Itt a Gastro&Hotel Design döntőseinek listája

A döntöbe jutottak listája megszületett. Nem volt egyszerű, és sokszor nem volt a zsűri azonos állásponton a személyes zsűrizés alkalmával, sokat vitáztak egymással a tagok, de végül kialakult az idei Gastro&Hotel Design Award online zsűrizés alkalmával megállapított shortlist-je alapján a végső győztesek névsora.

Mielőtt elárulnánk, hogy kik kerültek be idén a döntőbe, jöjjön egy-két kulisszatitok az idei verseny kapcsán.

Több pályamunka, mozdultak a láncok Mindenképp jó hírnek számított – egyben jelzi, hogy a hazai Horeca-szegmens körben egyre fontosabb és rangosabb ez a szakmai megmérettetés -, hogy idén, a tavalyi 60 pályázatot követően már 80 pályamunkát regisztráltunk. Ebből került a személyes zsűrizés alkalmával a zsűritagok elé az a shortlist, amely alapján végül megszületett a végső döntés. A végleges eredményeket a döntősök az október 4-i díjátadón ismerhetik meg. Szintén örömhír, hogy a hazai nagy szállodaláncok is végre jelentős számban képviselték magukat, több kategóriában is érkezett számos nevezés -, 2017-ben ez nem volt így, akkor a hotelláncok nem vettek részt ilyen sokan a PPH Media által életre hívott, a Turizmus & Vendég szaklap által lemenedzselt szakmai Gastro&Hotel Design versenyen.

Ráhangolódás

És most következzék a személyes zsűrizés részletei (legalábbis ami nem szupertitkos az októberi ünnepélyes díjátadó előtt). Először Varró Zoltán, a zsűri elnöke mondta el, ő azért állt két éve e már régebb óta zajló szakmai verseny mellé, és vált azóta egyik meghatározó szereplőjévé a versenynek, mert fontosnak és előremutatónak tartja azt a törekvést, hogy kialakuljon párbeszéd a tervezői, alkotói oldalt jelentő designerek, és a megrendelői hátteret biztosító éttermesek, szállodások között. Annak pedig külön örül, hogy sikerült e versenybe bevonni zsűritagokként olyan fontos külföldön élő, dolgozó személyiségeket, híres szakértőket, designereket, akiknek szava ma meghatározó a világ szállodai, éttermi megjelenésének világában. Azt is hozzátette, most, hogy végignézte az idei pályamunkákat, talán könnyebb helyzetben lesz a zsűri, mint a korábbi években, mert egyértelműen jelzi az online szavazás végeredménye, hogy ki lehet majd a győztes a különböző kategóriák területén. Végül hangsúlyozta, nem kell minden áron minden meghirdetett kategóriában győztest kiáltani, hanem olyanhoz kerüljön a díj, akinek pályamunkája valóban előremutató és példaértékű.

Éttermekről

Rögtön belevágott a zsűri a sűrűjébe, hiszen mindjárt a közös munka elején gasztro-témában a kiemelt kategória shortlist-eseinek munkáit, valamint az Év Étterme győztesének aspiránsait nézte át. Majd jöttek sorban a többi kategóriák. Ilyen megállapítások hangzottak el közben: „Ebben a kategóriában ne csak egy győztes legyen!” „Nekem ez tetszik, mert bár hideg és új vonal, de aki szereti a minimal stílust, annak nagyon bejöhet.” „Ez a pályázat aztán tényleg cukiságfaktort döntöget.” „Jók a színek, a teljes megoldás, végre egy hely ahol nem a mindig beváló tégla-, naturfa vonalat hozzák, hanem valami egész mást.” Közben kétségek is felmerültek a zsűritagok körében: „Most tervet díjazzunk, vagy inkább ne? Hiszen más dolog elképzelni valamit, és más a megvalósítás.” „Vonjunk vajon össze néhány kategóriát?” „Helyezzük át ezt a pályamunkát inkább egy másik kategóriába, hiszen oda jobban való?” „Van olyan kategória – ilyen például a konyha az étteremben -, ahol a pályázati kiírást jobban kell jövőre kommunikálnunk, mert félreérthető lehet.” És felvetődött több alkalommal is az örök tyúk vagy tojás téma is: „Mi vajon a fontosabb: a funkcionalitás vagy a design?”

