Jelöletlen halat fogtak a NÉBIH halőrei

Két étteremben összesen mintegy másfél mázsa jelöletlen, így ismeretlen eredetű halat és haltermékeket semmisített meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Állami Halőri Szolgálata.

Az ÁHSZ halőrei nem csak a vízparton végeznek ellenőrzéseket, hanem vendéglátó egységekbe, halértékesítő helyeken is. Legutóbbi akcióik között két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben tartott vizsgálat során találtak jelöletlen halakat és haltermékeket.

Jelölés hiányában sem a termékek fagyasztásának időpontját, sem azok származási helyét nem lehet megállapítani. Mivel a halak származási helye nem ismert, így nem bizonyítható, hogy azok legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelembe. Felmerül annak lehetősége is, hogy természetes vizeinkből illegálisan fogták azokat. Vizeink halállománya nemzeti kincs, és az ÁHSZ mindent megtesz az orvhalászat, orvhorgászat visszaszorítása érdekében.

Mindezek mellett az ismeretlen eredetű élelmiszer élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelent, így ilyen termék nem kerülhet a vásárlókhoz. A halőrök az első étteremben összesen 124 kg halterméket (süllőt, harcsát, busa és ponty filét, márnát, törpeharcsát, paduct, balint és különböző keszegféléket) vontak ki a forgalomból, illetve elrendelték azok megsemmisítését.

A másik ellenőrzött vendéglátó egységben szintén jelöletlen halakat talált a fagyasztóban az ÁHSZ. A vizsgálat során ismeretlen eredetű harcsát, süllőt és pontyot kellett megsemmisíttetni, összesen mintegy 20 kg mennyiségben.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.