Mielőtt elárulnánk, hogy kik kerültek be idén a döntőbe, jöjjön egy-két kulisszatitok az idei verseny kapcsán.
Több pályamunka, mozdultak a láncok Mindenképp jó hírnek számított – egyben jelzi, hogy a hazai Horeca-szegmens körben egyre fontosabb és rangosabb ez a szakmai megmérettetés -, hogy idén, a tavalyi 60 pályázatot követően már 80 pályamunkát regisztráltunk. Ebből került a személyes zsűrizés alkalmával a zsűritagok elé az a shortlist, amely alapján végül megszületett a végső döntés. A végleges eredményeket a döntősök az október 4-i díjátadón ismerhetik meg. Szintén örömhír, hogy a hazai nagy szállodaláncok is végre jelentős számban képviselték magukat, több kategóriában is érkezett számos nevezés -, 2017-ben ez nem volt így, akkor a hotelláncok nem vettek részt ilyen sokan a PPH Media által életre hívott, a Turizmus & Vendég szaklap által lemenedzselt szakmai Gastro&Hotel Design versenyen.
Ráhangolódás
És most következzék a személyes zsűrizés részletei (legalábbis ami nem szupertitkos az októberi ünnepélyes díjátadó előtt). Először Varró Zoltán, a zsűri elnöke mondta el, ő azért állt két éve e már régebb óta zajló szakmai verseny mellé, és vált azóta egyik meghatározó szereplőjévé a versenynek, mert fontosnak és előremutatónak tartja azt a törekvést, hogy kialakuljon párbeszéd a tervezői, alkotói oldalt jelentő designerek, és a megrendelői hátteret biztosító éttermesek, szállodások között. Annak pedig külön örül, hogy sikerült e versenybe bevonni zsűritagokként olyan fontos külföldön élő, dolgozó személyiségeket, híres szakértőket, designereket, akiknek szava ma meghatározó a világ szállodai, éttermi megjelenésének világában. Azt is hozzátette, most, hogy végignézte az idei pályamunkákat, talán könnyebb helyzetben lesz a zsűri, mint a korábbi években, mert egyértelműen jelzi az online szavazás végeredménye, hogy ki lehet majd a győztes a különböző kategóriák területén. Végül hangsúlyozta, nem kell minden áron minden meghirdetett kategóriában győztest kiáltani, hanem olyanhoz kerüljön a díj, akinek pályamunkája valóban előremutató és példaértékű.
Éttermekről
Rögtön belevágott a zsűri a sűrűjébe, hiszen mindjárt a közös munka elején gasztro-témában a kiemelt kategória shortlist-eseinek munkáit, valamint az Év Étterme győztesének aspiránsait nézte át. Majd jöttek sorban a többi kategóriák. Ilyen megállapítások hangzottak el közben: „Ebben a kategóriában ne csak egy győztes legyen!” „Nekem ez tetszik, mert bár hideg és új vonal, de aki szereti a minimal stílust, annak nagyon bejöhet.” „Ez a pályázat aztán tényleg cukiságfaktort döntöget.” „Jók a színek, a teljes megoldás, végre egy hely ahol nem a mindig beváló tégla-, naturfa vonalat hozzák, hanem valami egész mást.” Közben kétségek is felmerültek a zsűritagok körében: „Most tervet díjazzunk, vagy inkább ne? Hiszen más dolog elképzelni valamit, és más a megvalósítás.” „Vonjunk vajon össze néhány kategóriát?” „Helyezzük át ezt a pályamunkát inkább egy másik kategóriába, hiszen oda jobban való?” „Van olyan kategória – ilyen például a konyha az étteremben -, ahol a pályázati kiírást jobban kell jövőre kommunikálnunk, mert félreérthető lehet.” És felvetődött több alkalommal is az örök tyúk vagy tojás téma is: „Mi vajon a fontosabb: a funkcionalitás vagy a design?”
Hotelekről
Itt is válogatunk a zsűrizés közben elhangzottakból, miközben nem lehetett nem észrevenni, hogy az új szereplők mellett sokan pályáztak már az előző évek során.„De jó, mennyi lánc indult most! És milyen szép, letisztult, összhangot sugalló emitt ez a megjelenés.”, hangzott el, miközben parázs vita kerekedett a kiemelt kategória győztese okán - ki erre, ki arra tette le a voksát. Volt, aki azzal érvelt, végre nem egy romkocsmás, szakadt hangulat, amit ez a pályamunka hoz, ezért legyen ő a nyerő. Mások egy hotel felújítása kapcsán egy híres műalkotás eltüntetését siratják. Közben itt is, ott is elhangzik, ez a logo túl sok helyen szerepel ebben a szállodában, viszont van, akinek pont ez tetszik, mert harsány, meglepő, és a zsűri egyik hölgy tagja megjegyzi e kérdés kapcsán: Én szeretem a Guccit, és kész. Ezzel el is dőlt ki legyen az adott kategória győztese. Megosztó véleményből amúgy volt még egy pár. Aztán ott voltak még a különdíjak témái, ott is azt keresték a díjakat felajánlók, mi az, ami újat, előremutatót hoz a mai magyar világban – ez döntött, ez alapján hirdetnek majd nyertest. Nemcsak budapesti, hanem idén ismét vidéken lévő szállodások is győztek szép számban, főleg az számított a díjak odaítélésekor, ha látszott, a tulajdonos vagy az üzemeltető kellő gondot – és anyagi eszközt – fordított arra, hogy valóban szakembert bízzon meg egy ház tervezésével vagy átépítésével – nem pedig a saját háza táján oldja meg valaki ezt a feladatot.
Tádám...
Végül pedig jöjjön, ami mindenkit a legjobban érdekel: íme a döntősök elit mezőnye.
