Hollandiában feloldják a dohányzás tilalmát!

Az újonnan megválasztott holland kormány első intézkedéseinek egyikével felfüggeszti a két évell ezelőtt bevezetett dohányzási tilalmat a vendéglátóhelyeken.

A tilalom feloldása nem egyetemleges, a változás kizárólag azokat a 70 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű bárokat érinti, amelyek alkalmazott nélkül dolgoznak, tehát a pult mögött a tulajdonos, vagy családtagja áll. A The Belfast Telegraph írása szerint ez a kitétel a Hollandiában üzemelő 550 bár közül 3000-re alkalmazható.

A változtatást többek között az is indokolta, hogy az év korábbi szakaszában több bírósági ítélet mondta ki, hogy a teljes tiltás aránytalanul hátrányosan különbözteti meg a kis bárokat, és ezek a jogi állásfoglalások egységesen kimondták a törvény általános alkalmazhatóságával kapcsolatos kétségeket.

Egy korábbi, a "holland ÁNTSZ" által végzett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a bárok és diszkók 41 százalékában sértették meg a dohányzási tilalmat.

A dohányzást engedélyező bárok tulajdonosait az új rendelet kötelezi, hogy a bejáratnál jól látható módok kommunikálni kell, füstmentes övezetre, vagy füstfelhőre számítson a belépő vendég. (Ezt a megoldást szorgalmazza évek óta a mindenkori kormányzat felé összeállított javaslataiban egyébként a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is. - a szerk.)

A holland engedmény nem érinti az ország éttermeit, diszkóit és az alkalmazottat foglalkoztató bárokat sem. (forrás: Balefast Telegraph)


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.