Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

A közösségi étkeztetés ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel, közölte lapunkkal a VIMOSZ.

A területhez kapcsolódó érintettekkel indított konzultációk első körére csütörtökön került sor. Valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni” – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a pénteki szervezetközi konzultáción. „Mindenkire számítunk: a kormányzatra, az önkormányzatokra, az érintett vállalkozásokra, a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelőkre, a civil szervezetekre, sőt a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.”

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlan, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni.

Román Péter, a VIMOSZ alelnöke hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.