Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

A közösségi étkeztetés ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel, közölte lapunkkal a VIMOSZ.

A területhez kapcsolódó érintettekkel indított konzultációk első körére csütörtökön került sor. Valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni” – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a pénteki szervezetközi konzultáción. „Mindenkire számítunk: a kormányzatra, az önkormányzatokra, az érintett vállalkozásokra, a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelőkre, a civil szervezetekre, sőt a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.”

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlan, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni.

Román Péter, a VIMOSZ alelnöke hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is.


Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista

Kihirdették Magyarország legjobb éttermeit – Itt a 2025-ös toplista 

Június 16-án, hétfőn este rendezték a hazai gasztronómiai élet legrangosabb eseményét, a Dining Guide Év Étterme Gálát.
Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.