Gundel-díjátadó gálaebéd a gombóc jegyében

Immár harmadik alkalommal a Gundel-díjátadó ünnepség legméltóbb helyére került - a városligeti Gundel Étterembe -, ahol az idei díjazottakat ünneplő gálaebédre hívta az Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) a vendéglátós szakma krémjét. Itt minden a hagyományról, a dicső gasztromúltról, a sikeres jelenről és a felszolgálótanulók sebes igyekezetét látva a reményteli jövőről szólt.

Október 15-én, vasárnap délben összegyűlt a hazai gasztroélet színe-java, hogy egy családias hangulatú, mesés ízeket felvonultató gálaebéddel ünnepelje az idei díjazottakat: Pintér Katalint (Gerbeaud, Onyx Műhely, Émile Étterem) és Nyíri Sándort, Szását, az Arany Kaviár Étterem alapító-tulajdonosát.

A gálaebéd műsorvezetője ezúttal a tavalyi egyik díjazott, Borbás Marcsi volt, szakmai mentora Bíró Lajos, az ételekhez tökéletes passzoló italokról pedig Fabók Mihály sommelier gondoskodott.

 

A rendezvény házigazdájaként Kovács László, az MVI elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd elmondta, az Ipartestület a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben alapította a Gundel Károly–díjat, olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői. Minden évben egy, kettő vagy három személy kaphatja meg a hazai vendéglátás Kossuth-díját, folytatta az elnök, és hozzátette, 2023-ban 12 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntöttek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

Majd meghallgattuk Gundel Károly életútját, munkásságát abban az évben, amely születésének 140. évfordulója egyben, miközben elkezdték az ifjú felszolgálótitánok kihordani az asztalokhoz az ünnepi ebéd fogásait. Mindig a pódiumra szólította Borbás Marcsi az éppen a vendégek elé - tükörszervízzel - tett fogás készítőit, akik bemutatták, mit készítettek a vendégeknek. Ami már csak azért is kihívás volt a felszolgálótanulóknak, mert alig volt hely egy-egy asztal között, annyian voltunk ismét együtt ezen a jóhangulatú, jőízű beszélgetésekkel, találkozásokkal tarkított díjátadót, amely minden évben immár a magyar vendéglátás Gundel-díjjal bearanyozott napja.

Marcsitól megtudtuk azt is, az idei ebéd vezérfonala a gombóc, minden fogásban szerepelt becsempészve egy-egy gombóc - az ételsort lezáró szilvásgombóc kompozícióban mindjárt kettő is. 

Nagy tapssal köszöntötte a szakmai vendégsereg a két idei díjazottat, Pintér Katalint és Nyíri Sándor Szását díjuk átvételekor, majd az ünnepi percek után folytatódott az a jóhangulatú közös ebéd, amely minden évben a vendéglátós szakma leghangulatosabb találkozása is egyben. Ahol a konyhán végig nagynevű séfek, szakácsok apait, anyait beleadnak abba, amit kiküldenek az értő és szakértő vendégek elé, akik mind pontosan tudják, mennyi önzetlen munka, lelkesedés és profizmus rejlik abban, amit eléjük tálalnak.

 

 Az idei gálaebéd teljes menüsora a következő volt.

Üdvözlő ital: Törley Tokaji Brut pezsgő

Amuse bouche: Harcsakolbász golyó, kecskesajt golyó szarvas sonka porban, nyúl-rillette pisztáciás fűszermorzsában, ropogós tésztában sült bab fasírt zakuszkával

Akik készítették: Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Előétel: Szilvásváradi pisztráng birsalma, mogyoró, zeller

Macsinka János – Macok Bisztró, Eger, Ruprecht László – Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom

Bor: Budai Chardonnay Selection 2022 – Nyakas Pincészet

Leves: Csorbaleves

Bíró Lajos

Mellé sör: India Pale Ale IPA - HopTop Craft Beer

Főétel I.: Káposztás kelt gombóc

Borbás Marcsi étele, Kerekes Sándor kreatív séf által elkészítve – Vadaskert Vendéglő, Keszthely

Mellé: Szekszárdi Merlot Rosé "Niola" 2018 - Dúzsi Tamás Pincéje

Főétel II.: Vörösboros kappan, borjúláb, gombák

Macsinka János – Macok Bisztró, Eger, Ruprecht László – Páskom 1802 Gasztroműhely, Lajoskomárom

Hozzá: Egri Juhász Végtelen Cuvée 2018 – Juhász Testvérek Pincészete

Desszert: Szilvásgombóc

Moldován Viktor és Wolf András – Gundel Étterem, Budapest

Hozzá: Tokaji Aszú 6 puttonyos 2019 - Götz Pincészet

  

A délutánba hajló program tombolával zárult volna, ha utána hazatértek volna a vendégek, ám olyan jóhangulatú beszélgetések, találkozások alakultak, amelyet senki nem akart félbeszakítani holmi hazamenésekkel.

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online

Forrás: Fotók forrása: MVI / Csárdás Ferenc


Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni!

Ezeket a strandételeket mindenképp meg kell kóstolni! 

40 különleges balatoni ételt kóstolt körbe a Balatoni Kör szakmai előzsűrije, és választotta ki azt a tíz nevezőt, akik bekerültek az Év strandétele verseny döntőjébe.
Tevetej-nagyhatalom lennénk?

Tevetej-nagyhatalom lennénk? 

Ugyanis a magyarországi tevetej feldolgozását tanulmányozás céljából a távoli Csádból egy komplett delegáció érkezett hazánkba.
Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni

Ludányi József: Ezt csak szerelemből lehet csinálni 

A Mátra gyönyörű bortermelő vidékén található Ludányi Pincészet tulajdonosával, Ludányi Józseffel beszélgettünk a borászat történetéről és persze borokról.
Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat?

Kik kapják idén a Gundel Károly-díjat? 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) már várja a jelöléseket.
A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik

A hely, ahol a „slow food” kifejezést komolyan veszik 

2024-ben a Dining Guide Év Fenntartható Étterme a Natura Hill Zebegény.
Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka

Íme, Európa legszebb szőlőbirtoka 

Egy tanulmány több mint húszezer Google véleményt vizsgált meg, hogy felmérje, mely borászatok találhatók a legfestőibb helyeken.
MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, így tettek 2023-mal kapcsolatban is.
A Top 10  legmenőbb koktélbár

A Top 10 legmenőbb koktélbár 

Mutatjuk az ország legmenőbb koktélbárjait!
Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot

Itt a brutális meleg, igazi logisztikai bravúr a gyorséttermekbe eljuttatni az alapanyagot 

Extra hűtési megoldásokra van szükség, hogy az élelmiszerek a megfelelő hőmérsékleten érkezzenek meg a kiszolgáló egységekbe.
A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre

A foci EB-döntőjére készül Zamárdi söre 

Készül az első, balatoni településről elnevezett sör, amely Zamárdiban, a Balaton Beer Weekenden debütál.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.