Hungarikumok háza

Igazi hungarikum, bár eredetileg a törökök hozták magukkal, ők idővel elmentek – a rétes pedig szerencsére maradt, és azóta is egyik legkülönlegesebb finomságunk. Lehet édes, lehet sós, sőt a hagyományos ízek mellett lehet kalocsai, hortobágyi vagy lazacos rétest is rendelni. Hol? Budapest szívében, egy eredetileg 1812-ben épült, műemlék épületben, ahol 2007-től – karácsony szent napja kivételével – mindig nyitva van az Első Pesti Rétesház.

A réteskészítésről azt tartják: egyszerre hagyomány és művészet. Olyan, több évszázados tradíció, amelyet csak igen kevesen tudtak eleiktől ellesni. Nem véletlenül tartják, hogy rétestésztát nyújtani sem kezdő, sem középhaladó háziasszony nem tud, kellő gyakorlat és nagy-nagy kézügyesség kell hozzá.

A nyújtás művészete

Egy 1800-as években íródott szakácskönyvben Zilahy Ágnes ekképp szól róla: „A gazdasszonyok ezt az igazi magyar süteményt sehol a világon, rajtunk kívül, nem tudják készíteni.” Az Első Pesti Rétesházban épp az az egyik fő vendéghívogató, hogy minden egyes általuk kínált réteshez eredeti recept alapján, hosszú évek tudásával a hátuk mögött, a legtisztább, legnemesebb alapanyagok felhasználásával, magas sikértartalmú magyar lisztből, kézi munkával, igazi autentikus környezetben készülnek a finomságok. Ha kívánják, akár a vendégek is átélhetik azt az élményt, amelyet elkészítése – szó szerint – nyújt.

A telt ház titka

Manapság a fővárosi éttermek sora áll üresen, vannak, akik ezt a válsággal okolják, mások a Budapesten egyre csökkenő vendégszámmal. Az Első Pesti Rétesháznál sosem hallunk ilyen magyarázatokat, ők „csak” teszik a dolgukat, és szinte mindennap, főleg ebédidőben tele a ház. Vajon mi lehet ennek az oka? Egyrészt az a különleges és máshol fel nem lelhető hungarikumprogram, amelyet az alapján alakítottak ki, hogy mi érdekelheti a hozzájuk látogató egyéni és csoportos vendégeket. Ebben éppúgy szerepel a vendégekkel közös rétesnyújtás, hajtogatás, amint egy 12 perces, saját készítésű film is Magyarországról, Budapestről és persze a rétesről (magyar, angol, német, francia, olasz és japán változatban).

Másrészt az étterem á la carte étlapját úgy állították össze, hogy abban a hagyományos magyar fogások mellett a nemzetközi konyha finomságai is szerepelnek, amelyek mellé kiváló magyar borokat és pálinkát kínálnak. És ami nem mellékes: áraik még a magyar vendégkör számára is elfogadhatóak, nem verdesik a csillagos eget, a déli menüsor meg olyan népszerű, hogy a környék irodáiból, bankjaiból nap mint nap tömegesen érkeznek.

Az otthon melege

Van még egy magyarázata annak, hogy miért olyan sikeres a ház: a miliője, a hangulata, a berendezése, a sok-sok apró és nagyobb tárgy mind olyan, mintha a vendég hazaérkezett volna. Mintha egy jó ebédet vagy egy finom vacsorát követően megpihenne a nagyszülői vagy a szülői házban, ahol magával ragadja a sok emlék. Ahol egy-egy sarok, szeglet, a berendezés, az illatok a családi összetartozást sugallják, ahol jó megpihenni, együtt lenni azokkal, akik fontosak, akik a legkedvesebbek.

A ház gazdái – a Leidal család – az utolsó darabig úgy válogatták össze a berendezést, mintha az otthonukat díszítették volna. Csupa értékes, míves, antik tárgy található az étteremben, nemcsak a földszinti részen, hanem jó időben kint, a teraszon és főleg a hagyományőrző galériában. Egy hely, ahová bármikor, bárhonnan betérhet, visszajöhet a vendég. Kopognia sem kell, hanem csak nyitni az ajtót, érezni a sülő rétes mindent betöltő illatát és vele az otthon melegét.

Első Pesti Rétesház Kávéház és Étterem
1051 Budapest, Október 6. utca 22.
Nyitva tartás:
a hét minden napján 9–23 óráig
Telefon/fax: +36 1 428 0134
[email protected]
www.reteshaz.com


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.