Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja

Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.

Balatoni Kurzusok és annak vezetője, Somogyi Zoltán Max családjával, barátaival és más segítőivel negyedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Barista Bajnokság és Koktél versenyt a Darnay Pincében. Ahogy a felhívásban írták: keresik a régió legjobb kávémesterét, baristáját az idén is. A mestermunkánál nagyon fontos az íz, az illat, zamat, de a kávé szépsége is elsőrendű kérdés szerintük. Már csak azért is, mert a kávét többnek tartják egy élénkítő italnál. Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet – figyelmeztették az indulókat.

Az idei versenyre nyolcan neveztek, végül hét versenyző érkezett meg. Igazán többen be sem fértek volna a csapatba, mert az öt koktélkészítő későbbi versenyével együtt késő délutánba nyúlt a program ennyi emberrel is. A baristák közül hárman érkeztek Győrből, egy-egy hévízi, balatonudvari, budapesti és hajdúszoboszlói fiatal szakember állt a gép mellé. A feladatokat külön-külön végezték el. Tíz perces előkészítés után mindenkinek 15 perce volt arra, hogy a zsűri részére elkészítsen és felszolgáljon 4 adag presszókávét, 4 adag cappuccinót és 4 adag saját készítésű kávéitalt. Ennél a harmadik italnál kikötés volt, hogy nem lehet desszert jellegű, nem tartalmazhat alkoholt, viszont mindenképpen meg kellett őriznie a presszókávé ízét. 

Hát ne tudják meg, hogy a baristák milyen hozzávalókkal rakták körbe magukat! A leggyakoribb kávéadalék talán a málna volt. Ez eredeti gyümölcsként, liofilizált változatban, szirupként, masszaként egyaránt előkerült. De volt mangó, gyömbér, tonic, szirupban passiógyümölcs – vagy másik nevén maracuja -, mogyorófagyi, barackpüré, lime, almalé, karamell, rozmaring és persze tejhab is. Természetesen mindenki másképp használta mindezeket, így a végeredmény még különlegesebb lett. 

A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyt háziasszonyként, moderátorként Kovács Bea újságíró vezette, a technikai irányítást és egyben a technikai birálatot az idén is Perna Andor barista végezte. Persze ott volt a főszervező, Somogyi Zoltán Max is, hogy szükség esetén maga is besegítsen. Az elkészült italokat háromfős zsűri értékelte. Az elnöklő Kelemen Helmut mesterszakács mellett a bíráló bizottság tagja volt Bakó Mónika, a Hungarikum Programiroda képviselője és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke.

A versenyzők saját italai közül a zsűri a hajdúszoboszlói Váradi Anett Vihar előtt nevű kávékölteményét jutalmazta első hellyel. Az ital egyben elnyerte a “Balaton Kávéja 2019” címet is.

A második helyezett a győri Csóka Richárd Ébresztő Erő nevű kávéja lett, ami egyúttal elnyerte a “Legkreatívabb kávé ital” különdíjat is a zsűri elnökétől. A kávén kívül ebben hibisztkusz tea, zöldalma püré, barnacukor szirup és Garai PI-víz volt – díszítésként dehidratált alma és szálas hibiszkusztea került rá.

A harmadik helyen a győri Horváth K. Jonatán Déli-kert nevű kávéja végzett. A balatoni nyár frissességét, pezsgését próbálta visszaadni – a kávéhoz barackpürét, frissen facsart lime levet, szűretlen almalevet adott, díszítésként szárított almaszeletet használt – se édes, se keserű, valahol a két íz között.

Még bővebben a Balatotipp.hu-n olvashatnak a versenyről.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.