Hotelekről

Itt is válogatunk a zsűrizés közben elhangzottakból, miközben nem lehetett nem észrevenni, hogy az új szereplők mellett sokan pályáztak már az előző évek során.„De jó, mennyi lánc indult most! És milyen szép, letisztult, összhangot sugalló emitt ez a megjelenés.”, hangzott el, miközben parázs vita kerekedett a kiemelt kategória győztese okán - ki erre, ki arra tette le a voksát. Volt, aki azzal érvelt, végre nem egy romkocsmás, szakadt hangulat, amit ez a pályamunka hoz, ezért legyen ő a nyerő. Mások egy hotel felújítása kapcsán egy híres műalkotás eltüntetését siratják. Közben itt is, ott is elhangzik, ez a logo túl sok helyen szerepel ebben a szállodában, viszont van, akinek pont ez tetszik, mert harsány, meglepő, és a zsűri egyik hölgy tagja megjegyzi e kérdés kapcsán: Én szeretem a Guccit, és kész. Ezzel el is dőlt ki legyen az adott kategória győztese. Megosztó véleményből amúgy volt még egy pár. Aztán ott voltak még a különdíjak témái, ott is azt keresték a díjakat felajánlók, mi az, ami újat, előremutatót hoz a mai magyar világban – ez döntött, ez alapján hirdetnek majd nyertest. Nemcsak budapesti, hanem idén ismét vidéken lévő szállodások is győztek szép számban, főleg az számított a díjak odaítélésekor, ha látszott, a tulajdonos vagy az üzemeltető kellő gondot – és anyagi eszközt – fordított arra, hogy valóban szakembert bízzon meg egy ház tervezésével vagy átépítésével – nem pedig a saját háza táján oldja meg valaki ezt a feladatot.

Tádám...

Végül pedig jöjjön, ami mindenkit a legjobban érdekel: íme a döntősök elit mezőnye.
Fontos elmondani, hogy ez CSAK a döntősök listája. Előfordulhat, hogy adott kategóriában - még akkor is, ha csak egy pályázat jutott be - nem osztott fődíjat zsűri, de az is lehet, hogy két munkából, két pályázat is kap valamilyen elismerést.

A díjazottakat október 4-én hirdetjük ki a Larus Étterem és Rendezvényközpontban egy zártkörű gálavacsorán. 

A. GASTRO

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év GastroDesign tematikus étterme                         

  • VakVarjú Csónakház - Vadregényes romantika a Duna-parton
    Pályázó: VakVarjú Csónakház     
  • Veritas Wine Bar
    Pályázó: Studio Arkitekter

Az év GastroDesign étterme 
Zárt vendégtér  

  • Gasztroudvar     (terv)
    Pályázó: Singer Design
  • Gusteau Étterem
    Pályázó: Top-Four-Mád, Gusteau Étterem, Hotel Botrytis
  • Haris Park - Bobo Restaurant (terv)
    Pályázó: Haris Park, GA Design International
  • Vin.Vin City Interior         
    Pályázó: New Age Interior, DekoRatio Branding & Design Studio, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign street food helye                        

  • BazsaLicom FoodTruck - Stílus négykeréken
    Pályázó: BazsaLicom FoodTruck                 

Az év Gastrodesign bárja/pub-ja                                    

  • Yellow Bistro & Bar
    Páláyzó: Danubius Hotel Helia  

Az év GastroDesign kávézója

  • Zsolnay Kávéház - tradíció és megújulás                
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

Az év GastroDesign étlapja/itallapja                                             

  • Hopsz Café & Grill
    Pályázó: Voov, Szalai-Dodá, Color Art Copy           

Az év GastroDesign éttermi logója, grafikus arculata                                             

  • Vin.Vin City grafikus arculat
    Pályázó: DekoRatio Branding & Design Studio, New Age Interior, Vin.Vin City Vietnámi Étterem                

Az év GastroDesign kiegészítője

  • Fruska Bistro - Beszédes tányérok
    Pályázó: Artificial Group, Fruska Bisztró                 

 

II. HOTEL & SPA & WELLNESS (Magyar Turisztikai Ügynökség digitális innovációs különdíj esély!)                     

KIEMELT KATEGÓRIA: Az év HotelDesign tematikus szálláshelye                                     

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Bambara Hotel ****Premium- A magyar Afrika
    Pályázó: Bambara Hotel**** Prémium  
  • Spa élmények tengerében 
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

MIELE: Az év HotelDesign fővárosi szálláshelye                                       

  • Hotel Clark
    Pályázó: Unione-Clark   
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest
  • Stories Hotel Budapest (terv)
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

Az év HotelDesign vidéki szálláshelye                                          

  • Avalon Resort & SPA - Ahol a luxus természetes
    Pályázó: Avalon Resort & SPA, Avalon Park           
  • Neptun Hotel 
    Pályázó: Studio Arkitekter            

Az év HotelDesign spa & wellness szolgáltatása                                       

  • Élmény minden cseppjében
    Pályázó: Spirit Hotel Thermal Spa*****superior                 

Az év HotelDesign vendégszobája              

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Stories Hotel Budapest
    Pályázó: Stories Hotel Budapest, Secret Hotel, Gio Pagani           

