Gazdasági ellehetetlenülés a közösségi étkeztetésben

Tarthatatlan a közösségi étkeztetési ágazat helyzete, azonnali lépésekre van szükség – hívta fel a figyelmet a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság csütörtöki, a közösségi étkeztetés helyzetéről szóló konzultációján.

A közösségi étkeztetés ágazat szereplőit jelenleg gazdasági ellehetetlenülés fenyegeti a növekvő működési költségek és a vendégszám drasztikus visszaesése miatt. Ilyen feltételek mellett egyre csökken a műszaki és szolgáltatási színvonal, de veszélybe kerülhet több millió ember napi ellátása és több ezer munkahely is. A helyzet tarthatatlan, megoldása azonnali lépéseket követel, közölte lapunkkal a VIMOSZ.

A területhez kapcsolódó érintettekkel indított konzultációk első körére csütörtökön került sor. Valamennyi résztvevő szervezet egyetértett azzal, hogy folytatni kell az egyeztetést.

„Meggyőződésünk, hogy a kialakult helyzetből csak széles körű társadalmi-intézményi összefogással lehet elmozdulni” – mondta Dr. Várnai Zsuzsanna, a Turizmus-Vendéglátás Ágazati Párbeszéd Bizottság társelnöke a pénteki szervezetközi konzultáción. „Mindenkire számítunk: a kormányzatra, az önkormányzatokra, az érintett vállalkozásokra, a magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termelőkre, a civil szervezetekre, sőt a pedagógusok és a szülők együttműködésére is.”

A résztvevő szervezetek egyetértettek abban, hogy a közétkeztetés helyzetének romlásában kulcsszerepet játszik a közbeszerzési eljárások rossz gyakorlata. Tarthatatlan, hogy a legalacsonyabb ajánlati ár a kiválasztás egyetlen szempontja. Megoldást a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat preferálása jelentene. A jelenlévők egyetértettek abban is, hogy elengedhetetlen lenne az ajánlatok elbírálási folyamatába közétkeztetési szakembert is bevonni.

Román Péter, a VIMOSZ alelnöke hangsúlyozta: valódi előrelépést csak akkor lehet elérni, ha valamennyi érintett szereplő a saját álláspontja mellett képviseli azt is, hogy sürgős feladat a közétkeztetők gazdasági ellehetetlenülésének visszafordítása is.


Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.