Íme, a világ tíz legrégebbi étterme

Számtalan tényező befolyásolhatja egy étterem működését és a világ történéseivel néha nem könnyű lépést tartani. Mégis több olyan étterem létezik, melyen évszázadok óta töretlenül várják vendégeiket, történelmi értékeket, régi recepteket és hagyományokat megőrizve és tovább örökítve. Ausztriától kezdve Kínán át, New York-ig, nézzük, melyik az a tíz étterem, melyek kiállták az idő próbáját.

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria (803)

A világ legrégebbi étterme a salzburgi Szent Péter apátságban található. Annyira régóta áll fenn, hogy valójában senki se tudja a pontos nyitás idejét. Az első feljegyzés 803-ból maradt fent egy angol szerzetes, Albuin tollából. Az étteremben állítólag Wolfgang Amadeus Mozart és Christopher Columbus is étkezett. Az étterem osztrák klasszikusok mellett mediterrán ételeket szolgál fel, boraik között több mint 600 tétel található. Az étterem Michelin-ajánlott.

St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.
St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

A Michelin-csillagos La Tour d’Argent IV. Henrik angol király törzshelye volt, de amiről az étterem még híresebb, hogy ez a hely inspirálta a 2007-es L’ecsó című animációs filmet. A borospincéje szerencsére túlélte a II. világháború bombázásait, így a Michelin Guide szerint lenyűgöző mértékeket öltő 450 000 borosüveggel rendelkező gyűjteményük az egyik legkiemelkedőbb a világon.

La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB
La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB

Fraunces Tavern, New York, Egyesült Államok (1762)

A Fraunces Tavern nem csak amiatt híres, mert az Egyesült Államok egyik legrégebbi étterme: George Washington az épületben lakott az Amerikai Függetlenségi Háború alatt, később pedig hadiszállásává tette. Ma az épület whisky bárként és étteremként működik. 

A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB
A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB

A Dining Guide összeállításában a továbbiakban a következő éttermekről olvashat: 

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

Honke Owariya, Kioto, Japán (1465)

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, Egyesült Államok(1673)

A la Petite Chaise, Párizs, Franciaország (1680)

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

 

 


Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn

Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.