Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

A közösségi étkeztetés ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel, közölte lapunkkal a VIMOSZ.

A területhez kapcsolódó érintettekkel indított konzultációk első körére csütörtökön került sor. Valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni” – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a pénteki szervezetközi konzultáción. „Mindenkire számítunk: a kormányzatra, az önkormányzatokra, az érintett vállalkozásokra, a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelőkre, a civil szervezetekre, sőt a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.”

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlan, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni.

Román Péter, a VIMOSZ alelnöke hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is.


Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval

Taste Balaton 2025: Itt vannak az első programok – videóval 

Tíz nap a tó körül megismételhetetlen gasztro-kulturális élményekkel.
A pulyka reneszánsza a konyhában

A pulyka reneszánsza a konyhában 

A főzés és étkezés kétségtelenül összehozza az embereket, ezért is volt külön öröm, hogy a Magyar Pulykaszövetség meghívott minket egy közös főzésre a Gallicoop-pal a Chefparade konyhájába.
Megvan a világ legjobb sajtja

Megvan a világ legjobb sajtja 

Idén 47 országból 4786 különböző sajtot értékelt a 240 fős zsűri.
Badacsonyi sikerek a Vince gálán

Badacsonyi sikerek a Vince gálán 

Hazánk egyik legrangosabb boros elismerésén a győzteseket idén is a szakma és a közönség választotta ki.
Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok

Hamarosan gazdára találnak a Michelin-csillagok 

December 10-én vehetik át Michelin-elismeréseiket a legkiválóbb hazai éttermek.
Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket

New York, éjjel-nappal – Különleges születésnapi tortával várják a vendégeket 

A világ legszebb kávéháza most ünnepli fennállásának 130 éves évfordulóját.
Jön a Bordói November Nagykóstoló

Jön a Bordói November Nagykóstoló 

Pop-up előadások minden ízlésnek!

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.