Forralt Bor és Puncs Párbaj

A téli estéken sokunknak jól esik a forralt bor vagy a puncs, ami átmelegíti a testet, lelket. A Hilltop november közepén írta ki az első forralt bor és puncs receptversenyt, amelybe várják a legfinomabb, legforróbb recepteket.

A borfogyasztást a rómaiak honosították meg Európában. A legendák szerint már Neszmélyen, a Duna-kanyarban is termesztettek szőlőt az ott állomásozó katonák. A forralt bor eredete is a rómaiakhoz kötődik, ugyanis a bor romlását megelőzendő a friss újbort különböző fűszerekkel, gyümölcsökkel ízesítették. Ekkor még forralás nélkül hidegen fogyasztották a fűszeres bort, majd később a Római Birodalom térnyerésével, a hideg német és skandináv földeken állomásozó katonák már melegítették is a tartósított fűszerbort. Az ókori legionáriusok is használtak mézet, fahéjat, csillagánizst és narancsot a forralt bor elkészítéséhez, de az elmúlt évszázadok során számtalan receptúra alakult ki. A forralt bor különösen népszerű az északi és közép-európai országokban, ahol a hideg tél ellen jól esik egy kis édes, forró finomsággal védekezni. Magyarországon és Bécsben a forralt bor már a monarchia ideje óta elengedhetetlen része a téli vigasságoknak és a karácsonyi vásároknak. A punch receptjét ugyanakkor a világjáró, európai tengerészek hozták magukkal Indiából a XVII. században, ahol a helyi pálmából erjesztett alkoholt ízesítették cukorral, fahéjjal és más egzotikus fűszerekkel. A hagyományos puncs általában rumból, gyümölcsökből és édes fűszerekből készül, de sokan borral is ízesítik a forró italt.

A punch és forralt bor kategóriának ma már számtalan változata létezik, amelyek különleges szeletét adják a borkultúrának és a gasztronómiának. A Hilltop az ünnepvárás időszakában szeretné összegyűjteni a legfinomabb és legkreatívabb forralt bor és puncs recepteket, ezért receptversenyt hirdet. Ha van egy jól bevált forralt bor vagy puncs receptje, amivel családi vagy baráti körben mindig sikert arat, akkor itt az ideje, hogy ezt másokkal is megossza! Küldje be a Hilltop Nagy Forralt Bor és Puncs Párbajára, a [email protected] címre! Kis szerencsével Hilltop borokat, vagy akár egy páros pihenést is nyerhet a festői szépségű, Neszmélyen található Hilltop Borhotelbe. Sőt, a nyertes kreációkat a neszmélyi Hilltop Étterem egész télen kínálja majd vendégeinek.

A játék időtartama: 2013. november 25. – 2013. december 15.

Beküldési határidő: 2013. december 15.

Eredményhirdetés: 2013. december 18.

A Hilltop által ajánlott forralt bor recept:

1 liter Hilltop Szekszárdi Merlot

2 rúd vanília feltörve

2 rúd fahéj

5-6 szem csillagánizs

ízlés szerint méz

3 kocka 90%-os kakaótartalmú étcsokoládé

ízlés szerint egy kis chilipaprikapor

A nyereményjáték részleteiről az alábbi linken olvashat:

http://www.hilltop.hu/hu/aktualis/hirek/47/forralt_bor_es_puncs_parbaj


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.