Gasztronómia a fő témája az idei Budapest Transzfernek

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.

A minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet körüljáró rendezvénysorozatra idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó vagy tudósként a témával foglalkozó magyar és külföldi szerzőket hívnak meg.

Október 15-én a fesztivál megnyitóját követően beszélgetést lehet meghallgatni a gasztroirodalomról, valamint a látogatók egy rendhagyó árverésen licitálhatnak magyar írók kézzel írt receptjeire Karafiáth Orsolya vezetésével. A fesztivál keretében minden nap levetítenek egy-egy filmet is, csütörtökön a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz műsoron, de lehetőség lesz részt venni a Könyvbárba szervezett nyitóvacsorán is. Pénteken többek között a gasztroszemiotikáról és gasztrofilozófiáról fog beszélgetni Benyovszky Krisztián kritikus és Forgács Attila gasztropszichológus Bedecs Lászlóval, majd elkészül az Aegon-díjas Péterfy Gergely marhapörköltje is.

Ezt követően az irodalmi szakácskönyvekről, valamint a közép-európai konyháról szóló, kóstolóval egybekötött beszélgetéseket lehet meghallgatni. A Toldi moziban levetítik a francia Gemma Bovery című filmet, majd egy Péterfy Gergely által vezetett budai kocsmatúra is indul az este folyamán.

Október 17-én, szombaton kétórás séta keretében lehet megismerkedni Budapest legendás írói törzshelyeivel és kocsmáival, a Mesemúzeumban pedig a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János megzenésített "etető-verseit" adja elő kisgyermekek számára. A Hadik Kávéházban a kávéházak történetéről, kultúrájáról hallgatható meg egy beszélgetés, majd egyéb programok mellett a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról is többet tudhatnak meg az érdeklődők Chech-in bárban, végül a napot Csákányi Eszter felolvasószínháza zárja a PIM-ben.

A fesztivál zárónapján városi kincskeresőjáték, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport irodalmi gyerekkonyha foglalkozása várja az érdeklődőket. A Hadik Kávéházban Dragomán György és Szabó T. Anna beszélgetős ebédjén lehet részt venni, míg a Klauzál téren Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel a Heti betevő ételosztásán sorban állóknak.

A Toldi moziban megtekinthető lesz a Világevők című film, amellyel kapcsolatban egy beszélgetést is meg lehet hallgatni magyar és külföldi gasztroszakértőkkel. Az idei Budapest Transzfert a Kisüzembe szervezett filmkoncert zárja vasárnap este 21 órától.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.