Hasított a svájci penge

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) negyedik alkalommal volt házigazdája a a WACS (World Association of Chef Societies) által 8 éve életre hívott melegkonyhás szakács világverseny közép-európai döntőjének.

A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapesttel egy időben rendeztek regionális döntőt Perthben, Hong Kongban, Göteborgban, Milanoban és Las Vegasban. A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere volt.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat , melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálaltak a zsűrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, volt, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kellett tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A Global Chefs Challange versenyen Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egy-egy élvonalbeli séfje vett részt, a felnőttekkel együtt rendezett junior versenyen (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségei mérették meg magukat.

A verseny nagy figyelmet kapott a régióban, a cseh versenyzőket népes szurkolócsapat, újságírók, fotósok és egy tévéstáb is elkísérte a budapesti útra.

A felnőttek versenyét végül a svájci Ale Mordasini, a berni Restaurant Meridiano Kursaal sous-chefje nyerte meg, így ő képviselheti a régiót a jövő évben a norvégiai Stavangerben megrendezendő Global Chefs Challange döntőben. A második helyen a holland Lars van Galen végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar Szabó László, a Sodexo szakmai séfje, a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja léphetett fel.

A cukrászoknál a cseh Lukáš Skála kvalifikálta magát a 2014-es szuperdöntőbe, míg a fiataloknál meglepetésre a mezőny egyetlen hölgytagja, a német Christine Bauman szerezte meg a stavageri repülőjegyet.


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.