2018. január 1-jétől a beülős éttermek 13%-os áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Így az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei összességében 9%-kal alacsonyabbak. Az étel kiszállításnál továbbra is 27% az ÁFA mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég elcsomagolva hazaviszi rendelését.
A Falatozz.hu ételrendelő portál tavalyi felmérése szerint jelentős volt azon éttermek aránya, amelyek információhiányra panaszkodva nem voltak meggyőződve arról, hogy jól számítják-e fel az új adókulcsot. A tavalyi változások után az éttermek közel fele (40,4%) nem tudta eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfát, a többség (57,4%) pedig azzal nem volt tisztában, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát használni. Remélhetőleg a vendéglátó egységeknek sikerült elsajátítani a helyes gyakorlatot, mivel a kedvezményes, 5%-os ÁFA ugyanott kerülhet felszámításra, mint a 2017-ben bevezetett 18%-os.
Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhozszállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező ÁFA bevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az ÁFA költségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni.
Ha alaposan megvizsgáljuk a NAV tájékoztató anyagát, akkor egy alternatív lehetőséget találhatunk a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban. A tájékoztató külön magyarázza azt az esetet, amikor az étterem tovább terheli a turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendégre, így az is előfordulhat, hogy a szervizdíj mellett ez a tétel is megjelenik a számlán.
Forrás: Falatozz.hu