Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja

Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.

Balatoni Kurzusok és annak vezetője, Somogyi Zoltán Max családjával, barátaival és más segítőivel negyedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Barista Bajnokság és Koktél versenyt a Darnay Pincében. Ahogy a felhívásban írták: keresik a régió legjobb kávémesterét, baristáját az idén is. A mestermunkánál nagyon fontos az íz, az illat, zamat, de a kávé szépsége is elsőrendű kérdés szerintük. Már csak azért is, mert a kávét többnek tartják egy élénkítő italnál. Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet – figyelmeztették az indulókat.

Az idei versenyre nyolcan neveztek, végül hét versenyző érkezett meg. Igazán többen be sem fértek volna a csapatba, mert az öt koktélkészítő későbbi versenyével együtt késő délutánba nyúlt a program ennyi emberrel is. A baristák közül hárman érkeztek Győrből, egy-egy hévízi, balatonudvari, budapesti és hajdúszoboszlói fiatal szakember állt a gép mellé. A feladatokat külön-külön végezték el. Tíz perces előkészítés után mindenkinek 15 perce volt arra, hogy a zsűri részére elkészítsen és felszolgáljon 4 adag presszókávét, 4 adag cappuccinót és 4 adag saját készítésű kávéitalt. Ennél a harmadik italnál kikötés volt, hogy nem lehet desszert jellegű, nem tartalmazhat alkoholt, viszont mindenképpen meg kellett őriznie a presszókávé ízét. 

Hát ne tudják meg, hogy a baristák milyen hozzávalókkal rakták körbe magukat! A leggyakoribb kávéadalék talán a málna volt. Ez eredeti gyümölcsként, liofilizált változatban, szirupként, masszaként egyaránt előkerült. De volt mangó, gyömbér, tonic, szirupban passiógyümölcs – vagy másik nevén maracuja -, mogyorófagyi, barackpüré, lime, almalé, karamell, rozmaring és persze tejhab is. Természetesen mindenki másképp használta mindezeket, így a végeredmény még különlegesebb lett. 

A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyt háziasszonyként, moderátorként Kovács Bea újságíró vezette, a technikai irányítást és egyben a technikai birálatot az idén is Perna Andor barista végezte. Persze ott volt a főszervező, Somogyi Zoltán Max is, hogy szükség esetén maga is besegítsen. Az elkészült italokat háromfős zsűri értékelte. Az elnöklő Kelemen Helmut mesterszakács mellett a bíráló bizottság tagja volt Bakó Mónika, a Hungarikum Programiroda képviselője és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke.

A versenyzők saját italai közül a zsűri a hajdúszoboszlói Váradi Anett Vihar előtt nevű kávékölteményét jutalmazta első hellyel. Az ital egyben elnyerte a “Balaton Kávéja 2019” címet is.

A második helyezett a győri Csóka Richárd Ébresztő Erő nevű kávéja lett, ami egyúttal elnyerte a “Legkreatívabb kávé ital” különdíjat is a zsűri elnökétől. A kávén kívül ebben hibisztkusz tea, zöldalma püré, barnacukor szirup és Garai PI-víz volt – díszítésként dehidratált alma és szálas hibiszkusztea került rá.

A harmadik helyen a győri Horváth K. Jonatán Déli-kert nevű kávéja végzett. A balatoni nyár frissességét, pezsgését próbálta visszaadni – a kávéhoz barackpürét, frissen facsart lime levet, szűretlen almalevet adott, díszítésként szárított almaszeletet használt – se édes, se keserű, valahol a két íz között.

Még bővebben a Balatotipp.hu-n olvashatnak a versenyről.


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.