Fiatalok versenyeztek Budapesten

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi gasztronómiai versenyét a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az idén is tizenöt csapat mérte össze erejét, melyek közül ebben az évben hét érkezett külföldről. A nyolc hazai iskola mellett vendégek érkeztek Németországból (két csapattal), Finnországból, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból és Ausztriából.

Az érdeklődés természetesen sokkal nagyobb, de a rendelkezésre álló tizenöt konyhában csak tizenöt csapat kaphat helyet. A versenyt kezdő cukrász fiatalok így is este tíz, és reggel 5 óra között dolgozhattak, nyolckor már a szakácsoké volt a pálya…

A három napos vetélkedés során a benevező csapatoknak a diplomácia világának protokollja alapján kellett elvégezni a feladatokat. Ennek megfelelően az Európai Uniós elnökségi szerepből adódó, a protokolláris előírásokat szem előtt tartó, a versenyző csapat országára jellemző ételek és cukrászkészítmények bemutatása volt a cél, természetesen a jelenlegi európai gasztronómiai irányzatok figyelembe vételével.

A cukrászok sütöttek, a szakácsok főztek, a felszolgálók terítettek, bort prezentáltak – idegen nyelven, és árgus szemekkel lesték egymás munkáit. Ugyanígy tett a zsűri, amelynek tagjai között olyan nevek kaptak szerepet, mint – a teljesség igénye nélkül - Mihályi László, Bíró Lajos, Vomberg Frigyes, Merczi Gábor, Bicsár Attila, Kozma Kálmán, Molnár Attila vagy Cseh János.

A jelenlegi dán hegemónia (továbbra is a koppenhágai Noma a világ legjobb étterme, és Rasmus Kofoed nyerte januárban az idei Bocuse d’Or versenyt Lyonban) mellett tulajdonképpen nem okozott nagy meglepetést, hogy az Aalborg-i fiatalok kapták a legmagasabb pontszámot. A magyar iskolák közül a rendező Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola végzett az élen. Közhely, de igaz, azonban, hogy valójában valamennyi versenyző és látogató győztesnek érezheti magát.

Viszontlátásra 2012-ben, immár harminckettedszer!

(További képeinket tekintse meg a gallériában!)


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.