Fontos elmondani, hogy ez CSAK a döntősök listája. Előfordulhat, hogy adott kategóriában - még akkor is, ha csak egy pályázat jutott be - nem osztott fődíjat zsűri, de az is lehet, hogy két munkából, két pályázat is kap valamilyen elismerést.
A díjazottakat október 4-én hirdetjük ki a Larus Étterem és Rendezvényközpontban egy zártkörű gálavacsorán.
A. GASTRO
KIEMELT KATEGÓRIA: Az év GastroDesign tematikus étterme
- VakVarjú Csónakház - Vadregényes romantika a Duna-parton
Pályázó: VakVarjú Csónakház - Veritas Wine Bar
Pályázó: Studio Arkitekter
Az év GastroDesign étterme
Zárt vendégtér
- Gasztroudvar (terv)
Pályázó: Singer Design - Gusteau Étterem
Pályázó: Top-Four-Mád, Gusteau Étterem, Hotel Botrytis - Haris Park - Bobo Restaurant (terv)
Pályázó: Haris Park, GA Design International - Vin.Vin City Interior
Pályázó: New Age Interior, DekoRatio Branding & Design Studio, Vin.Vin City Vietnámi Étterem
Az év GastroDesign street food helye
- BazsaLicom FoodTruck - Stílus négykeréken
Pályázó: BazsaLicom FoodTruck
Az év Gastrodesign bárja/pub-ja
- Yellow Bistro & Bar
Páláyzó: Danubius Hotel Helia
Az év GastroDesign kávézója
- Zsolnay Kávéház - tradíció és megújulás
Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest
Az év GastroDesign étlapja/itallapja
- Hopsz Café & Grill
Pályázó: Voov, Szalai-Dodá, Color Art Copy
Az év GastroDesign éttermi logója, grafikus arculata
- Vin.Vin City grafikus arculat
Pályázó: DekoRatio Branding & Design Studio, New Age Interior, Vin.Vin City Vietnámi Étterem
Az év GastroDesign kiegészítője
- Fruska Bistro - Beszédes tányérok
Pályázó: Artificial Group, Fruska Bisztró
II. HOTEL & SPA & WELLNESS (Magyar Turisztikai Ügynökség digitális innovációs különdíj esély!)
KIEMELT KATEGÓRIA: Az év HotelDesign tematikus szálláshelye
- Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park - Bambara Hotel ****Premium- A magyar Afrika
Pályázó: Bambara Hotel**** Prémium - Spa élmények tengerében
Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior
MIELE: Az év HotelDesign fővárosi szálláshelye
- Hotel Clark
Pályázó: Unione-Clark - Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!
Pályázó: Hilton Budapest - Stories Hotel Budapest (terv)
Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani - The Three Corners Lifestyle Hotel****
Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management
Az év HotelDesign vidéki szálláshelye
- Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park - Neptun Hotel
Pályázó: Studio Arkitekter
Az év HotelDesign spa & wellness szolgáltatása
- Élmény minden cseppjében
Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior
Az év HotelDesign vendégszobája
- Budapest Marriott Hotel
Pályázó: Budapest Marriott Hotel - Stories Hotel Budapest
Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani
JAB: Az év HotelDesign lobbija
- A pult nélküli vendégfogadás élménye
Pályázó: Accor Pannonia Hotels Zrt.; Mercure Budapest City Center - Danubius Hotel Helia lobby
Pályázó: Danubius Hotel Helia - Hotel Clark
Pályázó: Unione-Clark - The Three Corners Lifestyle Hotel****
Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management
Az év HotelDesign lakosztálya
- Budapest Marriott Hotel
Pályázó: Budapest Marriott Hotel - Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!
Pályázó: Hilton Budapest - Radisson Blu Béke Hotel, Budapest Blu print - design a vendégélményért - Executive lakosztályok
Pályázó: Radisson Blu Béke Hotel, Budapest
Az év HotelDesign szállodai kertje/terasza
- Hotel Clark
Pályázó: Unione-Clark
Az év HotelDesign új szállodája
- Deco Hostel & Beauty - Szentendrén (Terv)
Pályázó: DD INTERIOR STUDIÓ - Hotel Clark
Pályázó: Unione-Clark
Az év HotelDesign szállodai logója, arculata
- Hotel Clark
Pályázó: Unione-Clark - KViHotel Arculat
Pályázó: Quint Studio
Az év HotelDesign kiegészítője
- A Haranghy Kupola
Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest
A zsűri:
Zsűrielnök: VARRÓ ZOLTÁN, dizájner, belsőépítész, VARRÓ DESIGN
Zsűritagok:
ÁCS ERZSÉBET, elnök, LAKBERENDEZŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE
BAKODY KATALIN, igazgató, JAB CSOPORT
BOJÁR IVÁN, főszerkesztő, ÉPÍTÉSZFÓRUM.HU
DAVID MULIN, Executive Assistant Manager, FRANCE, ST. REGGIS HOTEL PUNTA MITA
KASSITZKY ATTILA, kommunikációs igazgató, MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG
KRÉMER JULIANNA, művészeti vezető, PPH MEDIA
MONICA ORTIZ, Director of Rooms, Mexico, ROSEWOOD MAYAKOBA RESORT
NEIZER ANITA, tartalomfejlesztési vezető, PPH MEDIA
PAPP GÁBOR, értékesítési és marketing vezető, MIELE
PETER KATUSAK-HUZSVAR, General Manager, SOFITEL VIENNA STEPHANSDOM
THIERRY BAUREZ, Global Director of Sales, TRUMP HOTELS
VÁGÓ ÁGNES, felelős szerkesztő, TURIZMUS&VENDÉG
További információ: https://gastrodesignaward.hu/
Forrás: Vendég