Komoly tulajdonosi átalakulás jöhet a vendéglátásban

Egyelőre a statisztikák nem tükrözik, mennyire tragikus helyzetben érte a vendéglátóipart a novemberi korlátozás. Sok cég, amely még nem ment tönkre, a tél folyamán az utolsó utáni tartalékait is felélheti. Az ágazati érdekképviseletek azért lobbiznak, hogy a jelenlegi egyhavi támogatási programot tavaszig hosszabbítsa meg a kormány, máskülönben a munkahelymegtartás és az újranyitás is reménytelenné válhat egy nagyon jelentős vállalati kör számára - írja a napi.hu.

Egy csődhullám közepén ül a vendéglátóipari ágazat. Pontosan megbecsülni nem lehet, hogy mostanra hányan mentek tönkre, hiszen aligha van, aki szívesen veri nagy dobra, hogy elfogyott a pénze. Sok szereplő nem teszi nyilvánossá, hogy tökéletesen elérte a csődhelyzetet és már a közterheket sem fizeti - ezt egyelőre csak az adóhivatal látja világosan. A vállalkozások jó része, ha hivatalosan nem is jelentett csődöt, de ténylegesen már nem működik, bevételt nem termel, rosszabb esetben pedig az üzletbérlés díját sem képes fizetni. A statisztika valószínűleg jövő tavasz végére fogja tükrözni a sokkoló számokat - becsülte a napi.hu-nak Kovács László, a Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke. "A helyzet olyan rossz, hogy pozitív forgatókönyvnek számít, ha a szűken vett vendéglátóipari ágazat idén éves átlagban képes lesz a 2019-es forgalom felét produkálni" Az elnök arra számít, hogy hamarosan komoly tulajdonosi átalakulás veszi kezdetét az iparágon belül. Kovács szerint a neheze még hátra van, hiszen a januártól tavaszig tartó holtszezonra a rövid őszi nyitva tartás és a várhatóan nagyon gyenge karácsony és szilveszter során nem lehet elegendő tartalékot felhalmozni.

Többen hagyhatták el a szektort, mint amennyit a számok mutatnak

"A mi területünkön körülbelül 60 ezer ember most már nem a vendéglátásból szerzi a jövedelmét, s hogy ez miért nem jelenik meg a munkaügyi statisztikákban, arra többféle magyarázat lehet. Nagyon sokan vannak ugyanis, akik még be vannak jelentve már nem aktív munkaadójuknál, de mivel így már nem tudnak megélni, alkalmi munkásként jelennek meg, például az építőiparban. Megint mások azért nem szerepelnek benne, mert három hónap után kiestek a munkanélküli ellátási rendszerből" - magyarázta Kovács.

"Más európai példákkal ellentétben az ágazat számára mentőövet nyújtó adó-, járulék- és bértámogatásról szóló határozat mindössze egy hónapra, novemberre vonatkozik. A legfőbb bizonytalanság ezért a visszanyitás potenciális esélyével kapcsolatban áll fent, a fő fejfájást az okozza, hogy mi lesz a támogatási időszak után" - értékelt a napi.hu-nak Gál Pál Zoltán, a Turisztikai és Vendéglátó Munkaadók Országos Szövetségének (VIMOSZ) elnöke. Ha ugyanis az adott vállalkozás nyugodtan bízhat abban, hogy egy hónap után újra kinyithat, akkor meg fogja tartani a munkavállalóit. Ha viszont nem bízik ebben, akkor tartósan arra rendezkedhet be, hogy ameddig az élet nem áll be egy normálisabb kerékvágásba, addig nem nyit ki, ezért aztán nem is tudja igénybe venni ilyen formában a támogatásokat. Amennyiben valaki novemberben elküldi az embereit, akkor kétséges, hogy hónapok múlva egyáltalán képes lesz-e visszavenni őket. Az egy hónapos támogatási időszak ezt a nagy bizonytalanságot nem csökkenti a munkáltatók szempontjából.

Úgy becsüljük: jövő tavasz vége felé már egy turisztikai szempontból élhetőbb környezet alakul ki, ezért a döntéshozók felé arra tettünk javaslatot, hogy eddig az időszakig az ágazatnak szüksége lenne egy kiszámítható támogatási szabályrendszerre, mert a munkáltatók és a munkavállalók ez esetben tudnának döntéseket hozni a saját egzisztenciájukról" - fogalmazott a VIMOSZ elnöke.

Forrás: napi.hu


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.