Közeleg a karácsony...

Ennek egyik legbiztosabb jele, hogy sorra jelennek meg a különféle gasztrokiadványok. Itt van mindjárt közülük kettő.

Egyik közülük a Magyar Konyha Top 10 Gasztrokalauz kiadványa, amelyben gyakorlatilag Top 10 hegyek találhatók. Van benne fine dining, gourmet, gasztrobár, terasz és kerthelyiség, kifőzde, mediterrán és ázsiai konyha. Többféle street food változat, burgerek, reggelizőhelyek, újhullámos kávézók, kézműves cukrászdák, borbárok, sörözők, mentes és vegán helyek, valamint pékségek toplistája. A kiadvány bevezetőjében, Vinkó József főszerkesztő írásából az derül ki, ők maguk, a készítők is csodálkoznak azon, mennyi és hány új hely nyílt a tavalyi kiadványhoz képest.És arra is felhívják a készítők a figyelmet, hogy kalauzok kimondottan ínyenceknek szánt topkiadvány. Tesztelőik között szakács, gasztronómus és újságíró szerepelt, egyikük sem pontozott a teszt során, hanem egyfjata hangulatjelentés alapján állították össze az idei listát.

 Másik pedig a HVG Könyvek gasztrosorozatába illeszkedve Wine Folly, A bor nagykönyve címet viseli, és szintén az ünnepi vásárlói könyvrohamra jelent meg. A magyar szerkesztők szerint ez a (szintén) topkiadvány nem egy egy szuszra való olvasmány, hanem inkább praktikus segédkönyv, amit akkor érdemes elővenni, amikor egy-egy téma (most adott esetben a bor) terítékre kerül.Ugyanis egy-egy borfajtáról a borrégiókon át sokféle információ nyerhető belőle. A könyv(sorozat) egyébként azért lett nagyon népszerű a világban mindenütt, mert "emészthető" nyelven és stílusban, szórakoztató módon mutatja be most például a boros alapokat, a különféle borstílusokat és borvidékeket.

Forrás: Vendég & Hotel


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.