Így ünnepel a száz éves bécsi Naschmarkt

Kétnapos születésnapi bulival ünnepli 100. születésnapját a bécsi Naschmarkt 2016. szeptember 2. és 3. között. Az osztrák főváros egyik legismertebb és legkedveltebb piacán hetente 64 ezren fordulnak meg. 

Látványkonyha, koncertek, nyereményjáték, felolvasóest, gyerekprogram és a piac történetét bemutató vezetett séta egyaránt szerepel az idén 100. jubileumát ünneplő Naschmarkt születésnapi programján 2016. szeptember 2-3-án. A bécsiek és a turisták körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő piacról még 360 fokos videó is készült ez alkalomból.

{youtube|id=yEsrCqM65P8}

2,3 hektáros területével a Naschmarkt Bécs legnagyobb piaca, és fontos szerepet játszik az osztrák főváros lakóinak ellátásában. Mai formájában 1916-ban nyitotta meg kapuit, terveit Otto Wagner készítette. Nagyjából a mai Karlsplatz helyén már korábban is működött ugyan egy piac, a város nagyszabású modernizációja és átépítése miatt azonban a századforduló környékén át kellett költöznie a Wienfluss fölé. Az eredeti elképzelés az volt, hogy csak átmenetileg marad itt, a végleges helye pedig egy vásárcsarnokban lesz. Aztán jött az első világháború, majd a második, a bécsiek meg ott és úgy szerették, ahol van.

A piacon ma 123 állandó standnál kínálják a keresekedők a friss zöldséget és gyümölcsöt, 60 helyet pedig a termelőknek tartanak fenn. De nem csak a rendkívül gazdag és különleges árukészlet – például 250 féle fűszer, 300 fajta sajt és 60 féle ecet – vonza a heti 64 ezer látogatót, hanem a gasztronómia és a vásárlási lehetőség sajátos keveréke is. Egy rántotta valamelyik standnál, aztán indulhat a bevásárlás, vagy éppen fordítva. Munka után összeszedik a másnapi ebédhez valókat, aztán még beülnek valamelyik vendéglőbe egy fröccsre. Michael Horak, a bécsi piacfelügyelet munkatársa szerint a Naschmarkt titka abban rejlik, hogy „itt kicsit úgy érzik magukat az emberek, mintha nyaralnának. Belépnek egy másik világba és elmerülnek a színes forgatagban”.

Hogy ez így maradhasson az elkövetkező száz évben is, 2010 és 2015 között teljes körűen felújították a piacot: kicserélték az összes víz-, szennyvíz- és villanyvezetéket és akadálymentesítették a területet.


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.