Nemigen méltányolják a szerelmes főszakácsokat a világ legnagyobb élelmiszeripari cégeinél – legalábbis akkor, ha a jó öreg magyar mondást veszik alapul, hogy tudniillik a túl sós étel a konyhafőnök romantikus túlfűtöttségére utal.
A sokmillió adagos ételgyárakban ugyanis nem lehet elsózni az adagokat, sőt az élelmiszervegyészek teljes gőzzel kísérleteznek azzal, hogyan lehet kevesebb sóval eléggé jóízű ennivalót készíteni. Az élelmiszeripar multinacionális piacán egyre nagyobb a politikai és a fogyasztói nyomás, mivel azt tényként ismerik el, hogy a folyamatosan magas sótartalmú ételek közrejátszhatnak a magas vérnyomás, majd szívbetegség és még jó néhány betegség kialakulásában is.
Az olyan élelmiszer nagyhatalmak, mint például az Unilever, a Sarah Lee, a ConAgra, vagy a Campbell Soup ráadásul kényes helyzetben vannak, mert mint a Wall Street Journal jelezte: visszaeshet a forgalmuk, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy az új termékben kevesebb só van, mint a régiben.
Az Egyesült Államokban kormányzati előírások próbálják védeni a polgárok egészségét, így például van olyan egészségesnek mondott zöldséglé, amelynek sótartalmát pár éve alatt egyharmadával csökkentették és még így sem sótlan a lé.
Szakértők szerint ráadásul a sóval is az a helyzet, mint sok minden mással: a gyenge minőségű, agyonfinomított, olcsó sóból kerül a legtöbb az ételekbe egyszerűen azért, mert arra kell a legkevesebbet költeni, a romboló hatás pedig nem azonnali és nem könnyű egyértelműen bizonyítani.
Aligha amerikai jelenség csupán, de itt biztosan sok olyan olcsó étterem van, amelyben jól lehet lakni, de úgy sózzák az ételt, hogy a kedves vendég még az asztalnál jó szomjas legyen és rendelje az italokat, amelyek különben, ha csak nem alkoholról van szó, a legrafináltabb módon tartalmaznak kukorica alapú édesítőszereket.
Az élelmiszeripari cégek washingtoni képviselői közben arra számítanak, hogy az Obama-kormányzat szakbizottsága hamarosan újabb javaslatot tesz közzé arról, hogy szerintük milyen diéta szolgálja leginkább az amerikai polgárok egészségét, és a kiszivárgott hírek szerint ebben már a néhány évvel ezelőttihez képest is lényegesen kevesebb lesz az elfogadhatónak tartott sómennyiség.
Ha már Washingtonnál és az elsózott ételek esetében szerelmesnek gyanítható szakácsnál tartunk, a szövetségi fővárosban egy magyar név mostanában folyamatosan a pletykahíradók élén szerepel. A Gazdasági Rádióban mindez csak azért érdekes, mert Peter Országról, az Obama-kormányzat költségvetési igazgatójáról, illetve az ő magánéletéről van szó. A társasági életben jól ismert jeles pénzügyi szakember ugyanis eljegyzett egy tévésztár tudósítót, ami már önmagában is bulvártéma, főleg miután kétgyermekes elvált úriemberről van szó, de ráadásul előző partnere nemrégen hozta világra közös gyermeküket.
A témával kénytelen-kelletlen a kormányzatnak is foglalkoznia kell. Bár a bulvártémák elemzői szerint az Ország-ügy fölött hamar naprendre térnek majd a pletykalapok, a többiek pedig továbbra is inkább az egyre növekvő költségvetési deficit miatt nyaggatják majd az igazgatót.
(Forrás: gazdasagiradio.hu)
Kormányzati harc a túlzott sófogyasztás ellen az Egyesület Államokban
New York városában hétfőtől várhatóan hivatalosan arra kérik az éttermeket és élelmiszer termelőket, hogy a sótartalom mérséklésével védjék a polgárokat. A magas sótartalom elleni csata az egész Egyesült Államokban zajlik, bár többnyire a színfalak mögött – tudósította a Gazdasági Rádiót Martin-Kovács Miklós Chicagóból.
Újdonság: pizza és bor egy palackban
Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás
A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak
Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely
A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj
A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja
Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán
A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?
A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?
Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban
Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.
Interjú
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk
Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban
Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket
Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.