Itt a Gastro&Hotel Design döntőseinek listája

A döntöbe jutottak listája megszületett. Nem volt egyszerű, és sokszor nem volt a zsűri azonos állásponton a személyes zsűrizés alkalmával, sokat vitáztak egymással a tagok, de végül kialakult az idei Gastro&Hotel Design Award online zsűrizés alkalmával megállapított shortlist-je alapján a végső győztesek névsora.

Mielőtt elárulnánk, hogy kik kerültek be idén a döntőbe, jöjjön egy-két kulisszatitok az idei verseny kapcsán.

Több pályamunka, mozdultak a láncok Mindenképp jó hírnek számított – egyben jelzi, hogy a hazai Horeca-szegmens körben egyre fontosabb és rangosabb ez a szakmai megmérettetés -, hogy idén, a tavalyi 60 pályázatot követően már 80 pályamunkát regisztráltunk. Ebből került a személyes zsűrizés alkalmával a zsűritagok elé az a shortlist, amely alapján végül megszületett a végső döntés. A végleges eredményeket a döntősök az október 4-i díjátadón ismerhetik meg. Szintén örömhír, hogy a hazai nagy szállodaláncok is végre jelentős számban képviselték magukat, több kategóriában is érkezett számos nevezés -, 2017-ben ez nem volt így, akkor a hotelláncok nem vettek részt ilyen sokan a PPH Media által életre hívott, a Turizmus & Vendég szaklap által lemenedzselt szakmai Gastro&Hotel Design versenyen.

Ráhangolódás

És most következzék a személyes zsűrizés részletei (legalábbis ami nem szupertitkos az októberi ünnepélyes díjátadó előtt). Először Varró Zoltán, a zsűri elnöke mondta el, ő azért állt két éve e már régebb óta zajló szakmai verseny mellé, és vált azóta egyik meghatározó szereplőjévé a versenynek, mert fontosnak és előremutatónak tartja azt a törekvést, hogy kialakuljon párbeszéd a tervezői, alkotói oldalt jelentő designerek, és a megrendelői hátteret biztosító éttermesek, szállodások között. Annak pedig külön örül, hogy sikerült e versenybe bevonni zsűritagokként olyan fontos külföldön élő, dolgozó személyiségeket, híres szakértőket, designereket, akiknek szava ma meghatározó a világ szállodai, éttermi megjelenésének világában. Azt is hozzátette, most, hogy végignézte az idei pályamunkákat, talán könnyebb helyzetben lesz a zsűri, mint a korábbi években, mert egyértelműen jelzi az online szavazás végeredménye, hogy ki lehet majd a győztes a különböző kategóriák területén. Végül hangsúlyozta, nem kell minden áron minden meghirdetett kategóriában győztest kiáltani, hanem olyanhoz kerüljön a díj, akinek pályamunkája valóban előremutató és példaértékű.

Éttermekről

Rögtön belevágott a zsűri a sűrűjébe, hiszen mindjárt a közös munka elején gasztro-témában a kiemelt kategória shortlist-eseinek munkáit, valamint az Év Étterme győztesének aspiránsait nézte át. Majd jöttek sorban a többi kategóriák. Ilyen megállapítások hangzottak el közben: „Ebben a kategóriában ne csak egy győztes legyen!” „Nekem ez tetszik, mert bár hideg és új vonal, de aki szereti a minimal stílust, annak nagyon bejöhet.” „Ez a pályázat aztán tényleg cukiságfaktort döntöget.” „Jók a színek, a teljes megoldás, végre egy hely ahol nem a mindig beváló tégla-, naturfa vonalat hozzák, hanem valami egész mást.” Közben kétségek is felmerültek a zsűritagok körében: „Most tervet díjazzunk, vagy inkább ne? Hiszen más dolog elképzelni valamit, és más a megvalósítás.” „Vonjunk vajon össze néhány kategóriát?” „Helyezzük át ezt a pályamunkát inkább egy másik kategóriába, hiszen oda jobban való?” „Van olyan kategória – ilyen például a konyha az étteremben -, ahol a pályázati kiírást jobban kell jövőre kommunikálnunk, mert félreérthető lehet.” És felvetődött több alkalommal is az örök tyúk vagy tojás téma is: „Mi vajon a fontosabb: a funkcionalitás vagy a design?”

Hotelekről

Itt is válogatunk a zsűrizés közben elhangzottakból, miközben nem lehetett nem észrevenni, hogy az új szereplők mellett sokan pályáztak már az előző évek során.„De jó, mennyi lánc indult most! És milyen szép, letisztult, összhangot sugalló emitt ez a megjelenés.”, hangzott el, miközben parázs vita kerekedett a kiemelt kategória győztese okán - ki erre, ki arra tette le a voksát. Volt, aki azzal érvelt, végre nem egy romkocsmás, szakadt hangulat, amit ez a pályamunka hoz, ezért legyen ő a nyerő. Mások egy hotel felújítása kapcsán egy híres műalkotás eltüntetését siratják. Közben itt is, ott is elhangzik, ez a logo túl sok helyen szerepel ebben a szállodában, viszont van, akinek pont ez tetszik, mert harsány, meglepő, és a zsűri egyik hölgy tagja megjegyzi e kérdés kapcsán: Én szeretem a Guccit, és kész. Ezzel el is dőlt ki legyen az adott kategória győztese. Megosztó véleményből amúgy volt még egy pár. Aztán ott voltak még a különdíjak témái, ott is azt keresték a díjakat felajánlók, mi az, ami újat, előremutatót hoz a mai magyar világban – ez döntött, ez alapján hirdetnek majd nyertest. Nemcsak budapesti, hanem idén ismét vidéken lévő szállodások is győztek szép számban, főleg az számított a díjak odaítélésekor, ha látszott, a tulajdonos vagy az üzemeltető kellő gondot – és anyagi eszközt – fordított arra, hogy valóban szakembert bízzon meg egy ház tervezésével vagy átépítésével – nem pedig a saját háza táján oldja meg valaki ezt a feladatot.

