Így ünnepel a száz éves bécsi Naschmarkt

Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg. 

Látványkonyha, koncertek, nyereményjáték, felolvasóest, gyerekprogram és a piac történetét bemutató vezetett séta egyaránt szerepel az idén 100. jubileumát ünneplő Naschmarkt születésnapi programján 2016. szeptember 2-3-án. A bécsiek és a turisták körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő piacról még 360 fokos videó is készült ez alkalomból.

{youtube|id=yEsrCqM65P8}

2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb piaca, és fontos szerepet játszik az osztrák főváros lakóinak ellátásában. Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, terveit Otto Wagner készítette. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első világháború, majd a második, a bécsiek meg ott és úgy szerették, ahol van.

A piacon ma 123 állandó standnál kínálják a keresekedők a friss zöldséget és gyümölcsöt, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. De nem csak a rendkívül gazdag és különleges árukészlet – például 250 féle fűszer, 300 fajta sajt és 60 féle ecet – vonza a heti 64 ezer látogatót, hanem a gasztronómia és a vásárlási lehetőség sajátos keveréke is. Egy rántotta valamelyik standnál, aztán indulhat a bevásárlás, vagy éppen fordítva. Munka után összeszedik a másnapi ebédhez valókat, aztán még beülnek valamelyik vendéglőbe egy fröccsre. Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba és elmerülnek a színes forgatagban”.

Hogy ez így maradhasson az elkövetkező száz évben is, 2010 és 2015 között teljes körűen felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket és akadálymentesítették a területet.


Tranzit volt - Zsiráf lesz

Tranzit volt - Zsiráf lesz 

2022 október elsején bezárt a Tranzit Art Café a Kosztolányi Dezső tér közelében, ahol most nagyszabású átépítési munkák zajlanak.
Megvan az idei Borászok Borásza győztese

Megvan az idei Borászok Borásza győztese 

A díj történetében először a Borászok Barátja „civil” díjat két arra érdemes személyiségnek is odaítélték. 
Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál

Pizza, kutyák és igazi családi program - jön a harmadik Piaggio Pizzafesztivál 

2024. május 3-5. között kerül megrendezésre Kovács Lázár (Lázár Chef) szervezésében a harmadik magyar Piaggio Pizza Fesztivál & Verseny a Kincsem Parkban, a tavaszi Food Truck Show keretében. 
Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében

Újabb fejlemények a Ruszwurm és Korona cukrászda ügyében 

A cukrászdák további sorsát illetően annyit tudni, hogy a Budavári Önkormányzat - a hely tulajdonosaként - nem üzemelteti majd tovább.
Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban

Magyar élelmiszerek mutatkoztak be Szingapúrban 

Magyar agrár-és élelmiszeripari termékek mutatkoztak be Ázsia legjelentősebb nemzetközi kiállításán.
Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?