Gundel-díjátadó gálaebéd a gombóc jegyében

Immár harmadik alkalommal a Gundel-díjátadó ünnepség legméltóbb helyére került - a városligeti Gundel Étterembe -, ahol az idei díjazottakat ünneplő gálaebédre hívta az Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a vendéglátós szakma krémjét. Itt minden a hagyományról, a dicső gasztromúltról, a sikeres jelenről és a felszolgálótanulók sebes igyekezetét látva a reményteli jövőről szólt.

Október 15-én, vasárnap délben összegyűlt a hazai gasztroélet színe-java, hogy egy családias hangulatú, mesés ízeket felvonultató gálaebéddel ünnepelje az idei díjazottakat: Pintér Katalint (Gerbeaud, Onyx Műhely, Émile Étterem) és Nyíri Sándort, Szását, az Arany Kaviár Étterem alapító-tulajdonosát.

A gálaebéd műsorvezetője ezúttal a tavalyi egyik díjazott, Borbás Marcsi volt, szakmai mentora Bíró Lajos, az ételekhez tökéletes passzoló italokról pedig Fabók Mihály sommelier gondoskodott.

 

A rendezvény házigazdájaként Kovács László, az MVI elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, az Ipartestület a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben alapította a Gundel Károly–díjat, olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Minden évben egy, kettő vagy három személy kaphatja meg a hazai vendéglátás Kossuth-díját, folytatta az elnök, és hozzátette, 2023-ban 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntöttek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

Majd meghallgattuk Gundel Károly életútját, munkásságát abban az évben, amely születésének 140. évfordulója egyben, miközben elkezdték az ifjú felszolgálótitánok kihordani az asztalokhoz az ünnepi ebéd fogásait. Mindig a pódiumra szólította Borbás Marcsi az éppen a vendégek elé - tükörszervízzel - tett fogás készítőit, akik bemutatták, mit készítettek a vendégeknek. Ami már csak azért is kihívás volt a felszolgálótanulóknak, mert alig volt hely egy-egy asztal között, annyian voltunk ismét együtt ezen a jóhangulatú, jőízű beszélgetésekkel, találkozásokkal tarkított díjátadót, amely minden évben immár a magyar vendéglátás Gundel-díjjal bearanyozott napja.

Marcsitól megtudtuk azt is, az idei ebéd vezérfonala a gombóc, minden fogásban szerepelt becsempészve egy-egy gombóc - az ételsort lezáró szilvásgombóc kompozícióban mindjárt kettő is. 

Nagy tapssal köszöntötte a szakmai vendégsereg a két idei díjazottat, Pintér Katalint és Nyíri Sándor Szását díjuk átvételekor, majd az ünnepi percek után folytatódott az a jóhangulatú közös ebéd, amely minden évben a vendéglátós szakma leghangulatosabb találkozása is egyben. Ahol a konyhán végig nagynevű séfek, szakácsok apait, anyait beleadnak abba, amit kiküldenek az értő és szakértő vendégek elé, akik mind pontosan tudják, mennyi önzetlen munka, lelkesedés és profizmus rejlik abban, amit eléjük tálalnak.

 

 Az idei gálaebéd teljes menüsora a következő volt.

Üdvözlő ital: Törley Tokaji Brut pezsgő

Amuse bouche: Harcsakolbász golyó, kecskesajt golyó szarvas sonka porban, nyúl-rillette pisztáciás fűszermorzsában, ropogós tésztában sült bab fasírt zakuszkával

Akik készítették: Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Előétel: Szilvásváradi pisztráng birsalma, mogyoró, zeller

Macsinka János – Macok Bisztró, Eger, Ruprecht László – Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom

Bor: Budai Chardonnay Selection 2022 – Nyakas Pincészet

Leves: Csorbaleves

Bíró Lajos

Mellé sör: India Pale Ale IPA - HopTop Craft Beer

Főétel I.: Káposztás kelt gombóc

Borbás Marcsi étele, Kerekes Sándor kreatív séf által elkészítve – Vadaskert Vendéglő, Keszthely

Mellé: Szekszárdi Merlot Rosé "Niola" 2018 - Dúzsi Tamás Pincéje

Főétel II.: Vörösboros kappan, borjúláb, gombák

Macsinka János – Macok Bisztró, Eger, Ruprecht László – Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom

Hozzá: Egri Juhász Végtelen Cuvée 2018 – Juhász Testvérek Pincészete

Desszert: Szilvásgombóc

Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Hozzá: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 - Götz Pincészet

  

A délutánba hajló program tombolával zárult volna, ha utána hazatértek volna a vendégek, ám olyan jóhangulatú beszélgetések, találkozások alakultak, amelyet senki nem akart félbeszakítani holmi hazamenésekkel.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online

Forrás: Fotók forrása: MVI / Csárdás Ferenc


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.