Kiderült, kik kapják idén a Gundel-díjat

Gundel Károly (1883-1956) ikonikus jelentőségű vendéglős emlékére alapította meg a Magyar Vendéglátók Ipartestülete a szakmai szervezetek széles körű bevonásával 2014-ben a Gundel Károly–díjat. 2024. szeptember 20-án az is kiderült, kik az idei év díjazottjai.

Mint a hivatalos bejelentés alkalmával elmondták,

olyan személyek részesülhetnek a díjazásában, akik a magyar vendéglátás területén Gundel Károly életútjának és gasztronómiai munkásságának példaértékű követői.

A díjra az jelölhető, aki a magyar vendéglátás területén kiemelkedően sikeres tevékenységével minimum 25 éve jelen van, feddhetetlen szakmai múlttal és példamutató életúttal rendelkezik, a magyar vendéglátás történelmi hagyományait ápolja és annak megújulása iránt elkötelezettséget érez, a fiatal generáció szakmai fejlődését támogatja, valamint közreműködik a magyar vendéglátás népszerűsítésében. Az elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.

Az Ipartestület a díjazottak nevét minden évben Gundel Károly születésnapján a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban tartott sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra.

Az eddigi díjazottak a következők:

  • Kalla Kálmán, Hamvas Zoltán és dr. Draveczky Balázs (posztumusz) – 2014.
  • Jakabffy László, Garaczi János és Bíró Lajos – 2015.
  • Vomberg Frigyes és Czubor János (posztumusz) – 2016.
  • Csapody Balázs – 2017.
  • Rosenstein Tibor – 2018.
  • Meskál Tibor, Szulló Szabina - Széll Tamás – 2019.
  • dr. Csizmadia László és Molnár Attila – 2020.
  • Berkes Gyula, Dudás Szabolcs és Dudás Szilárd – 2021.
  • Borbás Marcsi és Macsinka János – 2022.
  • Pintér Katalin és Nyíri Sándor – 2023.

Ők ítélik oda minden évben a rangos kitüntetést:

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete kiemelkedő jelentőségűnek tekinti, hogy a hazai gasztronómiai díjak közül egyedüliként a Gundel-díj adományozása alapszik széleskörű szakmai együttműködésen. 13 szakmai szervezet, 3 intézmény delegáltjai, a Gundel Étterem, valamint a Gundel-család képviselője döntenek a jelöltek munkássága alapján az idei díjazottak személyéről.

 

  • a Magyar Vendéglátók Ipartestülete
  • Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete
  • Magyar Éttermi Szövetség
  • Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség
  • Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége
  • Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgáltatók Szövetsége
  • Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetsége
  • Magyar Éttermi Mesterek Klubja
  • Chaine des Rotisseurs Baráti Asztaltársaság
  • Magyar Bocuse d'Or Akadémia
  • Vendéglátó Szakmai Oktatók Országos Egyesülete
  • Stílusos Vidéki Éttermiség
  • Pannon Gasztronómiai Akadémia
  • a Gundel család egy képviselője
  • Gundel Károly Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakképző Iskola
  • Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar
  • Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
  • Gundel Étterem

Az idei díjazottak a következők:

A szakmai szervezetek és intézmények konszenzusa alapján az idei díjazottak:

Bicsár Attila és Kovács-Siklósi Lázár

Bicsár Attila

Bicsár Attila
Bicsár Attila

A vendéglátásban ismert és elismert séf, 12 éves korában döntötte el, hogy szakács lesz. Dolgozott nagy szállodalánc konyháján, vezetett főzőiskolát, üzemeltetett partiszervíz céget. Élete meghatározó részeként tekint az Alabárdos étteremre, ahol közel 20 éve dolgozott Jakabffy László irányítása alatt. 2017 óta a Sauska 48 executive séfje; az étterem 2022 óta a Michelin által ajánlott hely. Jelenleg a villányi étterem és a hamarosan nyíló Padi Étterem - ami szintén a Sauska család pincészetéhez tartozik- executive séfje. Az első Hagyomány és Evolúció szakács versenyen 1. helyezést ért el, a Chaine des Rotisseurs magyarországi döntőjén 1. helyezett lett, a világbajnokságon 4. helyet szerzett. Oktatási tevékenység keretében az alábbi versenyeken segített: a Bocuse d’Or magyar válogatója, a Gundel iskola nemzetközi tanuló versenye, a Czifray versenykurzuson és a Chaine des Rotisseurs versenyein. A hazai és a nemzetközi gasztronómiában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért Pro Gastronomia díjban részesült. 

Kovács-Siklósi Lázár

Kovács-Siklósi Lázár
Kovács-Siklósi Lázár

Kovács-Siklósi Lázár (Lázár Chef) a Gundel Iskola elvégzését követően a szakmai pályafutását az Alabárdos Étteremben kezdte, Jakabffy László irányítása, mentorálása alatt, konyhafőnöksége idején az éttermet az ország legjobb éttermei közé választották. A ranglétrát végigjárva üzletvezetőként távozott és megnyitotta saját éttermét, a Lázár Vendéglőjét. Kalla Kálmán nyomdokaiba lépve a washingtoni magyar nagykövetség séfjeként dolgozott. Emellett több mint tíz éven át volt az RTL Klub Receptklub c. műsorának séf-házigazdája, így az egész ország megismerte. Napi rendszerességgel jelentkezik a közösségi médiában, óriási követő táborral rendelkezik. Küldetésének tekinti a magyar alapanyagok és a magyar konyha népszerűsítését, a fiatalok motiválását az egészséges étkezésre és a főzésre, rendszeresen tart iskolai főzőbemutatókat. A Chaine Egyesület elnökségének tagja, gasztronómiai tanácsadói feladatokat lát el; az Ifjúsági Szakácsversenyek szervezője és technikai igazgatója, továbbá a magyar versenyzők világbajnokságra történő felkészítésében is aktív szerepet vállal. 

 

 

 


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.