Kormányzati harc a túlzott sófogyasztás ellen az Egyesület Államokban

New York városában hétfőtől várhatóan hivatalosan arra kérik az éttermeket és élelmiszer termelőket, hogy a sótartalom mérséklésével védjék a polgárokat. A magas sótartalom elleni csata az egész Egyesült Államokban zajlik, bár többnyire a színfalak mögött – tudósította a Gazdasági Rádiót Martin-Kovács Miklós Chicagóból.

Nemigen méltányolják a szerelmes főszakácsokat a világ legnagyobb élelmiszeripari cégeinél – legalábbis akkor, ha a jó öreg magyar mondást veszik alapul, hogy tudniillik a túl sós étel a konyhafőnök romantikus túlfűtöttségére utal. A sokmillió adagos ételgyárakban ugyanis nem lehet elsózni az adagokat, sőt az élelmiszervegyészek teljes gőzzel kísérleteznek azzal, hogyan lehet kevesebb sóval eléggé jóízű ennivalót készíteni. Az élelmiszeripar multinacionális piacán egyre nagyobb a politikai és a fogyasztói nyomás, mivel azt tényként ismerik el, hogy a folyamatosan magas sótartalmú ételek közrejátszhatnak a magas vérnyomás, majd szívbetegség és még jó néhány betegség kialakulásában is. Az olyan élelmiszer nagyhatalmak, mint például az Unilever, a Sarah Lee, a ConAgra, vagy a Campbell Soup ráadásul kényes helyzetben vannak, mert mint a Wall Street Journal jelezte: visszaeshet a forgalmuk, ha a csomagoláson feltüntetik, hogy az új termékben kevesebb só van, mint a régiben. Az Egyesült Államokban kormányzati előírások próbálják védeni a polgárok egészségét, így például van olyan egészségesnek mondott zöldséglé, amelynek sótartalmát pár éve alatt egyharmadával csökkentették és még így sem sótlan a lé. Szakértők szerint ráadásul a sóval is az a helyzet, mint sok minden mással: a gyenge minőségű, agyonfinomított, olcsó sóból kerül a legtöbb az ételekbe egyszerűen azért, mert arra kell a legkevesebbet költeni, a romboló hatás pedig nem azonnali és nem könnyű egyértelműen bizonyítani. Aligha amerikai jelenség csupán, de itt biztosan sok olyan olcsó étterem van, amelyben jól lehet lakni, de úgy sózzák az ételt, hogy a kedves vendég még az asztalnál jó szomjas legyen és rendelje az italokat, amelyek különben, ha csak nem alkoholról van szó, a legrafináltabb módon tartalmaznak kukorica alapú édesítőszereket. Az élelmiszeripari cégek washingtoni képviselői közben arra számítanak, hogy az Obama-kormányzat szakbizottsága hamarosan újabb javaslatot tesz közzé arról, hogy szerintük milyen diéta szolgálja leginkább az amerikai polgárok egészségét, és a kiszivárgott hírek szerint ebben már a néhány évvel ezelőttihez képest is lényegesen kevesebb lesz az elfogadhatónak tartott sómennyiség. Ha már Washingtonnál és az elsózott ételek esetében szerelmesnek gyanítható szakácsnál tartunk, a szövetségi fővárosban egy magyar név mostanában folyamatosan a pletykahíradók élén szerepel. A Gazdasági Rádióban mindez csak azért érdekes, mert Peter Országról, az Obama-kormányzat költségvetési igazgatójáról, illetve az ő magánéletéről van szó. A társasági életben jól ismert jeles pénzügyi szakember ugyanis eljegyzett egy tévésztár tudósítót, ami már önmagában is bulvártéma, főleg miután kétgyermekes elvált úriemberről van szó, de ráadásul előző partnere nemrégen hozta világra közös gyermeküket. A témával kénytelen-kelletlen a kormányzatnak is foglalkoznia kell. Bár a bulvártémák elemzői szerint az Ország-ügy fölött hamar naprendre térnek majd a pletykalapok, a többiek pedig továbbra is inkább az egyre növekvő költségvetési deficit miatt nyaggatják majd az igazgatót. (Forrás: gazdasagiradio.hu)

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.
Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme

Ilyen lesz a Balaton egyik legújabb étterme 

Május végén nyitja meg kapuit Alsóörsön az Y by Rácz Jenő étterem, amely a Michelin-csillagos séf, Rácz Jenő vezetésével várja a vendégeket.
Szigorítás az energiaitalok piacán

Szigorítás az energiaitalok piacán 

A jogszabály célja a fiatalok körében tapasztalható aggasztó energiaital-fogyasztási trendek visszaszorítása.
Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.