Kereskedelmi főzdék is versenyezhetnek a Gyulai Pálinkafesztiválon

Brillante – 2017, a név, amely összekapcsolja a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetésre kerülő párlat és pálinka versenyeket. A rendezvény keretein belül 2016. decemberében már meghirdetésre került a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, amely most Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyével bővült.

Nem új keletű a kereskedelmi főzdék versengése, hiszen az előző években is volt már ilyen, de a tavalyi évben átvett új szervezőség kezei alatt először került kiírásra.

A kiírás, a verseny célja a kulturált pálinkafogyasztás és a pálinka, mint hungarikum népszerűsítésén túl a kereskedelmi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése.

A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003.évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, online nevezéssel, illetve a nevezési díj befizetésével.

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet, melyek eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 ×0,35 liter mintát kell beküldeniük, egy nevező tetszőleges számú tétellel indulhat. Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon, a Párlat és Pálinkaverseny menüpont alatt lehet.

A minták beküldésének határideje: 2017. március 26.

A versenyre beérkező párlatokat április 6 és 7. napján szakértő zsűri bírálja Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga versenyigazgató vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. A háromfős bírálócsoportok csak a versenyigazgató által számukra kiadott mintákat bírálja majd. A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, amely során külön pontozzák az illat tisztaságát, az illat karakterét, az íz tisztaságát, az íz karakterét és a harmóniát. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 10 napon belül megkapnak a nevezők is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2017. április 28 és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a rendezvény szombati napján 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal. A kiírt fődíjak:

  • Brillante – 2017 legjobb pálinkája
  • Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi főzdéje

Természetesen a fődíjak mellett champion, azaz kategória győztest is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők.

A verseny tiszteletbeli fővédnöke:

  • V. Németh Zsolt – környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár

A verseny tiszteletbeli védnökei:

  • Győrffy Balázs – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (felkérés alatt)
  • Mihályi László – Pálinka Nemzeti Tanács elnöke (felkérés alatt)
  • Dr. Kovács Tamás - NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója (felkérés alatt)

Bővebb információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu


Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.