Hét lakat alatt őrzik a világ legértékesebb borgyűjteményét

Óvatos becslések szerint a Föld lakossága a 2023-as esztendőben mintegy 328,5 milliárd dollárt költött borra - ha hinni lehet a további találgatásoknak, a borbefektetések összege folyamatosan tovább növekedve, az évtized végére el fogja érni a megdöbbentően magas fél milliárd dollárt.

A hihetetlen összegek mögött pedig nem csak mennyiséget, de minőséget is találunk. Még soha nem volt ilyen magas a kereslet a prémium szeszesitalok és csúcskategóriás borok iránt, mint napjainkban. 

Fotó: Depositphotos.com
Fotó: Depositphotos.com

A borbefektetés és érlelés magasszintű műveléséhez elengedhetetlen a megfelelő tároló. Százezer dolláros palackokat nem csak fogyasztási szempontokból felelőtlenség a konyhapulton vagy a hűtőszekrényben tartani, biztosítani kell a papírokkal is igazolható tárolást ahhoz, hogy a palack ne veszítsen értékéből.

Szerencsére léteznek ilyen igénykere szakosodott szolgáltatók, cégek és pincék, ahol a befektető, gyűjtő megfelelő kezekben tudhatja a borait. Hazánkban is léteznek újradugózással és bortrezor-üzemeltetéssel foglalkozó egységek, de mindegyikük eltörpül az alábbi cikk alanya mellett: a világ legnagyobb bortrezorja Angliában, pontosabban Nyugat-Angliában található.

Ez az Octavian Cellar, mely a világ legnagyobb, legdrágább és legbiztonságosabban tárolt borkészletének ad otthont - ezt írja le részletesen a Dining Guide aktuális írása.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.