Az Afrikából származó gyöngytyúk tartásának hagyományai nemcsak Európában, de hazánkban is hosszú időre tekint vissza. Eleinte díszmadárként tartották elsősorban kolostorokban, vadaskertekben, később pedig már a húsáért is kedvelték, majd idővel megkezdődött a baromfifaj háziasítása is. Nevét, a tollazatán látható apró pettyes mintázatáról kapta, a hazai fajták közül kiemelkedik a magyar parlagi gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös.
A gyöngytyúk a vadmadarak ízére emlékeztet, amely leginkább a csirkéhez és a fácánhoz áll a legközelebb. Húsa a fácánénál valamivel szárazabb, és kiemelkedően ízletes. Továbbá a szabadtartás következtében és alacsony zsírtartalma miatt a fogyasztása nagyon egészséges. Ennek ellenére, Magyarországon évente 18 kg csirkét fogyasztanak és csupán 1.5 kg egyéb tyúkfélét. (KSH adatai szerint - 2012). A fogyasztással párhuzamosan az állat tenyésztése komolyan visszaesett a 20. század második felére, a baromfitenyésztés iparszerűvé válása miatt. A tömeges elterjedést továbbá az is akadályozta, hogy a gyöngytyúk nehezebben domesztikálható, mivel vadmadár jellegét hosszú idő után is megőrizte: tartása nagy teret igényel, akár 10 km távolságot is megtehet egy nap, valamint kiválóan tud repülni.
A Paul Bocuse-ről elnevezett, Lyon-ban megrendezett nagyszabású szakácsversenyen, a Bocuse d’Or-on, Molnár Gábor és csapata a világ 24 legjobb séfje között mérkőzik meg a győzelemért. A hazai csapat a verseny második napján, január 28-án versenyez, egy halételt kell elkészíteniük, melynek a fő alapanya a pisztráng; valamint egy húsételt, amelynek a fő témája a gyöngytyúk. A magyar csapat fél 10-kor kezd: a halételt fél 14:30-kor, míg a gyöngytyúkot 15:05-kor kell tálalnia.
A METRO a magyar csapat felkészüléséhez 100 darab gyöngytyúkot és 300 darab pisztrángot biztosított. A döntő során elkészítendő gyöngytyúkot a METRO France biztosítja: a Landes megyéből származó Label Rouge (pontosan meghatározott követelményeknek megfelelő, kiváló minőségű élelmiszer jelölése) szabadtartásos gyöngytyúk lesz a fő alapanyag a csapatok számára.