Kristinus Borbirtok – A balatoni turizmus új állócsillaga

A Balaton északi és déli partja földrajzi adottságaik mentén való funkcionális felosztottsága emberemlékezet óta karakteresen különbözik egymástól. Az ezer csodát rejtő, borvidékekben bővelkedő zegzugos, árnyas Észak és a nyáron a mediterrán tengerpartok strandhangulatában fürdőző Dél egyértelmű turisztikai térképét azonban egy merész déli borászat egy csapásra átrajzolta!

Ha a kéthelyi lankákon létesült Kristinus Borbirtok „csupán” déli parti borászatként, kiváló boraival és úttörő csúcstechnológiás termelési folyamatai révén vált volna a balatoni borkultúra új főnemesévé, már az is tiszteletet ébresztene a szakmában – a néhány éve Florian Zaruba vezetése alatt álló borbirtok azonban híven tükrözi tulajdonosai látásmódját, ambícióit és egészen új horizontot nyit a gasztroturizmus hazai világában!

A közhelynek tűnő megállapítás, miszerint a Kristinus Borbirtok sokkal több egy borászatnál, ebben az esetben valódi tartalommal bír. A birtok lelkét képező, hamarosan 55-ről 101 hektárosra bővülő termőterület közvetlen közelében emelt, számos funkcióval kiegészített valódi turisztikai központként működő komplexumával teljes joggal követel előkelő helyet magának immár nem csak a Balaton, de az országos turisztikai térképen is.

A fine-dining élvonalába emelt, Klaus Deutscmann sztárséf vezette Gasztro Műhelyben a helyi prémium alapanyagokból építkező Á la Carte mellett a direkt a birtok legnemesebb boraihoz hangolt degusztációs menü alkotta paletta minden eleme világszínvonalon egyesíti magában a vizualitás és a gasztronómiai tökéletes harmóniáját, melyet a Magyar Konyha magazin 2016-ban és 2017-ben is azzal díjazott, hogy a Kristinus Gasztro Műhelyét a Balaton 10 legjobb étterme közé választotta. A kéthelyi borbirtok azonban nem állt meg itt: valódi full-service konferencia központként 10 szobás, minden igényt kielégítő prémium Vinotellel, szabadtéri színpaddal, VIP-tárgyalókkal és saját Vinocino Bormozival szárnyalja túl az idelátogatók legmagasabb szintű várakozásait is. Egyértelmű, hogy a Kristinus Borbirtok menedzsmentje másként tekint saját borászatára és magára a balatoni turizmusra. Éles szemű világpolgári attitűddel fedezték fel a Somogy megye északi partján elterülő birtok potenciálját, amit maximálisan ki is használnak. Mi a titok? Nincs titok, csupán a hagyományos balatoni kultúra és az európai prémium szolgáltatások elegáns elegye, mely legalább annyira tökéletes, mint a Kristinus SAS Cuvéeje.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.