Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban

Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára - írja a napi.hu.

Egy csődhullám közepén ül a vendéglátóipari ágazat. Pontosan megbecsülni nem lehet, hogy mostanra hányan mentek tönkre, hiszen aligha van, aki szívesen veri nagy dobra, hogy elfogyott a pénze. Sok szereplő nem teszi nyilvánossá, hogy tökéletesen elérte a csődhelyzetet és már a közterheket sem fizeti - ezt egyelőre csak az adóhivatal látja világosan. A vállalkozások jó része, ha hivatalosan nem is jelentett csődöt, de ténylegesen már nem működik, bevételt nem termel, rosszabb esetben pedig az üzletbérlés díját sem képes fizetni. A statisztika valószínűleg jövő tavasz végére fogja tükrözni a sokkoló számokat - becsülte a napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. "A helyzet olyan rossz, hogy pozitív forgatókönyvnek számít, ha a szűken vett vendéglátóipari ágazat idén éves átlagban képes lesz a 2019-es forgalom felét produkálni" Az elnök arra számít, hogy hamarosan komoly tulajdonosi átalakulás veszi kezdetét az iparágon belül. Kovács szerint a neheze még hátra van, hiszen a januártól tavaszig tartó holtszezonra a rövid őszi nyitva tartás és a várhatóan nagyon gyenge karácsony és szilveszter során nem lehet elegendő tartalékot felhalmozni.

Többen hagyhatták el a szektort, mint amennyit a számok mutatnak

"A mi területünkön körülbelül 60 ezer ember most már nem a vendéglátásból szerzi a jövedelmét, s hogy ez miért nem jelenik meg a munkaügyi statisztikákban, arra többféle magyarázat lehet. Nagyon sokan vannak ugyanis, akik még be vannak jelentve már nem aktív munkaadójuknál, de mivel így már nem tudnak megélni, alkalmi munkásként jelennek meg, például az építőiparban. Megint mások azért nem szerepelnek benne, mert három hónap után kiestek a munkanélküli ellátási rendszerből" - magyarázta Kovács.

"Más európai példákkal ellentétben az ágazat számára mentőövet nyújtó adó-, járulék- és bértámogatásról szóló határozat mindössze egy hónapra, novemberre vonatkozik. A legfőbb bizonytalanság ezért a visszanyitás potenciális esélyével kapcsolatban áll fent, a fő fejfájást az okozza, hogy mi lesz a támogatási időszak után" - értékelt a napi.hu-nak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Ha ugyanis az adott vállalkozás nyugodtan bízhat abban, hogy egy hónap után újra kinyithat, akkor meg fogja tartani a munkavállalóit. Ha viszont nem bízik ebben, akkor tartósan arra rendezkedhet be, hogy ameddig az élet nem áll be egy normálisabb kerékvágásba, addig nem nyit ki, ezért aztán nem is tudja igénybe venni ilyen formában a támogatásokat. Amennyiben valaki novemberben elküldi az embereit, akkor kétséges, hogy hónapok múlva egyáltalán képes lesz-e visszavenni őket. Az egy hónapos támogatási időszak ezt a nagy bizonytalanságot nem csökkenti a munkáltatók szempontjából.

Úgy becsüljük: jövő tavasz vége felé már egy turisztikai szempontból élhetőbb környezet alakul ki, ezért a döntéshozók felé arra tettünk javaslatot, hogy eddig az időszakig az ágazatnak szüksége lenne egy kiszámítható támogatási szabályrendszerre, mert a munkáltatók és a munkavállalók ez esetben tudnának döntéseket hozni a saját egzisztenciájukról" - fogalmazott a VIMOSZ elnöke.

Forrás: napi.hu


Csődöt jelentett a Hooters

Csődöt jelentett a Hooters 

A csirkeszárnyairól híres Hooters étteremlánc hétfőn csődöt jelentett, de a márka továbbra is megmarad.
Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket

Csehország megszigorítja a száj- és körömfájás elleni védőintézkedéseket 

A miniszter közlése szerint Szlovákiából, Magyarországról, Alsó Ausztriából és Burgenlandból hétfő éjféltől tilos lesz egyes állati termékek behozatala.
Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel

Csehországi borturisztikai konferencia – magyar résztvevőkkel 

Három magyar résztvevő a mikulovi Nemzetközi Borturizmus Konferencián.
Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére

Etyek nagyra törő terve: felkerülni a világ pezsgő térképére 

Az Etyeki Pezsgő hivatalosan eredetvédett státuszt kapott.
Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban

Terített asztal a Balatonnál – gasztro-évadnyitó Tihanyban 

Hagyományteremtő„Balaton Expo”-n jelent meg a régió kínálata a Balaton asztalán.
Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek

Fontos termék a vendéglátóipar szereplőinek 

Új névvel és telephelyen, kibővített termékportfólióval és nemzetközi terjeszkedéssel folytatja működését Magyarország vezető újrahasználati rendszere, a Cup Revolution.
Felvásárolták az albán Spar-hálózatot

Felvásárolták az albán Spar-hálózatot 

Koszovó legnagyobb kiskereskedelmi hálózata, a Viva Fresh Store felvásárolta a Spar Albánia üzleteit a helyi Balfin befektetési csoporttól.
Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben

Balatoni vörösborokat díjaztak Berlinben 

Ki mondta, hogy a balatonfüredi borvidék kizárólag fehérborok készítéséhez kiváló terület?
Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás

Itthon újabb szarvasmarhatelepen jelent meg a ragadós száj- és körömfájás 

Az első tünetek kedden jelentkeztek a Levél településen található, 3000 egyedet számláló szarvasmarha-állományban.
Jön egy stílusos villásreggeli

Jön egy stílusos villásreggeli 

Stílusos Vidéki Villásreggeli Fesztivál és majális- egy igazán ragyogó program a gasztronómia és az utazás szerelmeseinek.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.