Íme, 2024 első számú gasztronómiai célpontja

Több évezredes történelme és sokrétű kulturális élete mellett a közeli jövőben Málta turizmusának katalizátora gasztronómiai szcénája, és virágzó fine dining éttermei lehetnek. 2020-ban érkezett meg a Michelin Guide a szigetországba, legújabb kiadásában már hat étteremnek osztottak csillagot. Ezek közül három Vallettában található.

A csúcskategóriás helyek élén olyan séfek állnak, akik a világ legjobb konyháiban tanultak és akik készen állnak arra, hogy tudásukkal Európa gasztronómiájának élvonalába repítsék az országot - írja a Roadster az éttermeket bemutató cikkében.

Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más - Victor Borg, Under Grain
Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más - Victor Borg, Under Grain
Fotó: Under Grain

A máltai újhullámos séfek között egyértelműen Victor Borg számít úttörőnek. Főzés iránti szenvedélyét csak növelte, hogy olyan ikonikus sztárszakácsok mellett dolgozhatott, mint Gordon Ramsay a londoni Aubergine-ben, illetve a két Michelin-csillagos Bagatelle-ben, Oslóban. Ma Borg a Michelin-csillagos Under Grain vezető séfje. Az étterem az AX Rosselli szállodában működik Vallettában. A butikhotel pincehelyiségében található vendéglátóhely a kifinomultság oázisa, ahol a séf zseniális kóstolómenüt vonultat fel, a kínálat pedig a klasszikus francia konyha tradícióin alapul.

A Noni Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli
A Noni Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli
Fotó: Noni

Valetta három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. Ezek közül a következő a Noni, ami Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli. Ott kifinomult máltai és mediterrán ételeket kóstolhatnak a vendégek modern és nyüzsgő környezetben.

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője
A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője
Fotó: ION Harbour

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője, nem mellesleg pedig az étteremből pazar kilátás nyílik a Grand Harbourra.

A de Mondiontban tradicionális máltai konyhát visznek
A de Mondiontban tradicionális máltai konyhát visznek
Fotó: de Mondion

A jó ételekért érdemes ellátogatni Mdina lenyűgöző középkori városába is, ahol a de Mondiont találhatjuk. A helyen tradicionális máltai konyhát visznek, de hatalmas figyelmet fordítanak a részletekre.


Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.
Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács

Meghalt Brindás János "Papi", a híres mesterszakács 

A Békés Megyei Culinary Team Olimpiai és Világbajnoki csapatának felkészülésében is nagy szerepet töltött be.
Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom

Málna mennyország és egy különleges újdonság: indul a Kürtőskalács Vigalom 

Az egyik főszereplő a Bejglibon lesz!

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.