Ha valami rákkeltő, lehet biztonságos?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) bejelentését követően slágertémájává emelkedett világszerte az aszpartám édesítőszer használata és annak lehetséges kockázatai.

A mesterséges édesítőszert az 1960-as évek derekán kísérletezték ki az Egyesült Államokban, és hatósági engedélyeztetését követően mintegy 50 éve használják az élelmiszeriparban.

A Nemzetközi Rákkutatási Ügynökség, valamint a WHO és FAO élelmiszer-adalékanyagokkal foglalkozó bizottsága (JEFCA) az elmúlt időszakban független, mégis egymást kiegészítő vizsgálatokat végzett az édesítőszer fogyasztásával kapcsolatos egészségügyi kockázatok felmérésére. A JECFA, amely harmadik alkalommal folytatott vizsgálatokat az aszpartámmal kapcsolatban, úgy ítélte meg: az összefüggést mutató bizonyítékok az aszpartámfogyasztás és az emberekben kialakuló rákos megbetegedések között nem meggyőzőek.

Ennek megfelelően helybenhagyták a korábban meghatározott, a megengedhető napi bevitelre (ADI – acceptable daily intake) vonatkozó irányelvet. Mindez egy átlagos testsúlyú személynek jelenleg napi 9-14 doboz (!) aszpartámos üdítőital fogyasztását ítéli biztonságosnak. A hagyományos cukroknál mintegy kétszázszor édesebb aszpartám a diétás üdítők piacának jolly jokere, így nem csoda, hogy a WHO bejelentését követően minden szempár a legnagyobb üdítőital-gyártókra szegeződött.

A PepsiCo különösen kínos helyzetbe került, miután 2015-ben először kivonta, majd a bezuhanó eladások hatására csakhamar visszahozta az aszpartámot a diétás kóla összetevői közé. A folyamatosan felröppenő egészségügyi kockázatokkal szemben – amelyek a kivonást indokolták –, az édesítőszer visszatérésének csupán egy oka volt: a fogyasztók jobban szerették az ízét.

A  hazai és világmárkák reakcióit ITT olvashatja >>

Forrás: Store Insider


CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akciózik a hazai cégcsoport a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.
 Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken

Bor, kultúra és a gasztronómia ünnepe a Villányi borvidéken 

Június 7-én és 8-án harmincegyedik alkalommal nyitja meg kapuit a Palkonyai Pünkösdi Nyitott Pincék.
Gasztrohétvége Cserkeszőlőn

Gasztrohétvége Cserkeszőlőn 

A kunsági település ad otthont egy új gasztro-kulturális fesztiválnak. 
Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban

Kéknyelű Virágzás Ünnepe Badacsonyban 

Az év legnagyobb kéknyelű kóstolója Badacsonyban.
Hamburger – mindenek felett?

Hamburger – mindenek felett? 

Felmérés a hazai fogyasztói szokásokról.
Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.