Kereskedelmi főzdék is versenyezhetnek a Gyulai Pálinkafesztiválon

Brillante – 2017, a név, amely összekapcsolja a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetésre kerülő párlat és pálinka versenyeket. A rendezvény keretein belül 2016. decemberében már meghirdetésre került a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, amely most Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyével bővült.

Nem új keletű a kereskedelmi főzdék versengése, hiszen az előző években is volt már ilyen, de a tavalyi évben átvett új szervezőség kezei alatt először került kiírásra.

A kiírás, a verseny célja a kulturált pálinkafogyasztás és a pálinka, mint hungarikum népszerűsítésén túl a kereskedelmi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése.

A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003.évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, online nevezéssel, illetve a nevezési díj befizetésével.

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet, melyek eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 ×0,35 liter mintát kell beküldeniük, egy nevező tetszőleges számú tétellel indulhat. Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon, a Párlat és Pálinkaverseny menüpont alatt lehet.

A minták beküldésének határideje: 2017. március 26.

A versenyre beérkező párlatokat április 6 és 7. napján szakértő zsűri bírálja Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga versenyigazgató vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. A háromfős bírálócsoportok csak a versenyigazgató által számukra kiadott mintákat bírálja majd. A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, amely során külön pontozzák az illat tisztaságát, az illat karakterét, az íz tisztaságát, az íz karakterét és a harmóniát. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 10 napon belül megkapnak a nevezők is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2017. április 28 és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a rendezvény szombati napján 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal. A kiírt fődíjak:

  • Brillante – 2017 legjobb pálinkája
  • Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi főzdéje

Természetesen a fődíjak mellett champion, azaz kategória győztest is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők.

A verseny tiszteletbeli fővédnöke:

  • V. Németh Zsolt – környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár

A verseny tiszteletbeli védnökei:

  • Győrffy Balázs – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (felkérés alatt)
  • Mihályi László – Pálinka Nemzeti Tanács elnöke (felkérés alatt)
  • Dr. Kovács Tamás - NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója (felkérés alatt)

Bővebb információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu


Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.
A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon

A Botaniq Bár és a Bibo is ott a Gourmet Fesztiválon 

Michelin-csillagos éttermek, népszerű street food helyek, borászatok, cukrászdák és kézműves finomságok egy helyen.
Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől

Jég veled – búcsú az idei cseresznyetermés jórészétől 

Idén luxuscikk lehet a cseresznye és az őszibarack is.
Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.