Hasított a svájci penge

A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ) negyedik alkalommal volt házigazdája a a WACS (World Association of Chef Societies) által 8 éve életre hívott melegkonyhás szakács világverseny közép-európai döntőjének.

A WACS 7 kontinentális régiójának megfelelően, a kétévente megrendezésre kerülő eseményen idén Budapesttel egy időben rendeztek regionális döntőt Perthben, Hong Kongban, Göteborgban, Milanoban és Las Vegasban. A verseny fővédnökei:a Vidékfejlesztési Minisztérium Parlamenti Államtitkársága és Tarlós István, Budapest Főpolgármestere volt.

A versenymunka, azaz a menü összeállításakor ezúttal a világszövetség központilag
határozta meg a fogásonkénti fő alapanyagokat , melyet kötelezően fel kellett használniuk a versenyzőknek. Minden szakács versenyzőnek 3 óra állt rendelkezésre, hogy elkészítse a 3 fogásos menüjét (előétel-főétel-desszert), amelyet egymást követő 5 perces időeltolásokkal tálaltak a zsűrinek.

A cukrászok esetében a feladat annak jellegéből adódóan teljesen más, volt, hiszen a kötelezően előírt Valrhona csokoládé alapú torta mellé még egy legalább 60 cm magas artisztikai színvonalú díszmunkát is le kellett tenniük, ehhez pedig 8 óra áll rendelkezésükre.

A Global Chefs Challange versenyen Ausztria, Csehország, Hollandia, Lengyelország, Luxemburg, Magyarország, Románia és Svájc egy-egy élvonalbeli séfje vett részt, a felnőttekkel együtt rendezett junior versenyen (Hans Buschkens Young Chefs Challenge) Ausztria, Csehország, Lengyelország, Luxemburg, Németország és Románia tehetségei mérették meg magukat.

A verseny nagy figyelmet kapott a régióban, a cseh versenyzőket népes szurkolócsapat, újságírók, fotósok és egy tévéstáb is elkísérte a budapesti útra.

A felnőttek versenyét végül a svájci Ale Mordasini, a berni Restaurant Meridiano Kursaal sous-chefje nyerte meg, így ő képviselheti a régiót a jövő évben a norvégiai Stavangerben megrendezendő Global Chefs Challange döntőben. A második helyen a holland Lars van Galen végzett, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a magyar Szabó László, a Sodexo szakmai séfje, a Magyar Nemzeti Szakács és Cukrász Válogatott többszörös tagja léphetett fel.

A cukrászoknál a cseh Lukáš Skála kvalifikálta magát a 2014-es szuperdöntőbe, míg a fiataloknál meglepetésre a mezőny egyetlen hölgytagja, a német Christine Bauman szerezte meg a stavageri repülőjegyet.


Hétvégén Somlói Borgála

Hétvégén Somlói Borgála 

Borkultúra, hagyomány és élmény egyetlen hétvégén.
Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak

Kiemelkedő vidéki vállalkozásokat díjaztak 

Közös célért – 6 millió forint adomány gyűlt össze.
Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben

Új imázsfilm a magyar borról – Videó a cikkben 

Új nemzetközi imázsfilmmel pozicionálja újra Magyarországot a borvilág térképén a Magyar Bormarketing Ügynökség.
Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség

Hazai borászoknak üzent Nagy Márton: jön a kormányzati segítség 

Növelni kell a palackos borok exportját, amihez a magyar kormány minden segítséget megad, mondta a miniszter egy csütörtöki balatoni nyitóeseményen.
Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től

Bartenderek új generációja – 22 milliós segítség a Coca-Cola HBC-től 

A Bar Me Tender ingyenes bartenderképzés immár negyedik éve segíti a vendéglátós szakma új generációját.
Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk

Hamis élelmiszerek, többmilliárdos károk 

Többmilliárdos kárt okoznak évente Magyarországon a hamisított élelmiszerek és italok.
Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja

Piacbővítésre készül a multi üzletlánc hazai tagja 

Az Auchan Magyarország stratégiai partnerségre lép a Winelovers Wine Awards borversennyel.
Legjobbak közt a magyar speciality kávé

Legjobbak közt a magyar speciality kávé  

A döntőbe a világ több százezer kávéja közül, kategóriánkként a legjobb tízet választják ki.
Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben

Miskolc innovatív gasztronómiai kínálata Katowice-ben  

A Zadole parkban zajló kétnapos rendezvényen a látogatók Katowice testvérvárosainak kulináris és kulturális kínálatával ismerkedhettek meg.
Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében

Fagylaltozók, strandbüfék a nyári ellenőrzések célkeresztjében 

Országos ellenőrzés lesz a főszezonban bizonyos vendéglátóhelyeken.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.