Hungarikumok háza

Igazi hungarikum, bár eredetileg a törökök hozták magukkal, ők idővel elmentek – a rétes pedig szerencsére maradt, és azóta is egyik legkülönlegesebb finomságunk. Lehet édes, lehet sós, sőt a hagyományos ízek mellett lehet kalocsai, hortobágyi vagy lazacos rétest is rendelni. Hol? Budapest szívében, egy eredetileg 1812-ben épült, műemlék épületben, ahol 2007-től – karácsony szent napja kivételével – mindig nyitva van az Első Pesti Rétesház.

A réteskészítésről azt tartják: egyszerre hagyomány és művészet. Olyan, több évszázados tradíció, amelyet csak igen kevesen tudtak eleiktől ellesni. Nem véletlenül tartják, hogy rétestésztát nyújtani sem kezdő, sem középhaladó háziasszony nem tud, kellő gyakorlat és nagy-nagy kézügyesség kell hozzá.

A nyújtás művészete

Egy 1800-as években íródott szakácskönyvben Zilahy Ágnes ekképp szól róla: „A gazdasszonyok ezt az igazi magyar süteményt sehol a világon, rajtunk kívül, nem tudják készíteni.” Az Első Pesti Rétesházban épp az az egyik fő vendéghívogató, hogy minden egyes általuk kínált réteshez eredeti recept alapján, hosszú évek tudásával a hátuk mögött, a legtisztább, legnemesebb alapanyagok felhasználásával, magas sikértartalmú magyar lisztből, kézi munkával, igazi autentikus környezetben készülnek a finomságok. Ha kívánják, akár a vendégek is átélhetik azt az élményt, amelyet elkészítése – szó szerint – nyújt.

A telt ház titka

Manapság a fővárosi éttermek sora áll üresen, vannak, akik ezt a válsággal okolják, mások a Budapesten egyre csökkenő vendégszámmal. Az Első Pesti Rétesháznál sosem hallunk ilyen magyarázatokat, ők „csak” teszik a dolgukat, és szinte mindennap, főleg ebédidőben tele a ház. Vajon mi lehet ennek az oka? Egyrészt az a különleges és máshol fel nem lelhető hungarikumprogram, amelyet az alapján alakítottak ki, hogy mi érdekelheti a hozzájuk látogató egyéni és csoportos vendégeket. Ebben éppúgy szerepel a vendégekkel közös rétesnyújtás, hajtogatás, amint egy 12 perces, saját készítésű film is Magyarországról, Budapestről és persze a rétesről (magyar, angol, német, francia, olasz és japán változatban).

Másrészt az étterem á la carte étlapját úgy állították össze, hogy abban a hagyományos magyar fogások mellett a nemzetközi konyha finomságai is szerepelnek, amelyek mellé kiváló magyar borokat és pálinkát kínálnak. És ami nem mellékes: áraik még a magyar vendégkör számára is elfogadhatóak, nem verdesik a csillagos eget, a déli menüsor meg olyan népszerű, hogy a környék irodáiból, bankjaiból nap mint nap tömegesen érkeznek.

Az otthon melege

Van még egy magyarázata annak, hogy miért olyan sikeres a ház: a miliője, a hangulata, a berendezése, a sok-sok apró és nagyobb tárgy mind olyan, mintha a vendég hazaérkezett volna. Mintha egy jó ebédet vagy egy finom vacsorát követően megpihenne a nagyszülői vagy a szülői házban, ahol magával ragadja a sok emlék. Ahol egy-egy sarok, szeglet, a berendezés, az illatok a családi összetartozást sugallják, ahol jó megpihenni, együtt lenni azokkal, akik fontosak, akik a legkedvesebbek.

A ház gazdái – a Leidal család – az utolsó darabig úgy válogatták össze a berendezést, mintha az otthonukat díszítették volna. Csupa értékes, míves, antik tárgy található az étteremben, nemcsak a földszinti részen, hanem jó időben kint, a teraszon és főleg a hagyományőrző galériában. Egy hely, ahová bármikor, bárhonnan betérhet, visszajöhet a vendég. Kopognia sem kell, hanem csak nyitni az ajtót, érezni a sülő rétes mindent betöltő illatát és vele az otthon melegét.

Első Pesti Rétesház Kávéház és Étterem
1051 Budapest, Október 6. utca 22.
Nyitva tartás:
a hét minden napján 9–23 óráig
Telefon/fax: +36 1 428 0134
[email protected]
www.reteshaz.com


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.