Bár történelmünk részben közös, és sokszínűség jellemzi a város kulináris világát, mégis egészen más stílust képvisel a bécsi konyha. Együtt van jelen a Habsburgok örökségéből táplálkozó pompás nemesi és a polgári konyhakultúra, mindkettőre találhatunk bőséges kínálatot.
Meglepő ízkombinációkat fedezhetünk fel hagyományos ételekkel. A sertéshús helyett a bécsieknél inkább a marha és a borjú jött divatba. Egy kicsit mediterrán, egy kicsit német és egy kicsit cseh is -vallja Füreder Balázs a szerző. Számunkra szokatlan párosítások is megjelennek a gasztronómiában, mint például reszelt citromhéjjal ízesített gulyásleves. Itt sót tesznek például a galuskatésztába, a hagymás rostélyost pedig háromféle módon is készítik.
Találunk benne új ételkészítési módokat is, nagyon finom például a császármorzsa. Tökéletes Sacher torta leírást is találunk és a szerző nem csak megkóstolta, de ki is próbálta a receptek zömét. "Kedvencem a régi mandulás csokitorta", azaz az Alt-Wiener-Mandel-Schokoladentorte - árulta el Füreder Balázs szerkesztőségünknek.
Ezt tehát mindenképpen érdemes kipróbálni, de nem mehetünk el a „főtt denevér” (marhacsípőből vágott finom főtt hús) mellet sem egy kis „rántott kutyával” (kapros, rántással sűrített burgonyafőzelék), vagy egy jó szaftos gulyás mellett tarkedlivel kiegészítve. Hm, vajon milyen lehet?
A gasztronómiai útikalauz a Holnap kiadó gondozásában jelent meg.
Forrás: Vendég & Hotel Online