Gasztronómia a fő témája az idei Budapest Transzfernek

Az irodalom és gasztronómia kapcsolatát vizsgálja a Petőfi Irodalom Múzeum (PIM) által szervezett nyolcadik Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, amelyet október 15. és 18. között tartanak a fővárosban.

A minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet körüljáró rendezvénysorozatra idén a gasztronómia iránt szenvedélyesen érdeklődő, a gasztronómiát írásaikba témaként választó vagy tudósként a témával foglalkozó magyar és külföldi szerzőket hívnak meg.

Október 15-én a fesztivál megnyitóját követően beszélgetést lehet meghallgatni a gasztroirodalomról, valamint a látogatók egy rendhagyó árverésen licitálhatnak magyar írók kézzel írt receptjeire Karafiáth Orsolya vezetésével. A fesztivál keretében minden nap levetítenek egy-egy filmet is, csütörtökön a Gulyáságyú dokumentumfilm lesz műsoron, de lehetőség lesz részt venni a Könyvbárba szervezett nyitóvacsorán is. Pénteken többek között a gasztroszemiotikáról és gasztrofilozófiáról fog beszélgetni Benyovszky Krisztián kritikus és Forgács Attila gasztropszichológus Bedecs Lászlóval, majd elkészül az Aegon-díjas Péterfy Gergely marhapörköltje is.

Ezt követően az irodalmi szakácskönyvekről, valamint a közép-európai konyháról szóló, kóstolóval egybekötött beszélgetéseket lehet meghallgatni. A Toldi moziban levetítik a francia Gemma Bovery című filmet, majd egy Péterfy Gergely által vezetett budai kocsmatúra is indul az este folyamán.

Október 17-én, szombaton kétórás séta keretében lehet megismerkedni Budapest legendás írói törzshelyeivel és kocsmáival, a Mesemúzeumban pedig a Kompánia Színházi Társulat Lackfi János megzenésített "etető-verseit" adja elő kisgyermekek számára. A Hadik Kávéházban a kávéházak történetéről, kultúrájáról hallgatható meg egy beszélgetés, majd egyéb programok mellett a vasfüggöny mögötti cseh italkultúráról is többet tudhatnak meg az érdeklődők Chech-in bárban, végül a napot Csákányi Eszter felolvasószínháza zárja a PIM-ben.

A fesztivál zárónapján városi kincskeresőjáték, a Mesemúzeumban pedig a Cellux Csoport irodalmi gyerekkonyha foglalkozása várja az érdeklődőket. A Hadik Kávéházban Dragomán György és Szabó T. Anna beszélgetős ebédjén lehet részt venni, míg a Klauzál téren Grecsó Krisztián, Háy János és Kollár-Klemencz László olvasnak fel a Heti betevő ételosztásán sorban állóknak.

A Toldi moziban megtekinthető lesz a Világevők című film, amellyel kapcsolatban egy beszélgetést is meg lehet hallgatni magyar és külföldi gasztroszakértőkkel. Az idei Budapest Transzfert a Kisüzembe szervezett filmkoncert zárja vasárnap este 21 órától.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.