Kihirdették a Magyar Sommelier Szövetség idei díjazottjait

Beőthy Jánost, Pátzay Istvánt, Csongrádi Csabát, Rohály Gábort és Csíki Sándort tüntette ki idén Par Excellence díjjal a Magyar Sommelier Szövetség (MASOSZ).

A MASOSZ második alkalommal döntött az általa alapított Par Excellence díj nyerteseiről. Az elismerésben olyan személyek részesülhetnek, akik kiemelkedő  tevékenységükkel eredményesen járulnak hozzá a magyar éttermi kultúra, különösen a bor- és italfogyasztás színvonalának emeléséhez, a vendéglátó munka megbecsültségének növeléséhez, valamint a minél hatékonyabb ismeretterjesztéshez - közölte az MTI-vel hétfőn a szövetség.

Termelő kategóriában a díjazott Beőthy János csobánci borász, akinek családjában több generációs hagyománya van a szőlőművelésnek a Káli-medencében. Beőthy János 1998-ban alapította újra a pincészetet; mintegy két hektárnyi szőlőjét organikusan műveli - áll a díj indoklásában.

Kereskedő kategóriában Pátzay István, a Veritas borkereskedés vezetője nyerte el a díjat. Vállalkozása 1995-ben indult, és folyamatosan bővülve italok széles körét kínálja Magyarországról és a világ minden tájáról. A méltatás szerint küldetésüknek tartják a kulturált borfogyasztás népszerűsítését, a borokban rejlő változatosság élményének megosztását a fogyasztóval.

Vendéglátó kategóriában Csongrádi Csaba érdemesült az elismerésre. A budapesti Fricska Gasztropub társtulajdonosa a gasztronómiai megújulás jeles képviselője, aki új éttermében naponta változó, a hagyományos magyar konyhát új köntösbe öltöztető menüt kínál. Pályája során volt főpincér és üzletvezető, mindig gazdag borválasztékkal dolgozik és egyedi stílusa nagyban hozzájárul a kínálás sikeréhez.

Oktató kategóriában Rohály Gáboré az elismerés, akinek úttörő szerepe volt a hazai borkultúra népszerűsítésében, különös tekintettel a magyar borleíró szaknyelv kialakítására. Negyedszázada ő alapította a Hét Borbírák Rendjét, amelyhez a sommelier szakmai képzés indítása is kötődik. Több szakmai kiadvány, köztük a többször is kiadott Borkalauz szerzője, valamint számos intézmény oktatója, aki nemzetközi borakadémikusi címmel is büszkélkedhet.

Szakíró kategóriában Csíki Sándor a díjnyertes, aki bölcsész végzettséggel egy évtizeddel ezelőtt kezdte el publikálni  gasztronómiai témájú írásait. Először hiánypótló gasztronómia-történeti munkái keltettek nagyobb figyelmet, majd 2008-ban indult blogja iránt nyilvánult meg komoly érdeklődés. A magyar EU-elnökség hivatalos gasztrobloggere volt, akit tv- és rádiószereplései még ismertebbé tettek; tavaly elnyerte Év gasztrobloggere díjat - áll a méltatásban.

A Par Excellence díj egy míves kisplasztika, amelynek ünnepélyes átadását 2016. február 21-én tartják, a KávéBár Bazár keretében megrendezendő Magyar Sommelier Bajnokság döntőjében.


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.