Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait

Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a minél hatékonyabb ismeretterjesztéshez - közölte az MTI-vel hétfőn a szövetség.

Termelő kategóriában a díjazott Beőthy János csobánci borász, akinek családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek a Káli-medencében. Beőthy János 1998-ban alapította újra a pincészetet; mintegy két hektárnyi szőlőjét organikusan műveli - áll a díj indoklásában.

Kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, és folyamatosan bővülve italok széles körét kínálja Magyarországról és a világ minden tájáról. A méltatás szerint küldetésüknek tartják a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borokban rejlő változatosság élményének megosztását a fogyasztóval.

Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba érdemesült az elismerésre. A budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa a gasztronómiai megújulás jeles képviselője, aki új éttermében naponta változó, a hagyományos magyar konyhát új köntösbe öltöztető menüt kínál. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik és egyedi stílusa nagyban hozzájárul a kínálás sikeréhez.

Oktató kategóriában Rohály Gáboré az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, különös tekintettel a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Negyedszázada ő alapította a Hét Borbírák Rendjét, amelyhez a sommelier szakmai képzés indítása is kötődik. Több szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott Borkalauz szerzője, valamint számos intézmény oktatója, aki nemzetközi borakadémikusi címmel is büszkélkedhet.

Szakíró kategóriában Csíki Sándor a díjnyertes, aki bölcsész végzettséggel egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni  gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztronómia-történeti munkái keltettek nagyobb figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt nyilvánult meg komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt, akit tv- és rádiószereplései még ismertebbé tettek; tavaly elnyerte Év gasztrobloggere díjat - áll a méltatásban.

A Par Excellence díj egy míves kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadását 2016. február 21-én tartják, a KávéBár Bazár keretében megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjében.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.