Fiatalok versenyeztek Budapesten

Harmincegyedik alkalommal rendezte meg nemzetközi gasztronómiai versenyét a Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola. A korábbi gyakorlatnak megfelelően az idén is tizenöt csapat mérte össze erejét, melyek közül ebben az évben hét érkezett külföldről. A nyolc hazai iskola mellett vendégek érkeztek Németországból (két csapattal), Finnországból, Dániából, Franciaországból, Lengyelországból és Ausztriából.

Az érdeklődés természetesen sokkal nagyobb, de a rendelkezésre álló tizenöt konyhában csak tizenöt csapat kaphat helyet. A versenyt kezdő cukrász fiatalok így is este tíz, és reggel 5 óra között dolgozhattak, nyolckor már a szakácsoké volt a pálya…

A három napos vetélkedés során a benevező csapatoknak a diplomácia világának protokollja alapján kellett elvégezni a feladatokat. Ennek megfelelően az Európai Uniós elnökségi szerepből adódó, a protokolláris előírásokat szem előtt tartó, a versenyző csapat országára jellemző ételek és cukrászkészítmények bemutatása volt a cél, természetesen a jelenlegi európai gasztronómiai irányzatok figyelembe vételével.

A cukrászok sütöttek, a szakácsok főztek, a felszolgálók terítettek, bort prezentáltak – idegen nyelven, és árgus szemekkel lesték egymás munkáit. Ugyanígy tett a zsűri, amelynek tagjai között olyan nevek kaptak szerepet, mint – a teljesség igénye nélkül - Mihályi László, Bíró Lajos, Vomberg Frigyes, Merczi Gábor, Bicsár Attila, Kozma Kálmán, Molnár Attila vagy Cseh János.

A jelenlegi dán hegemónia (továbbra is a koppenhágai Noma a világ legjobb étterme, és Rasmus Kofoed nyerte januárban az idei Bocuse d’Or versenyt Lyonban) mellett tulajdonképpen nem okozott nagy meglepetést, hogy az Aalborg-i fiatalok kapták a legmagasabb pontszámot. A magyar iskolák közül a rendező Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola végzett az élen. Közhely, de igaz, azonban, hogy valójában valamennyi versenyző és látogató győztesnek érezheti magát.

Viszontlátásra 2012-ben, immár harminckettedszer!

(További képeinket tekintse meg a gallériában!)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.