Ha valami rákkeltő, lehet biztonságos?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentését követően slágertémájává emelkedett világszerte az aszpartám édesítőszer használata és annak lehetséges kockázatai.

A mesterséges édesítőszert az 1960-as évek derekán kísérletezték ki az Egyesült Államokban, és hatósági engedélyeztetését követően mintegy 50 éve használják az élelmiszeriparban.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága (JEFCA) az elmúlt időszakban független, mégis egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az édesítőszer fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatok felmérésére. A JECFA, amely harmadik alkalommal folytatott vizsgálatokat az aszpartámmal kapcsolatban, úgy ítélte meg: az összefüggést mutató bizonyítékok az aszpartámfogyasztás és az emberekben kialakuló rákos megbetegedések között nem meggyőzőek.

Ennek megfelelően helybenhagyták a korábban meghatározott, a megengedhető napi bevitelre (ADI – acceptable daily intake) vonatkozó irányelvet. Mindez egy átlagos testsúlyú személynek jelenleg napi 9-14 doboz (!) aszpartámos üdítőital fogyasztását ítéli biztonságosnak. A hagyományos cukroknál mintegy kétszázszor édesebb aszpartám a diétás üdítők piacának jolly jokere, így nem csoda, hogy a WHO bejelentését követően minden szempár a legnagyobb üdítőital-gyártókra szegeződött.

A PepsiCo különösen kínos helyzetbe került, miután 2015-ben először kivonta, majd a bezuhanó eladások hatására csakhamar visszahozta az aszpartámot a diétás kóla összetevői közé. A folyamatosan felröppenő egészségügyi kockázatokkal szemben – amelyek a kivonást indokolták –, az édesítőszer visszatérésének csupán egy oka volt: a fogyasztók jobban szerették az ízét.

A  hazai és világmárkák reakcióit ITT olvashatja >>

Forrás: Store Insider


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.