Hollandiában feloldják a dohányzás tilalmát!

Az újonnan megválasztott holland kormány első intézkedéseinek egyikével felfüggeszti a két évell ezelőtt bevezetett dohányzási tilalmat a vendéglátóhelyeken.

A tilalom feloldása nem egyetemleges, a változás kizárólag azokat a 70 négyzetméternél nem nagyobb alapterületű bárokat érinti, amelyek alkalmazott nélkül dolgoznak, tehát a pult mögött a tulajdonos, vagy családtagja áll. A The Belfast Telegraph írása szerint ez a kitétel a Hollandiában üzemelő 550 bár közül 3000-re alkalmazható.

A változtatást többek között az is indokolta, hogy az év korábbi szakaszában több bírósági ítélet mondta ki, hogy a teljes tiltás aránytalanul hátrányosan különbözteti meg a kis bárokat, és ezek a jogi állásfoglalások egységesen kimondták a törvény általános alkalmazhatóságával kapcsolatos kétségeket.

Egy korábbi, a "holland ÁNTSZ" által végzett felmérés ugyanakkor megállapította, hogy a bárok és diszkók 41 százalékában sértették meg a dohányzási tilalmat.

A dohányzást engedélyező bárok tulajdonosait az új rendelet kötelezi, hogy a bejáratnál jól látható módok kommunikálni kell, füstmentes övezetre, vagy füstfelhőre számítson a belépő vendég. (Ezt a megoldást szorgalmazza évek óta a mindenkori kormányzat felé összeállított javaslataiban egyébként a Magyar Vendéglátók Ipartestülete is. - a szerk.)

A holland engedmény nem érinti az ország éttermeit, diszkóit és az alkalmazottat foglalkoztató bárokat sem. (forrás: Balefast Telegraph)


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.