Íme, a világ tíz legrégebbi étterme

Számtalan tényező befolyásolhatja egy étterem működését és a világ történéseivel néha nem könnyű lépést tartani. Mégis több olyan étterem létezik, melyen évszázadok óta töretlenül várják vendégeiket, történelmi értékeket, régi recepteket és hagyományokat megőrizve és tovább örökítve. Ausztriától kezdve Kínán át, New York-ig, nézzük, melyik az a tíz étterem, melyek kiállták az idő próbáját.

St. Peter Stiftskulinarium, Salzburg, Ausztria (803)

A világ legrégebbi étterme a salzburgi Szent Péter apátságban található. Annyira régóta áll fenn, hogy valójában senki se tudja a pontos nyitás idejét. Az első feljegyzés 803-ból maradt fent egy angol szerzetes, Albuin tollából. Az étteremben állítólag Wolfgang Amadeus Mozart és Christopher Columbus is étkezett. Az étterem osztrák klasszikusok mellett mediterrán ételeket szolgál fel, boraik között több mint 600 tétel található. Az étterem Michelin-ajánlott.

St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.
St.-Peter-Stiftskulinarium / foto: Kolarik-Andreas.

La Tour d’Argent, Párizs, Franciaország (1582)

A Michelin-csillagos La Tour d’Argent IV. Henrik angol király törzshelye volt, de amiről az étterem még híresebb, hogy ez a hely inspirálta a 2007-es L’ecsó című animációs filmet. A borospincéje szerencsére túlélte a II. világháború bombázásait, így a Michelin Guide szerint lenyűgöző mértékeket öltő 450 000 borosüveggel rendelkező gyűjteményük az egyik legkiemelkedőbb a világon.

La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB
La Tour d’Argent, Párizs / Fotó: FB

Fraunces Tavern, New York, Egyesült Államok (1762)

A Fraunces Tavern nem csak amiatt híres, mert az Egyesült Államok egyik legrégebbi étterme: George Washington az épületben lakott az Amerikai Függetlenségi Háború alatt, később pedig hadiszállásává tette. Ma az épület whisky bárként és étteremként működik. 

A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB
A Fraunces Tavern zongora bárja / Fotó: FB

A Dining Guide összeállításában a továbbiakban a következő éttermekről olvashat: 

Bianyifang, Peking, Kína (1416)

Zum Franziskaner, Stockholm, Svédország (1421)

Honke Owariya, Kioto, Japán (1465)

Zur letzten Instanz, Berlin, Németország (1621)

White Horse Tavern, Newport, Rhode Island, Egyesült Államok(1673)

A la Petite Chaise, Párizs, Franciaország (1680)

Sobrino de Botín, Madrid, Spanyolország (1725)

 

 


Rangos elismerés a Törleynek

Rangos elismerés a Törleynek 

Alkoholmentes rosé pezsgőjük aranyérmet nyert a londoni Drinks Business által szervezett Global Low and No Alcohol Wine Masters 2024 versenyen.
Változnak a német étkezési szokások

Változnak a német étkezési szokások 

A tendencia összhangban van a globális egészségtudatosság és fenntarthatóság iránti növekvő igénnyel.
Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten

Folytatódnak a koreai influenszer kulináris kalandjai Budapesten 

Budapestre érkezett egy koreai influenszer, aki útra kelt a fővárosban, hogy felfedezze a magyar gasztronómia finomságait.
Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász

Meghökkentő édességeket készít egy magyar cukrász 

Most például túrós csuszás csokoládéval kísérletezik.
Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő

Amikor a szomorú vasárnapot követi a mélabús hétfő 

Azt tartják, az az egyetlen jó döntés, ha ilyenkor kényeztetjük a testet és a lelket. Így tettünk mi is, és egyáltalán nem bántuk meg.
Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja

Róma a világ legjobb gasztronómiai úti célja 

A 2025-ös listán Róma olyan városokat előzött meg, mint London Marrakech, Párizs, és Nápoly.
Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere

Kétkilós rántott szeletet tüntetett el Pesten a koreai lány, a világ egyik legismertebb gasztroinfluenszere 

Pihenésképpen aztán jóétvággyal nekilátott egy pacalpörköltnek is, majd visszatért a rántott húshoz.
A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket

A Lidl német egységeiben alaposan megemelik a béreket 

Megfejelik az óránként 5100 forintos minimálbért németországi üzleteikben.
Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.