Tádám...

Végül pedig jöjjön, ami mindenkit a legjobban érdekel: íme a döntősök elit mezőnye.
Fontos elmondani, hogy ez CSAK a döntősök listája. Előfordulhat, hogy adott kategóriában - még akkor is, ha csak egy pályázat jutott be - nem osztott fődíjat zsűri, de az is lehet, hogy két munkából, két pályázat is kap valamilyen elismerést.

A díjazottakat október 4-én hirdetjük ki a Larus Étterem és Rendezvényközpontban egy zártkörű gálavacsorán. 

A. GASTRO

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év GastroDesign tematikus étterme                         

  • VakVarjú Csónakház - Vadregényes romantika a Duna-parton
    Pályázó: VakVarjú Csónakház     
  • Veritas Wine Bar
    Pályázó: Studio Arkitekter

Az év GastroDesign étterme 
Zárt vendégtér  

  • Gasztroudvar     (terv)
    Pályázó: Singer Design
  • Gusteau Étterem
    Pályázó: Top-Four-Mád, Gusteau Étterem, Hotel Botrytis
  • Haris Park - Bobo Restaurant (terv)
    Pályázó: Haris Park, GA Design International
  • Vin.Vin City Interior         
    Pályázó: New Age Interior, DekoRatio Branding & Design Studio, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign street food helye                        

  • BazsaLicom FoodTruck - Stílus négykeréken
    Pályázó: BazsaLicom FoodTruck                 

Az év Gastrodesign bárja/pub-ja                                    

  • Yellow Bistro & Bar
    Páláyzó: Danubius Hotel Helia  

Az év GastroDesign kávézója

  • Zsolnay Kávéház - tradíció és megújulás                
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

Az év GastroDesign étlapja/itallapja                                             

  • Hopsz Café & Grill
    Pályázó: Voov, Szalai-Dodá, Color Art Copy           

Az év GastroDesign éttermi logója, grafikus arculata                                             

  • Vin.Vin City grafikus arculat
    Pályázó: DekoRatio Branding & Design Studio, New Age Interior, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign kiegészítője

  • Fruska Bistro - Beszédes tányérok
    Pályázó: Artificial Group, Fruska Bisztró                 

 

II. HOTEL & SPA & WELLNESS (Magyar Turisztikai Ügynökség digitális innovációs különdíj esély!)                     

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év HotelDesign tematikus szálláshelye                                     

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Bambara Hotel ****Premium- A magyar Afrika
    Pályázó: Bambara Hotel**** Prémium  
  • Spa élmények tengerében 
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

MIELE: Az év HotelDesign fővárosi szálláshelye                                       

  • Hotel Clark
    Pályázó: Unione-Clark   
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest
  • Stories Hotel Budapest (terv)
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

Az év HotelDesign vidéki szálláshelye                                          

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Neptun Hotel 
    Pályázó: Studio Arkitekter            

Az év HotelDesign spa & wellness szolgáltatása                                       

  • Élmény minden cseppjében
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

Az év HotelDesign vendégszobája              

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Stories Hotel Budapest
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani           

JAB: Az év HotelDesign lobbija                                       

  • A pult nélküli vendégfogadás élménye
    Pályázó: Accor Pannonia Hotels Zrt.; Mercure Budapest City Center       
  • Danubius Hotel Helia lobby
    Pályázó: Danubius Hotel Helia  
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

 

Az év HotelDesign lakosztálya                                         

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest              
  • Radisson Blu Béke Hotel, Budapest Blu print - design a vendégélményért - Executive lakosztályok 
    Pályázó: Radisson Blu Béke Hotel, Budapest      

Az év HotelDesign szállodai kertje/terasza

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign új szállodája                                      

  • Deco Hostel & Beauty - Szentendrén  (Terv)
    Pályázó: DD INTERIOR STUDIÓ     
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign szállodai logója, arculata                                              

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark                                       
  • KViHotel Arculat 
    Pályázó: Quint Studio

Az év HotelDesign kiegészítője                                      

  • A Haranghy Kupola 
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

                                                      

 A zsűri:

Zsűrielnök: VARRÓ ZOLTÁN, dizájner, belsőépítész, VARRÓ DESIGN

Zsűritagok: 

ÁCS ERZSÉBET, elnök, LAKBERENDEZŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

BAKODY KATALIN, igazgató, JAB CSOPORT

BOJÁR IVÁN, főszerkesztő, ÉPÍTÉSZFÓRUM.HU

DAVID MULIN, Executive Assistant Manager, FRANCE, ST. REGGIS HOTEL PUNTA MITA

KASSITZKY ATTILA, kommunikációs igazgató, MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG

KRÉMER JULIANNA, művészeti vezető, PPH MEDIA

MONICA ORTIZ, Director of Rooms, Mexico, ROSEWOOD MAYAKOBA RESORT

NEIZER ANITA, tartalomfejlesztési vezető, PPH MEDIA

PAPP GÁBOR, értékesítési és marketing vezető, MIELE

PETER KATUSAK-HUZSVAR, General Manager, SOFITEL VIENNA STEPHANSDOM 

THIERRY BAUREZ, Global Director of Sales, TRUMP HOTELS

VÁGÓ ÁGNES, felelős szerkesztő, TURIZMUS&VENDÉG

 

További információ: https://gastrodesignaward.hu/

Forrás: Vendég


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.