Hét lakat alatt őrzik a világ legértékesebb borgyűjteményét

Óvatos becslések szerint a Föld lakossága a 2023-as esztendőben mintegy 328,5 milliárd dollárt költött borra - ha hinni lehet a további találgatásoknak, a borbefektetések összege folyamatosan tovább növekedve, az évtized végére el fogja érni a megdöbbentően magas fél milliárd dollárt.

A hihetetlen összegek mögött pedig nem csak mennyiséget, de minőséget is találunk. Még soha nem volt ilyen magas a kereslet a prémium szeszesitalok és csúcskategóriás borok iránt, mint napjainkban. 

Fotó: Depositphotos.com
Fotó: Depositphotos.com

A borbefektetés és érlelés magasszintű műveléséhez elengedhetetlen a megfelelő tároló. Százezer dolláros palackokat nem csak fogyasztási szempontokból felelőtlenség a konyhapulton vagy a hűtőszekrényben tartani, biztosítani kell a papírokkal is igazolható tárolást ahhoz, hogy a palack ne veszítsen értékéből.

Szerencsére léteznek ilyen igénykere szakosodott szolgáltatók, cégek és pincék, ahol a befektető, gyűjtő megfelelő kezekben tudhatja a borait. Hazánkban is léteznek újradugózással és bortrezor-üzemeltetéssel foglalkozó egységek, de mindegyikük eltörpül az alábbi cikk alanya mellett: a világ legnagyobb bortrezorja Angliában, pontosabban Nyugat-Angliában található.

Ez az Octavian Cellar, mely a világ legnagyobb, legdrágább és legbiztonságosabban tárolt borkészletének ad otthont - ezt írja le részletesen a Dining Guide aktuális írása.


Hódít az új szupergabonából készült likőr

Hódít az új szupergabonából készült likőr 

Igazán különleges gabona a cirok, mert amellett, hogy tápláló, a termesztése rendkívül környezetbarát.
Összeállt a Gasztrohegy színes menüje

Összeállt a Gasztrohegy színes menüje 

Idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így a fő helyszínek mellett még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra?

Mikor érkezik Richard Gere a villányi Gere-birtokra? 

Richard Gere filmszínész, bár már 75 éves, de a visszavonulás nem szerepel a tervei közt, ma is aktív. A Gere-birtokot a család hetedik generációs tagjaként vezető Gere Andreával arról is beszélgetünk, hogy jó lenne egyszer meghívni hozzájuk a világsztárt.
Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban

Ezek a legnagyobb kávéfogyasztó országok az EU-ban 

A teljes termelés meghaladta a 2 millió tonnát.
Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton

Szamár carpacciót és szarvasgerincet is kóstolhat a zarándoklaton 

Az év utolsó zarándoklatán az ősi erdők titkos ízei kerülnek az asztalra.
Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában

Lassan luxuscikk lesz a vaj Európában 

Az áremelkedésért a magas kereslet, a szűkös készletek tehetők felelőssé, illetve az, hogy egyre több tejfeldolgozó fordul a sajtgyártás felé.
Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára

Pályázati lehetőség egész évben nyitva tartó vidéki büfék számára 

2,8 milliárd forint értékű, vissza nem térítendő forrásra pályázhatnak október 15-étől vidéki, egész évben nyitva tartó büfék.
Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján

Nemzetközi borászati kongresszus Tokaj-Hegyalján 

Nemzetközi kongresszus a fenntartható szőlészetről és borászatról.
21 év, 21 kilométer és egy nemes cél

21 év, 21 kilométer és egy nemes cél 

Jótékonysági félmaratonnal ünnepelt a Semsei Gastronomy.
Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék?

Bio-kisokos: miről ismerhető fel az ökolgazdálkodásból nyert termék? 

Elvben előfordulhat, hogy valaki biotermelő, és „hozzácsap” a terményeihez más forrásból származókat is, de ez nagyon valószínűtlen.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.