Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez

2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.

A bérbe adók, azaz a DH képviselői úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez keresték és találták meg szerintük a legmegfelelőbb stratégiai partnert.

Családban marad

A Gundelt az Eventrend Group egy olyan nemzeti ügynek tartja, amely világhírű családi márka, és szeretnék ezt azörökséget az elkövetkező évtizedekben megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, sok-sok vendégnek megmutatni, mondta az új koncepciót bemutató személyes találkozón Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán alapító tulajdonos.

Az a céljuk, fejtették ki, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel gasztronómiája, hanem sokaknak okozzon ezentúl örömteli pillanatokat. Többek közt ezen elgondolásból alakították át az étterem belső terét: a karzatra került a csak esti időpontban nyitva tartó étterem, az előtte lévő tágas karzaton pedig egy lazább, reggeltől vendégeket váró kávéházi rész kapott helyet.

Az ikonikus hely új gasztronómiai koncepciója

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, hiszen 80 éve készen áll, mondta az asztalunkhoz telepedve Wolf András, a hely corporate chef-je, akinek komoly szerepe volt az új étlap kialakításában és a koncepció megszületésében.

Ő mutatta be a Gundel Nemzeti11-ét is, amelynek hallattán mi először egy focicsapatra tippeltünk, nem véletlenül. Kiderült, arról a tizenegy ikonikus Gundel fogásról van szó ez esetben, amire mindannyian - mind a konyhán dolgozók, mind mi, a ház vendégei - úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.

Ennek elemei a következők: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A Nemzeti11 mellett természetesen sok más reggeli étel, egytálétel, saláta, ma már nemzetközi fogás is szerepel a "kávéházi" étlapon. Reggeltől estig lehet rendelni tükörtojást mangalica sonkával, kovászos kenyérrel, vagy tökéletes módon elkészített bécsi szeletet, pirított petrezselymes burgonyával, házi savanyúsággal.

De ami engem igazán levett a lábamról, és tudtam, jó helyen járok, hogy az étlap kínálatában megpillantottam a Paradicsomos káposztafőzeléket is fasírttal. Azaz nem egy elvont nevű és soha fel nem ismerhető kreációt tettek a fő ételek közé, hanem a magyarok ízlésvilága  szerint egyik nagy kedvencét.

Női cigányzenekar is lesz

A Gundel kávéház és étterem kettő az egyben, ahová már reggel 9 órától be lehet ülni egy kávéra, egy reggelire, egy jó beszélgetésre vagy egy üzleti tárgyalásra, napszaktól függetlenül, mondták az üzemeltetők.

A zenés jó hangulatról pedig egy különleges női cigányzenekar gondoskodik, akik a terem közepén minden órában igazi kis élő minikoncertet adnak egy valódi, korabeli kisasszonykocsira telepedve. 

Este, a kávéházi kínálat mellett, a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon tálalnak, ezüst evőeszközökkel, főúri terítéssel, klasszikus Gundel ételeket tálalnak.

A séf Japánból érkezett

Ahogy Gundel Károly is a legképzettebb szakemberekkel népesítette be a konyhát, akik nem kívántak túlnőni a Gundel hírnevén, úgy az Eventrend Group is arra törekszik, mondta el a vezetőségük, hogy a Gundel séfje mostantól is méltó módon tudja képviselni a Gundel örökséget.

Ezért esett a választásuk Moldován Viktorra, aki a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, nagy tudású fiatal séf, aki Japánban élt 14 éven át, ahol egy magyaros konyhát vezetett, miközben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést, és nem mellesleg a japán nyelvet is.

Mindehhez Wolf András is hozzátette, aki lelkiismeretesen beiglit, bácskai rizseshúst és paprikás csirkét tkészített nap mint nap és kínált az étlapon Budapesttől 8500 kilométerre, az bebizonyította, hogy a magyar konyha szerelmese.

