Főszerepben a gyöngytyúk

A magyar gasztronómiában is régóta ismert gyöngytyúk a világ legrangosabb szakácsversenyének, az idei Bocuse d’Or húsételének fő témája. A kezdetben díszmadárként tartott baromfi a hosszú évek alatt igen kedvelt szárnyas étellé vált, húsa kiváló és nagyon egészséges. A magyar csapatnak holnap 15:05-kor percre pontosan kell tálalnia a gyöngytyúkot Lyonban.

Az Afrikából származó gyöngytyúk tartásának hagyományai nemcsak Európában, de hazánkban is hosszú időre tekint vissza. Eleinte díszmadárként tartották elsősorban kolostorokban, vadaskertekben, később pedig már a húsáért is kedvelték, majd idővel megkezdődött a baromfifaj háziasítása is. Nevét, a tollazatán látható apró pettyes mintázatáról kapta, a hazai fajták közül kiemelkedik a magyar parlagi gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös.

A gyöngytyúk a vadmadarak ízére emlékeztet, amely leginkább a csirkéhez és a fácánhoz áll a legközelebb. Húsa a fácánénál valamivel szárazabb, és kiemelkedően ízletes. Továbbá a szabadtartás következtében és alacsony zsírtartalma miatt a fogyasztása nagyon egészséges. Ennek ellenére, Magyarországon évente 18 kg csirkét fogyasztanak és csupán 1.5 kg egyéb tyúkfélét. (KSH adatai szerint - 2012). A fogyasztással párhuzamosan az állat tenyésztése komolyan visszaesett a 20. század második felére, a baromfitenyésztés iparszerűvé válása miatt. A tömeges elterjedést továbbá az is akadályozta, hogy a gyöngytyúk nehezebben domesztikálható, mivel vadmadár jellegét hosszú idő után is megőrizte: tartása nagy teret igényel, akár 10 km távolságot is megtehet egy nap, valamint kiválóan tud repülni.

A Paul Bocuse-ről elnevezett, Lyon-ban megrendezett nagyszabású szakácsversenyen, a Bocuse d’Or-on, Molnár Gábor és csapata a világ 24 legjobb séfje között mérkőzik meg a győzelemért. A hazai csapat a verseny második napján, január 28-án versenyez, egy halételt kell elkészíteniük, melynek a fő alapanya a pisztráng; valamint egy húsételt, amelynek a fő témája a gyöngytyúk. A magyar csapat fél 10-kor kezd: a halételt fél 14:30-kor, míg a gyöngytyúkot 15:05-kor kell tálalnia.

A METRO a magyar csapat felkészüléséhez 100 darab gyöngytyúkot és 300 darab pisztrángot biztosított. A döntő során elkészítendő gyöngytyúkot a METRO France biztosítja: a Landes megyéből származó Label Rouge (pontosan meghatározott követelményeknek megfelelő, kiváló minőségű élelmiszer jelölése) szabadtartásos gyöngytyúk lesz a fő alapanyag a csapatok számára.


Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc

Pink csészék, elkötelezett női tulajdonos, induló rózsaszín kávézó üzletlánc 

A most induló Women in Coffee program célkitűzései között szerepel a női baristák szakmai fejlesztése.
Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben

Kortárs magyar írók kedvencei a VakVarjú egységeiben 

Június 5-től ismét étlapra kerülnek népszerű hazai íróink a VakVarjúkban.
Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes?

Kovász, kreativitás, kézművesség – melyik kenyér lesz a nyertes? 

2025. június 4-én lezárul a Szent István napi kenyérverseny.
Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.