Jobban járnak az új éttermi áfakulcs bevezetésével a beülős éttermek?

A kedvezményes, 5%-os ÁFA ugyanott kerülhet felszámításra, mint a 2017-ben bevezetett 18%-os.

2018. január 1-jétől a beülős éttermek 13%-os áfacsökkentésnek örvendhetnek, viszont számolniuk kell 4%-os turizmusfejlesztési hozzájárulással. Az adó alapja az étkezőhelyi vendéglátásban az étel- és a helyben készített, nem alkoholtartalmú italforgalom. Így az étkezőhelyi vendéglátást nyújtó konyhák adóterhei összességében 9%-kal alacsonyabbak. Az étel kiszállításnál továbbra is 27% az ÁFA mértéke, illetve akkor is, ha egy étteremben a vendég elcsomagolva hazaviszi rendelését.

A Falatozz.hu ételrendelő portál tavalyi felmérése szerint jelentős volt azon éttermek aránya, amelyek információhiányra panaszkodva nem voltak meggyőződve arról, hogy jól számítják-e fel az új adókulcsot. A tavalyi változások után az éttermek közel fele (40,4%) nem tudta eldönteni, hogy a vendéglátóipari tevékenysége alapján jogosult-e alkalmazni a 18%-os áfát, a többség (57,4%) pedig azzal nem volt tisztában, hogy milyen konkrét esetekben kell a kedvezményes áfát használni. Remélhetőleg a vendéglátó egységeknek sikerült elsajátítani a helyes gyakorlatot, mivel a kedvezményes, 5%-os ÁFA ugyanott kerülhet felszámításra, mint a 2017-ben bevezetett 18%-os.

Az év eleji áfacsökkentés alapján elvileg az a vendéglős jár jobban, akinek kisebb a házhozszállításos forgalma a beülőshöz képest, de ennél árnyaltabb a kép. A házhoz szállított ételek után keletkező ÁFA bevételt – és ezzel a befizetendő áfát – csökkenteni tudja az étterem az ÁFA költségeivel, de a turizmusfejlesztési hozzájárulásból nem lehet lefaragni.

Ha alaposan megvizsgáljuk a NAV tájékoztató anyagát, akkor egy alternatív lehetőséget találhatunk a turizmusfejlesztési hozzájárulással kapcsolatban. A tájékoztató külön magyarázza azt az esetet, amikor az étterem tovább terheli a turizmusfejlesztési hozzájárulást a vendégre, így az is előfordulhat, hogy a szervizdíj mellett ez a tétel is megjelenik a számlán.

Forrás: Falatozz.hu


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.