A Magyar Tursiztikai Ügynökség (MTÜ) rendezésében és szervezésében pazar designnal köszöntötték a vendégeket a Várkert Bazárban. Akik közül a legtöbben szakácskabátban, farmerben, tornacipőben érkeztek - nem véletlenül, hiszen a hazai topséfek vacsorát is készítettek a díjkiosztó záróakkordjaként.
De nézzük sorrendben, mi történt! A séfek igazi művészek, sokan közülük remek üzletemberek. és Budapest tökéletes helyszín az európai fővárosok Michelin Guide díjátadó ünnepségének, mondta többek közt Michael Ellis, a Michelin Guide nemzetközi igazgatója, aki hozzátette, amit még a legválogatósabb, legkritikusabb szakma is elfogad: a Michelin Guide a világon az egyetlen olyan katalógus, amely nem részrehajlóan, hanem a legmegbízhatóbb módon és eszközökkel tesztel, bírál valamint ítél oda (vagy vesz el) csillagot, ha úgy látja jónak.
Michael Ellis azt is bejelentette, most első alkalommal adnak át két díjat: az egyiket Európa legjobb fiatal séfjének - ezt a 27 éves Niall Keating angol séf kapta. Emellett mentordíjat is alapítottak, amelyet Christian Constant francia séfnek ítéltek oda.
Majd a gálán az osztrák győztes séfek színpadra szólítása következett. Ők a következők: a Valentin Gruber-Kalties - Anna Haumer páros Bécsből (ők az életben is egy párt alkotnak), Anton Gschwendtner szintén Bécsből, Wolfgang Zankl-Sertl szintén Bécsből és egy japán stílusú helyet vezető topszakács, Alois Trantichelin Plate is részesült a világ legrangosabb elismeréséből. Két csillagot Ausztriában pedig Konstati Filippou kapott, aki nemes egyszerűséggel saját magáról elnevezett éttermet vezet - szintén az osztrák fővárosban.
Ezután a horvát díjazottak következtek - de ekkor már tényleg tűkön ültek a magyar séfek, és a topéttermek vezetői, tulajdonosai a széksorokban. Így csak gyorsan, lóhalálában a két név: Rudolf Stefan Sibenikből és Marijo Curic étterme is kapott egy-egy csillagot, ez utóbbi hely Dubrovnikban található.
És végre a mieink is szót kaptak: először a BIB Gourmand elismerést osztották ki, amely mindig ajánlott étteremként kerül be a kalauzba. Ilyen lett - nagyon megérdemelten! - a Stand25, Széll Tamás és párja, Szulló Szabina vezetésével, ezen kívül az Olimpia, Ádám Csaba vezetésével ajánlott étteremként (Michelin Plate) került bele a 2018-as kalauzba.
Majd következtek a magyar egy csillagosak: a Costes Downtown (Tiago Sabarigo séf) és a Costes (Palágyi Eszter vezetésével) megtartotta már korábban megszerzett csillagát, akárcsak a Sárközi Ákos vezette Borkonyha, az Onyx viszont rákontrázott, mert nemhogy megtartotta a csillagát, de meg is duplázta: így megvan Magyarország első kétcsillagos étterme, és ez a Mészáros Ádám vezette Onyx lett!
Akik az est nagy vesztesei: a Tanti (ahogy ez már tavaly is megtörtént, és idén is várható volt Pesti István távozása után) ismét nem kapott csillagot, és bár több pesti high-end hely is biztos volt abban, csillaggal térnek nyugovóra - ebből legfeljebb az lett, hogy lefekvéskor kémlelhetik az ablakukból az égboltot.
Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség
Forrás: Fotók: Magyar Turisztikai Ügynökség