Íme, 2024 első számú gasztronómiai célpontja

Több évezredes történelme és sokrétű kulturális élete mellett a közeli jövőben Málta turizmusának katalizátora gasztronómiai szcénája, és virágzó fine dining éttermei lehetnek. 2020-ban érkezett meg a Michelin Guide a szigetországba, legújabb kiadásában már hat étteremnek osztottak csillagot. Ezek közül három Vallettában található.

A csúcskategóriás helyek élén olyan séfek állnak, akik a világ legjobb konyháiban tanultak és akik készen állnak arra, hogy tudásukkal Európa gasztronómiájának élvonalába repítsék az országot - írja a Roadster az éttermeket bemutató cikkében.

Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más - Victor Borg, Under Grain
Nem szeretek túl sokat játszani az ételekkel. Mindig az íz a legfontosabb, de jól kell prezentálni. Nem hiszek viszont a molekuláris gasztronómiában. Ettől függetlenül a mi konyhánkban is van egy modern vonás. A főzési stílusom azonban a régi iskola szerinti, határozottan inkább francia, mint bármi más - Victor Borg, Under Grain
Fotó: Under Grain

A máltai újhullámos séfek között egyértelműen Victor Borg számít úttörőnek. Főzés iránti szenvedélyét csak növelte, hogy olyan ikonikus sztárszakácsok mellett dolgozhatott, mint Gordon Ramsay a londoni Aubergine-ben, illetve a két Michelin-csillagos Bagatelle-ben, Oslóban. Ma Borg a Michelin-csillagos Under Grain vezető séfje. Az étterem az AX Rosselli szállodában működik Vallettában. A butikhotel pincehelyiségében található vendéglátóhely a kifinomultság oázisa, ahol a séf zseniális kóstolómenüt vonultat fel, a kínálat pedig a klasszikus francia konyha tradícióin alapul.

A Noni Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli
A Noni Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli
Fotó: Noni

Valetta három Michelin-csillagos étteremnek ad otthont. Ezek közül a következő a Noni, ami Jonathan Brincat séf-tulajdonos becenevét viseli. Ott kifinomult máltai és mediterrán ételeket kóstolhatnak a vendégek modern és nyüzsgő környezetben.

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője
A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője
Fotó: ION Harbour

A Simon Rogan által vezetett ION Harbour a fine dining szcéna új szereplője, nem mellesleg pedig az étteremből pazar kilátás nyílik a Grand Harbourra.

A de Mondiontban tradicionális máltai konyhát visznek
A de Mondiontban tradicionális máltai konyhát visznek
Fotó: de Mondion

A jó ételekért érdemes ellátogatni Mdina lenyűgöző középkori városába is, ahol a de Mondiont találhatjuk. A helyen tradicionális máltai konyhát visznek, de hatalmas figyelmet fordítanak a részletekre.


Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.
Megújult étlappal vár az etyeki birtok

Megújult étlappal vár az etyeki birtok 

Defend Márk séf és csapata tálalásában mutatják be a friss ötletekre és szezonális alapanyagokra épülő megújult étlapot.
Zenés-táncos estek a Gundelben

Zenés-táncos estek a Gundelben 

Hagyományélesztés modern köntösben: áprilistól zenés-táncos estek a Gundelben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.