Jelentős összegekkel támogatják a borászatok fejlesztését

Az elkövetkező időszak 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési programjából jelentős összegeket szán a kormány a borászatok technológiai fejlesztésére - jelentette ki a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szombat este a Balatonfüredi Borhetek megnyitóján.

Kis Miklós Zsolt hangsúlyozta: azért, hogy még kiválóbb minőségű borok készüljenek Magyarországon, elengedhetetlen a borászatok fejlesztése. Hozzátette, a vidékfejlesztési programból - melyet várhatóan hétfőn fogadnak el Brüsszelben - a borászatok technológiai fejlesztéseinek kielégítésére és egyéb beruházásokra is lesz lehetőség.

Kitért rá, az elmúlt években a magyar borászat jelentős fejlesztéseken ment keresztül, tudásban és minőségben is nagyot léptek előre. Azt mondta: nemcsak exportra, hanem a hazai piacra is van értelme jó minőségű borokat előállítani.

Az államtitkár hozzátette, a kormány kiemelten kezeli a Balaton régiót. Ennek érdekében a régiónak nem csak agár-vidékfejlesztési, de minden más területen is kiemelten biztosítják a forrásokat.

Csakis helyi borokból áll a kínálat

Egy olyan borünnepnek nevezte a Balatonfüredi Borheteket Bóka István, a település polgármestere, amelyen kizárólag a balatonfüred-csopaki borvidék borait lehet kóstolni. Hozzátette, a bor-és gasztronómiai rendezvény nem kizárólag a kereskedelemről szól, a látogatók személyesen is megismerhetik a gazdákat.

A polgármester a borászat népszerűsítésével célként emelte ki azt is, hogy minél több, Balatonfüred közigazgatási területén levő, "korábban talán spekulációs földszerzés okán" műveletlen szőlőterület legyen betelepítve, és zöldüljön meg Balatonfüred.

A térség fideszes országgyűlési képviselője, Kontrát Károly azt mondta: a Balatonfüredi Borheteken békében, szeretetben és egyetértésben kitűnő borokat lehet fogyasztani. A megnyitón adták át az idei év balatonfüredi borának járó díjat is, melyet a Piffáth Pincészet kapott 2014-es olaszrizlingjére.

A Balatonfüredi Borhetek megnyitója előtt alakult meg a Rizling Generáció Egyesület, melyről Gyukli Krisztián szőlész-borász, okleveles borvizsgáló elmondta, huszonkét balatonfüred-csopaki borvidéki fiatal borász alkotja, és nevükben is utalnak a borvidék fő fajtájára, az olaszrizlingre.

Terveik közt szerepel egy közös bort elkészítve megcsinálni az ország első olyan borát, amely mögött 20-30 borászat 100-200 kilogrammos mennyiségű olaszrizlingje van. Azt is szeretnék elérni, hogy a turisztikai régióban, Balatonfüreden és környékén a gasztronómiában a ház borai a Balatonfüred-csopaki borvidékről származzanak.


Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben

Vendéglátósok éves közgyűlése a Gundelben 

Május 15-én a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) vezetősége és tagsága a Gundel étteremben tartotta éves közgyűlését.
Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO

Dél-amerikai "füst" a budai vár lábánál - megnyílt az UMO 

A hely koncepciója a négy alapelem, a tűz, a víz, a föld, és a levegő köré rendeződött, ahol a vendég minden érzékszervére egyszerre hatnak a multikulturális gasztronómiai élmények.
Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?

Hogyan és mennyit grilleznek nyáron a magyarok?  

Azokat, akik sütögetni szoktak leginkább az ételek ízvilága, a jó idő, a társaság és a tűz hangulata csábítja a grillezésre.
Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.