Az ÁHSZ halőrei nem csak a vízparton végeznek ellenőrzéseket, hanem vendéglátó egységekbe, halértékesítő helyeken is. Legutóbbi akcióik között két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei étteremben tartott vizsgálat során találtak jelöletlen halakat és haltermékeket.
Jelölés hiányában sem a termékek fagyasztásának időpontját, sem azok származási helyét nem lehet megállapítani. Mivel a halak származási helye nem ismert, így nem bizonyítható, hogy azok legális úton, tógazdaságból kerültek a kereskedelembe. Felmerül annak lehetősége is, hogy természetes vizeinkből illegálisan fogták azokat. Vizeink halállománya nemzeti kincs, és az ÁHSZ mindent megtesz az orvhalászat, orvhorgászat visszaszorítása érdekében.
Mindezek mellett az ismeretlen eredetű élelmiszer élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly kockázatot jelent, így ilyen termék nem kerülhet a vásárlókhoz. A halőrök az első étteremben összesen 124 kg halterméket (süllőt, harcsát, busa és ponty filét, márnát, törpeharcsát, paduct, balint és különböző keszegféléket) vontak ki a forgalomból, illetve elrendelték azok megsemmisítését.
A másik ellenőrzött vendéglátó egységben szintén jelöletlen halakat talált a fagyasztóban az ÁHSZ. A vizsgálat során ismeretlen eredetű harcsát, süllőt és pontyot kellett megsemmisíttetni, összesen mintegy 20 kg mennyiségben.