Kézműves sör egy gombnyomással

A Brewie a világ első teljesen automata sörfőzőgépe. Sajátossága abban rejlik, hogy egy lépést sem hagy ki a tradicionális sörfőzés mozzanatai közül, illetve a főzési folyamat csupán egy gomb megnyomásával elindítható. A művelet bárhonnan nyomon követhető okostelefonon, tableten vagy számítógépen egy alkalmazáson keresztül. 

Mitől innovatív a termék?

Alapadatok
  • Innováció neve: Brewie B20
  • Alkalmazási terület: Háztartás/Vendéglátás/Szabadidő
  • Cégnév: Newity Kft.
  • Web: www.brewie.org

A hagyományos sörfőzés bonyolult folyamatának automatizálásához számos újítást kellett megvalósítani. Az egyik ilyen a Brewie saját tervezésű, szabadalmaztatott szelepe, amely kiküszöböli a korszerű szelepek összes hátrányát: könnyen fertőtleníthető, kis súlyú, gyártási költsége alacsony, és fokozatmentesen állítható. Az ehhez fejlesztett elektronika segítségével nagy pontossággal kontrollálható a sörfőzési folyamat minden lépése. A másik újítás a pumpákban rejlik, amelyeket a gyártó kifejezetten a Brewie számára fejlesztett ki a nagy cukortartalmú forró sörlé mozgatásához. A gép külső kialakítása is egyedi megoldásokkal rendelkezik: a rozsdamentes acélból készült tartályokat ultrahangos passziválással előállított króm-oxid bevonattal látják el, mely biztosítja a termék könnyen tisztíthatóságát és a sterilitását. Emellett a Brewie-t precíziós hőmérőkkel szerelték fel, és a főzőlapokat csúszómód-algoritmussal szabályozzák, ezért a sörfőzés történelmében példátlan pontossággal lehet a cefre hőmérsékletét beállítani. A fejlesztések során figyelmet fordítottak a felhasználóbarát felület kialakítására is: a beágyazott Linux-alapú érintőképernyős vezérlőpanel kényelmes kezelést biztosít.

Az innováció előnye, mely területeken alkalmazható

A gépet amatőrök is használhatják, akik ezzel a géppel lépnek be az otthoni sörfőzés világába, éppúgy, mint a gyakorlottak, a kézműves sörfőzdét üzemeltetők, hiszen a már kész és letölthető receptek mellett szabadon lehet kísérletezni a sörfőzéssel. A Brewie Social Platformon lehetőség nyílik a receptek és a tapasztalatok megosztására is – így a felhasználók könnyedén kapcsolatba léphetnek egymással. A Brewie célja, hogy bárkiből könnyedén sörfőző mester váljon, és saját otthonában készíthesse el kedvenc sörét. 

A csapat vagy cég rövid bemutatása

A Brewie az egyik első magyar startup, melynek sikerült egy sorozatgyártott termékkel piacra lépnie. Az ötlet mögött Pál B. Marcell (CEO), Schlotter Gergő (CTO) és Tél András (CTO) áll. A csapat 2013 augusztusában tapasztalta meg az otthoni sörfőzés élvezetét, és felismerték ennek az automatizálásában rejlő piaci lehetőséget. A Brewie-k gyártása és kiszállítása 2016 októberében megkezdődött, ám ezt több prototípus fejlesztése, illetve nemzetközi versenyen elért dobogós helyezés előzte meg. A cég a hónapokban építi ki disztribútori hálózatát, hogy Európán túl az észak-amerikai, illetve ausztrál piacokra is betörhessen.

(Az innováció a Top 30 Innováció 2016 című kiadványunkban jelent meg.)


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.