválassza azokat a legkiválóbb magyar borokat, melyek Debrecen hivatalos eseményein, gasztrokulturális programjain, a helyi éttermek borkínálatában, illetve reprezentációs ajándékként méltón képviselik Kárpát-medence borkultúráját.

A díjnyertes borok
A díjnyertes borok

Debrecen város bora idei borversenyének első fordulójában 21 borvidék 130 pincészetének 500 bora vett részt. A tét nagy volt, miután a legjobb eredményeket elérő pincészetek kaptak meghívást a cím odaítélését eldöntő borbírálatra. A nemzetközi borbírákból és a magyar borásztársadalom ismert személyiségeiből álló rangos zsűri az utolsó fordulóban 12 borvidék 27 pincészetének 100 bora közül választotta ki a győztes tételeket. Az értékelést és rangsorolást a nemzetközi 100 pontos bírálati szempontrendszer szerint végezték el a szakemberek és 7 kategóriában neveztek meg csúcsbort.

Debrecen város győztes borai a következők 2024-ben:

Pezsgő kategória:

Koch Borászat, Hajós-Bajai Chardonnay Brut pezsgő 2021 (Hajós-Bajai Borvidék)

Klasszikus kategória:

Günzer Tamás Pincészete, Mont Blanc Cuvée 2023 (Villányi Borvidék)

Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet, „Mentőöv” Balatonboglári rozé 2023 (Balatonboglári Borvidék)

Takler Borbirtok, Cabernet Franc 2019 (Szekszárdi Borvidék)

Prémium kategória:

Sümegi Ákos Pincészete, Chardonnay válogatás 2022 (Szekszárdi Borvidék)

Garamvári Szőlőbirtok, Sínai hegy Cabernet Franc 2019 (Balatonboglári Borvidék)

Édes kategória:

Béres Szőlőbirtok és Pincészet, Tokaji Aszú 6 puttonyos 2017 (Tokaji Borvidék)


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.