A fiatal, Budapestre szeptemberben visszaköltözött séf munkáját Wolf András, az Eventrend Group corporate séfje segíti, ketten vezetik jelenleg a konyhai munkát. Őket támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef, akik a New York étterem és kávéházból érkeztek a Városligetbe, az Állatkert mellé.

További tervek

A megújult Gundel beltere a vissza a gyökerekhez szlogenre épít, létrehozni egy olyan teret, ami egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon.

Az átalakítás során három nagy térben gondolkodtak: a kertben, a belső kávéházban és az éttermi részben.

A belső rész kétharmada egy klasszikus kávéházi térré vált, kisebb, abrosz nélküli kávéházi asztalokkal, kis lámpákkal, sok növénnyel, relikviákkal.

Ahogy már szó volt róla, egy korabeli, felújított kisasszonykocsi áll a kávéház közepén, ahol a Gundel saját hölgy zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva. A kávéházi színpadon oldalt pedig egy gyönyörű mahagóni Petrof zongoránál ül mostantól egész nap egy kávéházi zenész.

Minden beltéri asztalt egy-egy híres Gundel vendégnek, vagy Gundel örökösnek dedikáltak, azon sok száz közszereplő, ismert sztár, politikus, művész közül, akik az elmúlt 100 évben meglátogatták a Gundelt. Így kapott asztalt II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán és Arnold Schwarzenegger is.

A kinti kert, a tágas terasz rész pedig, mint elmondták, várhatóan majd a tavasz folyamán nyílik meg, ahol lesz lehetőség akár hangulatos sörözésre baráti társaságoknak, pereccel, padokon, támlás székeken ülve - akárcsak a régi időkben, Gundel Károly idején.

 

Forrás: eventrend

Forrás: Fotók: Zombor Edina & Pintér Árpád / Gundel


 Megkezdődött a bejgli-turizmus időszaka

Megkezdődött a bejgli-turizmus időszaka 

Évente több tízezer darab bejglit vásárolnak azok vendégek, akik csak azért utaznak a Balatonra, hogy az ünnepi asztalukra különleges alapanyagokból készülő karácsonyi sütemény kerüljön.
Hobbiborászatból borélményközpont

Hobbiborászatból borélményközpont  

A Rókusfalvy Etyek idén ünnepli 25 éves fennállását.
Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk

Kacsa- és libahúsfogyasztásunkkal nem büszkélkedhetünk 

Hazánkban a kacsa- és a libahús fogyasztása döntően a decemberi ünnepekre esik, amelynek kivételes előfutára a novemberi Márton-nap.
Új kávéízvilág a benzinkútnál

Új kávéízvilág a benzinkútnál 

A bevezetést egy egész Európára kiterjedő kampány kíséri, amelyben egy Brazíliában született francia művész alkotásai szerepelnek.
Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban

Rántott hús-királyság a Gozsdu udvarban 

A rántott húsok hazai koronázatlan királya, Bíró Lajos és az általa képviselt gasztronómiai irányzat ezúttal a legturistásabb pesti városrészt, a bulituristákról elhíresült Király utcát és környékét vette be.
Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet

Átadták a felújított kecskeméti nagykereskedelmi egységet 

A kecskeméti METRO áruház átalakításával fejeződött be az idén 30 éves nagykereskedelem komplex, a teljes áruházlánc megújítását célzó projektje.
Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe

Ők kerültek be az Év Bortermelőjének döntőjébe 

Közülük egyikük nyeri el az előkelő szakmai címet.
Csúcsidőszak kacsából, libából

Csúcsidőszak kacsából, libából  

Nagyjából ilyenkor esszük meg az éves mennyiséget.
Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek

Ismét pályázhatnak egymillió forintos támogatásra a vidéki éttermek 

Újra megjelentette Magyarország Kormánya a vidéki kis- és közepes vendéglátóipari vállalkozások versenyképességének növelését célzó támogatási programjának egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek szóló felhívását.
Pörögnek az unicumok

Pörögnek az unicumok 

Nőtt az árbevétel és gyarapodott az export.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.