Főszerepben a gyöngytyúk

A magyar gasztronómiában is régóta ismert gyöngytyúk a világ legrangosabb szakácsversenyének, az idei Bocuse d’Or húsételének fő témája. A kezdetben díszmadárként tartott baromfi a hosszú évek alatt igen kedvelt szárnyas étellé vált, húsa kiváló és nagyon egészséges. A magyar csapatnak holnap 15:05-kor percre pontosan kell tálalnia a gyöngytyúkot Lyonban.

Az Afrikából származó gyöngytyúk tartásának hagyományai nemcsak Európában, de hazánkban is hosszú időre tekint vissza. Eleinte díszmadárként tartották elsősorban kolostorokban, vadaskertekben, később pedig már a húsáért is kedvelték, majd idővel megkezdődött a baromfifaj háziasítása is. Nevét, a tollazatán látható apró pettyes mintázatáról kapta, a hazai fajták közül kiemelkedik a magyar parlagi gyöngytyúk és a hortobágyi kékesszürke gyöngyös.

A gyöngytyúk a vadmadarak ízére emlékeztet, amely leginkább a csirkéhez és a fácánhoz áll a legközelebb. Húsa a fácánénál valamivel szárazabb, és kiemelkedően ízletes. Továbbá a szabadtartás következtében és alacsony zsírtartalma miatt a fogyasztása nagyon egészséges. Ennek ellenére, Magyarországon évente 18 kg csirkét fogyasztanak és csupán 1.5 kg egyéb tyúkfélét. (KSH adatai szerint - 2012). A fogyasztással párhuzamosan az állat tenyésztése komolyan visszaesett a 20. század második felére, a baromfitenyésztés iparszerűvé válása miatt. A tömeges elterjedést továbbá az is akadályozta, hogy a gyöngytyúk nehezebben domesztikálható, mivel vadmadár jellegét hosszú idő után is megőrizte: tartása nagy teret igényel, akár 10 km távolságot is megtehet egy nap, valamint kiválóan tud repülni.

A Paul Bocuse-ről elnevezett, Lyon-ban megrendezett nagyszabású szakácsversenyen, a Bocuse d’Or-on, Molnár Gábor és csapata a világ 24 legjobb séfje között mérkőzik meg a győzelemért. A hazai csapat a verseny második napján, január 28-án versenyez, egy halételt kell elkészíteniük, melynek a fő alapanya a pisztráng; valamint egy húsételt, amelynek a fő témája a gyöngytyúk. A magyar csapat fél 10-kor kezd: a halételt fél 14:30-kor, míg a gyöngytyúkot 15:05-kor kell tálalnia.

A METRO a magyar csapat felkészüléséhez 100 darab gyöngytyúkot és 300 darab pisztrángot biztosított. A döntő során elkészítendő gyöngytyúkot a METRO France biztosítja: a Landes megyéből származó Label Rouge (pontosan meghatározott követelményeknek megfelelő, kiváló minőségű élelmiszer jelölése) szabadtartásos gyöngytyúk lesz a fő alapanyag a csapatok számára.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.