Így ünnepel a száz éves bécsi Naschmarkt

Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg. 

Látványkonyha, koncertek, nyereményjáték, felolvasóest, gyerekprogram és a piac történetét bemutató vezetett séta egyaránt szerepel az idén 100. jubileumát ünneplő Naschmarkt születésnapi programján 2016. szeptember 2-3-án. A bécsiek és a turisták körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő piacról még 360 fokos videó is készült ez alkalomból.

{youtube|id=yEsrCqM65P8}

2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb piaca, és fontos szerepet játszik az osztrák főváros lakóinak ellátásában. Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, terveit Otto Wagner készítette. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első világháború, majd a második, a bécsiek meg ott és úgy szerették, ahol van.

A piacon ma 123 állandó standnál kínálják a keresekedők a friss zöldséget és gyümölcsöt, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. De nem csak a rendkívül gazdag és különleges árukészlet – például 250 féle fűszer, 300 fajta sajt és 60 féle ecet – vonza a heti 64 ezer látogatót, hanem a gasztronómia és a vásárlási lehetőség sajátos keveréke is. Egy rántotta valamelyik standnál, aztán indulhat a bevásárlás, vagy éppen fordítva. Munka után összeszedik a másnapi ebédhez valókat, aztán még beülnek valamelyik vendéglőbe egy fröccsre. Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba és elmerülnek a színes forgatagban”.

Hogy ez így maradhasson az elkövetkező száz évben is, 2010 és 2015 között teljes körűen felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket és akadálymentesítették a területet.


 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.
Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo 

Kannabiszt találtak bennük.
Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján 

Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben

Török esten Pesten – az elegáns Andrássy Gardenben 

A Török Konyha Hetének ünnepe , amikor a kultúra egy este alkalmával a tányérra kerül.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.