JAB: Az év HotelDesign lobbija                                       

  • A pult nélküli vendégfogadás élménye
    Pályázó: Accor Pannonia Hotels Zrt.; Mercure Budapest City Center       
  • Danubius Hotel Helia lobby
    Pályázó: Danubius Hotel Helia  
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   
  • The Three Corners Lifestyle Hotel****   
    Pályázó: The Three Corners Europe Hotel Management                 

 

Az év HotelDesign lakosztálya                                         

  • Budapest Marriott Hotel
    Pályázó: Budapest Marriott Hotel            
  • Hilton Budapest - Csak a kilátás nem változott!                 
    Pályázó: Hilton Budapest              
  • Radisson Blu Béke Hotel, Budapest Blu print - design a vendégélményért - Executive lakosztályok 
    Pályázó: Radisson Blu Béke Hotel, Budapest      

Az év HotelDesign szállodai kertje/terasza

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign új szállodája                                      

  • Deco Hostel & Beauty - Szentendrén  (Terv)
    Pályázó: DD INTERIOR STUDIÓ     
  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark   

Az év HotelDesign szállodai logója, arculata                                              

  • Hotel Clark 
    Pályázó: Unione-Clark                                       
  • KViHotel Arculat 
    Pályázó: Quint Studio

Az év HotelDesign kiegészítője                                      

  • A Haranghy Kupola 
    Pályázó: Danubius Zrt. Radisson Blu Béke Hotel, Budapest          

                                                      

 A zsűri:

Zsűrielnök: VARRÓ ZOLTÁN, dizájner, belsőépítész, VARRÓ DESIGN

Zsűritagok: 

ÁCS ERZSÉBET, elnök, LAKBERENDEZŐK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGE

BAKODY KATALIN, igazgató, JAB CSOPORT

BOJÁR IVÁN, főszerkesztő, ÉPÍTÉSZFÓRUM.HU

DAVID MULIN, Executive Assistant Manager, FRANCE, ST. REGGIS HOTEL PUNTA MITA

KASSITZKY ATTILA, kommunikációs igazgató, MAGYAR TURISZTIKAI ÜGYNÖKSÉG

KRÉMER JULIANNA, művészeti vezető, PPH MEDIA

MONICA ORTIZ, Director of Rooms, Mexico, ROSEWOOD MAYAKOBA RESORT

NEIZER ANITA, tartalomfejlesztési vezető, PPH MEDIA

PAPP GÁBOR, értékesítési és marketing vezető, MIELE

PETER KATUSAK-HUZSVAR, General Manager, SOFITEL VIENNA STEPHANSDOM 

THIERRY BAUREZ, Global Director of Sales, TRUMP HOTELS

VÁGÓ ÁGNES, felelős szerkesztő, TURIZMUS&VENDÉG

 

További információ: https://gastrodesignaward.hu/

Forrás: Vendég


Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait

Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség díjait 

Tizenegyedik alkalommal döntött a Par Excellence díj odaítéléséről a Magyar Sommelier Szövetség (Masosz), amely hat kategóriában ismerte el a magyar bor- és gasztrokultúra szakembereit.
Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik

Megjelent az árrésstopról a rendelet – a kisboltokra nem vonatkozik 

Ötmillió forintos bírságra számíthatnak azok a boltok, ahol megszegik az árrésstopot.
Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt

Szlovák óvintézkedések a Magyarországon is előforduló járvány miatt 

Szigorú intézkedéseket vezetettek be a száj- és körömfájás magyarországi megjelenése miatt, hogy megakadályozzák a fertőzés átterjedését az országba.
A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek

A Vár lábánál a múlt ikonikus fogásaival ünnepelnek 

Az Arany Kaviár Étterem 2025. március 12-én ünnepli fennállásának 35. évfordulóját.
Megválasztották Siófokon a Város borát

Megválasztották Siófokon a Város borát 

Garamvári Szőlőbirtok és Androsics Szőlészet borai nyerték az idei Siófok Város Bora díjakat.
Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop

Itt az árrésstop, ha ez nem lesz elég – jön az árstop  

Március 17-től harminc alapvető élelmiszer esetében a kereskedők árrése nem haladhatja meg a 10 százalékot.  A rendelkezés május 31-éig van érvényben.  
Új nemzetközi borászati szervezet született

Új nemzetközi borászati szervezet született 

. A partnerek közti tapasztalatcserével és jó kapcsolat ápolásával egymást erősítve tudnak fejlődni a résztvevő borvidékek.
Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek

Új adó a franciáknál – kiakadtak a helyi pékek 

A bagettek és a péksütemények csomagolópapírjára és kartondobozaira új adót vetett ki a hatóság.
GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”?

GVH: Pontosan mit is jelent az önök értelmezésében az, hogy „teljes kiőrlésű”? 

Versenyfelügyeleti eljárást indított a GVH három élelmiszer-kiskereskedelmi láncnál.
Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet

Füredi és budapesti kávéházakban versekkel is fizethet 

Budapesten a felnőttek is szavalhatnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.