Íme, a világ tíz legrégebbi étterme

Számtalan tényező befolyásolhatja egy étterem működését és a világ történéseivel néha nem könnyű lépést tartani. Mégis több olyan étterem létezik, melyen évszázadok óta töretlenül várják vendégeiket, történelmi értékeket, régi recepteket és hagyományokat megőrizve és tovább örökítve. Ausztriától kezdve Kínán át, New York-ig, nézzük, melyik az a tíz étterem, melyek kiállták az idő próbáját.

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria (803)

A világ legrégebbi étterme a salzburgi Szent Péter apátságban található. Annyira régóta áll fenn, hogy valójában senki se tudja a pontos nyitás idejét. Az első feljegyzés 803-ból maradt fent egy angol szerzetes, Albuin tollából. Az étteremben állítólag Wolfgang Amadeus Mozart és Christopher Columbus is étkezett. Az étterem osztrák klasszikusok mellett mediterrán ételeket szolgál fel, boraik között több mint 600 tétel található. Az étterem Michelin-ajánlott.

St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.
St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

A Michelin-csillagos La Tour d’Argent IV. Henrik angol király törzshelye volt, de amiről az étterem még híresebb, hogy ez a hely inspirálta a 2007-es L’ecsó című animációs filmet. A borospincéje szerencsére túlélte a II. világháború bombázásait, így a Michelin Guide szerint lenyűgöző mértékeket öltő 450 000 borosüveggel rendelkező gyűjteményük az egyik legkiemelkedőbb a világon.

La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB
La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB

Fraunces Tavern, New York, Egyesült Államok (1762)

A Fraunces Tavern nem csak amiatt híres, mert az Egyesült Államok egyik legrégebbi étterme: George Washington az épületben lakott az Amerikai Függetlenségi Háború alatt, később pedig hadiszállásává tette. Ma az épület whisky bárként és étteremként működik. 

A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB
A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB

A Dining Guide összeállításában a továbbiakban a következő éttermekről olvashat: 

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

Honke Owariya, Kioto, Japán (1465)

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, Egyesült Államok(1673)

A la Petite Chaise, Párizs, Franciaország (1680)

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

 

 


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.