Idén tonikkal készül a Balaton Kávéja

Rendkívül izgalmas italok készültek a szombaton rendezett balatoni barista bajnokságon és koktél versenyen Gyenesdiáson. Némelyik annyira különleges volt, hogy a hétköznapi kávékedvelőnek várhatóan tátva maradna a szája, ha elé tennének egy adagot belőle - írja a Balatontipp.hu.

Balatoni Kurzusok és annak vezetője, Somogyi Zoltán Max családjával, barátaival és más segítőivel negyedik alkalommal rendezte meg a Balatoni Barista Bajnokság és Koktél versenyt a Darnay Pincében. Ahogy a felhívásban írták: keresik a régió legjobb kávémesterét, baristáját az idén is. A mestermunkánál nagyon fontos az íz, az illat, zamat, de a kávé szépsége is elsőrendű kérdés szerintük. Már csak azért is, mert a kávét többnek tartják egy élénkítő italnál. Egy jó kávé mellett barátságok szövődnek, szerelmek lobbannak lángra, üzletek köttetnek. Illata ébreszt reggel, felélénkít délben, s elcsábít délután. Gőzölgő, krémes, zamatos és művészi is lehet – figyelmeztették az indulókat.

Az idei versenyre nyolcan neveztek, végül hét versenyző érkezett meg. Igazán többen be sem fértek volna a csapatba, mert az öt koktélkészítő későbbi versenyével együtt késő délutánba nyúlt a program ennyi emberrel is. A baristák közül hárman érkeztek Győrből, egy-egy hévízi, balatonudvari, budapesti és hajdúszoboszlói fiatal szakember állt a gép mellé. A feladatokat külön-külön végezték el. Tíz perces előkészítés után mindenkinek 15 perce volt arra, hogy a zsűri részére elkészítsen és felszolgáljon 4 adag presszókávét, 4 adag cappuccinót és 4 adag saját készítésű kávéitalt. Ennél a harmadik italnál kikötés volt, hogy nem lehet desszert jellegű, nem tartalmazhat alkoholt, viszont mindenképpen meg kellett őriznie a presszókávé ízét. 

Hát ne tudják meg, hogy a baristák milyen hozzávalókkal rakták körbe magukat! A leggyakoribb kávéadalék talán a málna volt. Ez eredeti gyümölcsként, liofilizált változatban, szirupként, masszaként egyaránt előkerült. De volt mangó, gyömbér, tonic, szirupban passiógyümölcs – vagy másik nevén maracuja -, mogyorófagyi, barackpüré, lime, almalé, karamell, rozmaring és persze tejhab is. Természetesen mindenki másképp használta mindezeket, így a végeredmény még különlegesebb lett. 

A délelőtt 10 órakor rajtoló versenyt háziasszonyként, moderátorként Kovács Bea újságíró vezette, a technikai irányítást és egyben a technikai birálatot az idén is Perna Andor barista végezte. Persze ott volt a főszervező, Somogyi Zoltán Max is, hogy szükség esetén maga is besegítsen. Az elkészült italokat háromfős zsűri értékelte. Az elnöklő Kelemen Helmut mesterszakács mellett a bíráló bizottság tagja volt Bakó Mónika, a Hungarikum Programiroda képviselője és Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) elnöke.

A versenyzők saját italai közül a zsűri a hajdúszoboszlói Váradi Anett Vihar előtt nevű kávékölteményét jutalmazta első hellyel. Az ital egyben elnyerte a “Balaton Kávéja 2019” címet is.

A második helyezett a győri Csóka Richárd Ébresztő Erő nevű kávéja lett, ami egyúttal elnyerte a “Legkreatívabb kávé ital” különdíjat is a zsűri elnökétől. A kávén kívül ebben hibisztkusz tea, zöldalma püré, barnacukor szirup és Garai PI-víz volt – díszítésként dehidratált alma és szálas hibiszkusztea került rá.

A harmadik helyen a győri Horváth K. Jonatán Déli-kert nevű kávéja végzett. A balatoni nyár frissességét, pezsgését próbálta visszaadni – a kávéhoz barackpürét, frissen facsart lime levet, szűretlen almalevet adott, díszítésként szárított almaszeletet használt – se édes, se keserű, valahol a két íz között.

Még bővebben a Balatotipp.hu-n olvashatnak a versenyről.


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.