Jónak ígérkezik az egri termés

Tart a szüret Egerben Demeter Birtokon. A menoir és az oportó szedésével kezdődött meg a munka. A minőség kiváló, a fürtök egészségesek, a mennyiségben minimális kiesést okozott a jégverés - adta hírül az Elitbor.

„A szüretelés időpontját mindig a szőlő sav- és cukortartalma határozza meg, és figyelembe kell venni a gyümölcsöt, a fürtöket. Minden dűlőben nagyon szép a termés, megvan az alap a kiváló dűlőszelektált borokra is” – összegez Demeter Csaba.

A Demeter Birtokon kézzel szüretelnek, a pincében hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A menoir ültetvény kicsit nagyobb, mint fél hektár az Öreg-hegyen, ahonnan 20 mázsát szedtek le 21 cukorfokkal. Az oportó 19 fokos, a Gesztenyés dűlőben termett, 17 mázsát szedtek 0,4 hektárról. A két kékszőlőből készül a Márton újbor, de kiváló alapja a házasításoknak is. A pincébe csak a bogyó került be, miután leválasztották a fürtről, majd az újbor alapanyag héjon erjed kádban 1-2 hétig, naponta kétszer csömöszölik. Ezután préselik, néhány hétig 3200 literes ászokhordóba kerül, majd palackba és az asztalra, november elején, a libaételek mellé.
A szüretelés az Öreg-hegyen folytatódik a szürkebarát szedésével, ami az Egri Csillag házasításba kerül. Ennek a fajtának az érdekessége, hogy fehérszőlő, bogyói mégis sötétlilák. A szőlőt két szálvesszőre metszették, termése 70 mázsa hektáronként, magas minőségű és nagyon koncentrált.
A rozé alapja a merlot és a kékfrankos. Ennél a két fajtánál nagyon fontos a szüreti időpont megválasztása, hogy a ropogós savak megmaradjanak és alacsony legyen az alkoholtartalom. Ezektől függ majd a rozébor gyümölcsössége, könnyedsége.
„Minden feltétel adott, hogy a 2013-as évet is a kiváló évjáratokhoz soroljuk. Egészségesek a szőlők, mindenhol meg tudtuk védeni a termést és a területeket, a tavasznak köszönhetően gyönyörű a lombfal, az igen meleg ellenére sem láttam szárazsági tüneteket. A jelek nagyon biztatóak, kíváncsian várjuk a szüret végét, és hogy lássam, hogyan viselkednek érés közben a borok a pincében” – mondja Demeter Csaba.

Forrás: Elitbor


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.