Íme, a világ tíz legrégebbi étterme

Számtalan tényező befolyásolhatja egy étterem működését és a világ történéseivel néha nem könnyű lépést tartani. Mégis több olyan étterem létezik, melyen évszázadok óta töretlenül várják vendégeiket, történelmi értékeket, régi recepteket és hagyományokat megőrizve és tovább örökítve. Ausztriától kezdve Kínán át, New York-ig, nézzük, melyik az a tíz étterem, melyek kiállták az idő próbáját.

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria (803)

A világ legrégebbi étterme a salzburgi Szent Péter apátságban található. Annyira régóta áll fenn, hogy valójában senki se tudja a pontos nyitás idejét. Az első feljegyzés 803-ból maradt fent egy angol szerzetes, Albuin tollából. Az étteremben állítólag Wolfgang Amadeus Mozart és Christopher Columbus is étkezett. Az étterem osztrák klasszikusok mellett mediterrán ételeket szolgál fel, boraik között több mint 600 tétel található. Az étterem Michelin-ajánlott.

St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.
St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

A Michelin-csillagos La Tour d’Argent IV. Henrik angol király törzshelye volt, de amiről az étterem még híresebb, hogy ez a hely inspirálta a 2007-es L’ecsó című animációs filmet. A borospincéje szerencsére túlélte a II. világháború bombázásait, így a Michelin Guide szerint lenyűgöző mértékeket öltő 450 000 borosüveggel rendelkező gyűjteményük az egyik legkiemelkedőbb a világon.

La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB
La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB

Fraunces Tavern, New York, Egyesült Államok (1762)

A Fraunces Tavern nem csak amiatt híres, mert az Egyesült Államok egyik legrégebbi étterme: George Washington az épületben lakott az Amerikai Függetlenségi Háború alatt, később pedig hadiszállásává tette. Ma az épület whisky bárként és étteremként működik. 

A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB
A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB

A Dining Guide összeállításában a továbbiakban a következő éttermekről olvashat: 

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

Honke Owariya, Kioto, Japán (1465)

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, Egyesült Államok(1673)

A la Petite Chaise, Párizs, Franciaország (1680)

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

 

 


Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon kóstolt a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Dani Garcia, a Fény Utcai Piac hatására alkotta meg legújabb fogását.
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.