Jónak ígérkezik az egri termés

Tart a szüret Egerben Demeter Birtokon. A menoir és az oportó szedésével kezdődött meg a munka. A minőség kiváló, a fürtök egészségesek, a mennyiségben minimális kiesést okozott a jégverés - adta hírül az Elitbor.

„A szüretelés időpontját mindig a szőlő sav- és cukortartalma határozza meg, és figyelembe kell venni a gyümölcsöt, a fürtöket. Minden dűlőben nagyon szép a termés, megvan az alap a kiváló dűlőszelektált borokra is” – összegez Demeter Csaba.

A Demeter Birtokon kézzel szüretelnek, a pincében hagyományos módon dolgozzák fel a szőlőt. A menoir ültetvény kicsit nagyobb, mint fél hektár az Öreg-hegyen, ahonnan 20 mázsát szedtek le 21 cukorfokkal. Az oportó 19 fokos, a Gesztenyés dűlőben termett, 17 mázsát szedtek 0,4 hektárról. A két kékszőlőből készül a Márton újbor, de kiváló alapja a házasításoknak is. A pincébe csak a bogyó került be, miután leválasztották a fürtről, majd az újbor alapanyag héjon erjed kádban 1-2 hétig, naponta kétszer csömöszölik. Ezután préselik, néhány hétig 3200 literes ászokhordóba kerül, majd palackba és az asztalra, november elején, a libaételek mellé.
A szüretelés az Öreg-hegyen folytatódik a szürkebarát szedésével, ami az Egri Csillag házasításba kerül. Ennek a fajtának az érdekessége, hogy fehérszőlő, bogyói mégis sötétlilák. A szőlőt két szálvesszőre metszették, termése 70 mázsa hektáronként, magas minőségű és nagyon koncentrált.
A rozé alapja a merlot és a kékfrankos. Ennél a két fajtánál nagyon fontos a szüreti időpont megválasztása, hogy a ropogós savak megmaradjanak és alacsony legyen az alkoholtartalom. Ezektől függ majd a rozébor gyümölcsössége, könnyedsége.
„Minden feltétel adott, hogy a 2013-as évet is a kiváló évjáratokhoz soroljuk. Egészségesek a szőlők, mindenhol meg tudtuk védeni a termést és a területeket, a tavasznak köszönhetően gyönyörű a lombfal, az igen meleg ellenére sem láttam szárazsági tüneteket. A jelek nagyon biztatóak, kíváncsian várjuk a szüret végét, és hogy lássam, hogyan viselkednek érés közben a borok a pincében” – mondja Demeter Csaba.

Forrás: Elitbor


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.