Kereskedelmi főzdék is versenyezhetnek a Gyulai Pálinkafesztiválon

Brillante – 2017, a név, amely összekapcsolja a 18. Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül meghirdetésre kerülő párlat és pálinka versenyeket. A rendezvény keretein belül 2016. decemberében már meghirdetésre került a Bérfőzetők és Magánfőzők Nemzetközi Párlat Versenye, amely most Kereskedelmi Főzdék Pálinka Versenyével bővült.

Nem új keletű a kereskedelmi főzdék versengése, hiszen az előző években is volt már ilyen, de a tavalyi évben átvett új szervezőség kezei alatt először került kiírásra.

A kiírás, a verseny célja a kulturált pálinkafogyasztás és a pálinka, mint hungarikum népszerűsítésén túl a kereskedelmi főzdék magas színvonalú munkájának elismerése.

A versenyen a jövedéki adóról és a jövedéki termékek forgalmazásának különös szabályairól a jövedéki adóról szóló 2003.évi CXXVII. Tv. (Jöt. szerinti) és a 2016. évi LXVIII. törvény szóló törvények szerinti kereskedelmi pálinkafőzdék vehetnek részt a versenyszabályzatban foglaltak elfogadásával, online nevezéssel, illetve a nevezési díj befizetésével.

Nevezni a 2008. évi LXXIII. számú pálinka törvényben pálinkának minősülő készítményekkel lehet, melyek eredetét, adózott voltát törvényesen igazolni kell.

A versenyen indulóknak fajtánként minimum 2 ×0,35 liter mintát kell beküldeniük, egy nevező tetszőleges számú tétellel indulhat. Nevezni a www.gyulaipalinkafesztival.hu oldalon, a Párlat és Pálinkaverseny menüpont alatt lehet.

A minták beküldésének határideje: 2017. március 26.

A versenyre beérkező párlatokat április 6 és 7. napján szakértő zsűri bírálja Dr. Bikfalvi Istvánné Dr. Hamza Kinga versenyigazgató vezetésével a békéscsabai Panoráma Étteremben. A háromfős bírálócsoportok csak a versenyigazgató által számukra kiadott mintákat bírálja majd. A bírálat 20 pontos bírálati rendszerben történik, amely során külön pontozzák az illat tisztaságát, az illat karakterét, az íz tisztaságát, az íz karakterét és a harmóniát. Mindemellett minden mintáról szöveges értékelést is készítenek, amelyet az eredményhirdetés követően 10 napon belül megkapnak a nevezők is.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre a 2017. április 28 és 30. között megrendezésre kerülő Gyulai Pálinkafesztivál keretein belül kerül sor, a rendezvény szombati napján 13.30 órától Gyulán, a Városháza Dísztermében a lehető legnagyobb országos és nemzetközi sajtónyilvánossággal. A kiírt fődíjak:

  • Brillante – 2017 legjobb pálinkája
  • Brillante – 2017 legjobb kereskedelmi főzdéje

Természetesen a fődíjak mellett champion, azaz kategória győztest is hirdetnek, illetve arany, ezüst, bronz minősítéseket is kiosztanak a szervezők.

A verseny tiszteletbeli fővédnöke:

  • V. Németh Zsolt – környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár

A verseny tiszteletbeli védnökei:

  • Győrffy Balázs – Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke (felkérés alatt)
  • Mihályi László – Pálinka Nemzeti Tanács elnöke (felkérés alatt)
  • Dr. Kovács Tamás - NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatóság igazgatója (felkérés alatt)

Bővebb információ: www.gyulaipalinkafesztival.hu


Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán

Különleges helyszín nyílik a Duna part egyik legszebb szakaszán 

Művészet, kultúra és kikapcsolódás városlakóknak.
Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál

Leállt a termelés a világ leghíresebb csípős szósz gyártójánál 

A rajongók állítólag rohamosan felvásárolják a még piacon lévő készleteket.
BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait

BUD Wine: kiválasztották a Budapest Airport borait 

A BUD Wine címért öt kategóriában mérettettek meg a borászatok.
Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka

Igazi borkülönlegesség volt a kínai elnök búcsúajándéka 

Orbán Viktor miniszterelnök Hszi Csin-pinget egy 1949-es évjáratú Tokaji Aszúval ajándékozta meg.
Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát

Űzött őz és társai - a Zazie fúziós elemeket rejtő vacsorával bővítette kínálatát 

Friss, laza és pimasz gasztronómia. Tavalyi nyitása óta ez jellemző a Bíró Dani vezette, Kopaszi-öböl partján nyitva lévő Zazie-ra.
Ki lett az ország legjobb felszolgálója?

Ki lett az ország legjobb felszolgálója? 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyen a győztes Kóródi Béla lett, a Mátészalkai Szakképzési Centrum Kállay Rudolf Szakképző Iskola diákja.
Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt

Nappal hagyományos, éjjel automata - jön az első, távfelügyelt kisbolt 

Tervek szerint már idén nyáron működnek az első távfelügyelt boltok Magyarországon.
Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon

Brad Pitt és Sting kedvenc borai Miskolcon 

Idén tovább bővül az Avasi Borangolás programkínálata.
Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben

Michelin-csillagos gasztroprogram a debreceni Nagyerdőben 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.