Nemigen méltányolják a szerelmes főszakácsokat a világ legnagyobb élelmiszeripari cégeinél – legalábbis akkor, ha a jó öreg magyar mondást veszik alapul, hogy tudniillik a túl sós étel a konyhafőnök romantikus túlfűtöttségére utal.
A sokmillió adagos ételgyárakban ugyanis nem lehet elsózni az adagokat, sőt az élelmiszervegyészek teljes gőzzel kísérleteznek azzal, hogyan lehet kevesebb sóval eléggé jóízű ennivalót készíteni. Az élelmiszeripar multinacionális piacán egyre nagyobb a politikai és a fogyasztói nyomás, mivel azt tényként ismerik el, hogy a folyamatosan magas sótartalmú ételek közrejátszhatnak a magas vérnyomás, majd szívbetegség és még jó néhány betegség kialakulásában is.
Az olyan élelmiszer nagyhatalmak, mint például az Unilever, a Sarah Lee, a ConAgra, vagy a Campbell Soup ráadásul kényes helyzetben vannak, mert mint a Wall Street Journal jelezte: visszaeshet a forgalmuk, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy az új termékben kevesebb só van, mint a régiben.
Az Egyesült Államokban kormányzati előírások próbálják védeni a polgárok egészségét, így például van olyan egészségesnek mondott zöldséglé, amelynek sótartalmát pár éve alatt egyharmadával csökkentették és még így sem sótlan a lé.
Szakértők szerint ráadásul a sóval is az a helyzet, mint sok minden mással: a gyenge minőségű, agyonfinomított, olcsó sóból kerül a legtöbb az ételekbe egyszerűen azért, mert arra kell a legkevesebbet költeni, a romboló hatás pedig nem azonnali és nem könnyű egyértelműen bizonyítani.
Aligha amerikai jelenség csupán, de itt biztosan sok olyan olcsó étterem van, amelyben jól lehet lakni, de úgy sózzák az ételt, hogy a kedves vendég még az asztalnál jó szomjas legyen és rendelje az italokat, amelyek különben, ha csak nem alkoholról van szó, a legrafináltabb módon tartalmaznak kukorica alapú édesítőszereket.
Az élelmiszeripari cégek washingtoni képviselői közben arra számítanak, hogy az Obama-kormányzat szakbizottsága hamarosan újabb javaslatot tesz közzé arról, hogy szerintük milyen diéta szolgálja leginkább az amerikai polgárok egészségét, és a kiszivárgott hírek szerint ebben már a néhány évvel ezelőttihez képest is lényegesen kevesebb lesz az elfogadhatónak tartott sómennyiség.
Ha már Washingtonnál és az elsózott ételek esetében szerelmesnek gyanítható szakácsnál tartunk, a szövetségi fővárosban egy magyar név mostanában folyamatosan a pletykahíradók élén szerepel. A Gazdasági Rádióban mindez csak azért érdekes, mert Peter Országról, az Obama-kormányzat költségvetési igazgatójáról, illetve az ő magánéletéről van szó. A társasági életben jól ismert jeles pénzügyi szakember ugyanis eljegyzett egy tévésztár tudósítót, ami már önmagában is bulvártéma, főleg miután kétgyermekes elvált úriemberről van szó, de ráadásul előző partnere nemrégen hozta világra közös gyermeküket.
A témával kénytelen-kelletlen a kormányzatnak is foglalkoznia kell. Bár a bulvártémák elemzői szerint az Ország-ügy fölött hamar naprendre térnek majd a pletykalapok, a többiek pedig továbbra is inkább az egyre növekvő költségvetési deficit miatt nyaggatják majd az igazgatót.
(Forrás: gazdasagiradio.hu)
Kormányzati harc a túlzott sófogyasztás ellen az Egyesület Államokban
New York városában hétfőtől várhatóan hivatalosan arra kérik az éttermeket és élelmiszer termelőket, hogy a sótartalom mérséklésével védjék a polgárokat. A magas sótartalom elleni csata az egész Egyesült Államokban zajlik, bár többnyire a színfalak mögött – tudósította a Gazdasági Rádiót Martin-Kovács Miklós Chicagóból.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka
A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?
Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok
Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep
A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown
Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe
Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon
A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért
Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Visszahívja édességeit Hollandiában a Haribo
Kannabiszt találtak bennük.

Új vizeken Rácz Jenő: házias ízeket kínáló éttermet nyitott a Balaton északi partján
Alaposan felkavarva a tó állóvizét: május 29-én megnyílt az Ypsilon by Rácz Jenő étterem az alsóörsi Ypsilon Yacht Club területén.
Interjú

Nagybor vagy semmi
A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.