Gulyásleves reszelt citromhéjjal?

Izgalmas kötete jelent meg az Ízek városa sorozatnak, mely ezúttal Bécs gasztronómiáját mutatja be a régi és az új bécsi konyha több mint 100 autentikus recepjével. Füreder Balázs szerző, Csapó Katalin lektor, Milkovich Eszter (Holnap Kiadó), Török Róbert (igazgatóhelyettes MKVM) október 12-én egy beszélgetés keretében mutatták be az új könyvet.

Bár történelmünk részben közös, és sokszínűség jellemzi a város kulináris világát, mégis egészen más stílust képvisel a bécsi konyha. Együtt van jelen a Habsburgok örökségéből táplálkozó pompás nemesi és a polgári konyhakultúra, mindkettőre találhatunk bőséges kínálatot.

Meglepő ízkombinációkat fedezhetünk fel hagyományos ételekkel. A sertéshús helyett a bécsieknél inkább a marha és a borjú jött divatba. Egy kicsit mediterrán, egy kicsit német és egy kicsit cseh is -vallja Füreder Balázs a szerző. Számunkra szokatlan párosítások is megjelennek a gasztronómiában, mint például reszelt citromhéjjal ízesített gulyásleves. Itt sót tesznek például a galuskatésztába, a hagymás rostélyost pedig háromféle módon is készítik.

Találunk benne új ételkészítési módokat is, nagyon finom például a császármorzsa. Tökéletes Sacher torta leírást is találunk és a szerző nem csak megkóstolta, de ki is próbálta a receptek zömét. "Kedvencem a régi mandulás csokitorta", azaz az Alt-Wiener-Mandel-Schokoladentorte - árulta el Füreder Balázs szerkesztőségünknek.

Ezt tehát mindenképpen érdemes kipróbálni, de nem mehetünk el a „főtt denevér” (marhacsípőből vágott finom főtt hús) mellet sem egy kis „rántott kutyával” (kapros, rántással sűrített burgonyafőzelék), vagy egy jó szaftos gulyás mellett tarkedlivel kiegészítve. Hm, vajon milyen lehet?

A gasztronómiai útikalauz a Holnap kiadó gondozásában jelent meg.

Forrás: Vendég & Hotel Online


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.