A Balaton sérülékeny ökoszisztémájáért aggódók számos módon látnak arra lehetőséget, hogy miként segíthetnének a túlépítettségtől, algásodástól, halpusztulástól veszélyeztetett Balatonon.
Létrejött többek között a Szabadonbalaton Bár is, amely tó-specifikus ételeket, italokat kínál, a szlogenjük pedig: kóstolj bele a Balaton ökoszisztémájába! Tulajdonképpen ez is egy művészeti akció, ahol mindenki saját felelősségére kóstol és iszik. A gondolatisága pedig: ha megkóstolsz valamit, azt már egy kicsit megismerted, közelebb kerül hozzád, és felelősségteljesebben tudsz gondolkodni róla.
A kóstolni valók egy része ökológiai folyamatokra reflektáló ételekből és italokból áll. Ezek tehát nem a névadó anyagokból készülnek, de hasonlítanak rá színükben, állagukban, kinézetükben. Más ételekhez és italokhoz valóban térségi alapanyagokat használnak. Ilyen például a süllőhínár, vagy a békaszőlő chips.
Mutatjuk az étlapot:
Algás víz (Zöld- és kék tengeri alga)
Iszapos víz (Szenet tartalmaz)
Fáslegelő ital (alma, csipkebogyó, szeder, borókabogyó, maradékcukor)
Ikrapuding nádmorzsával (tápióka, feketekakaó-por, nádrizóma, búzakovász)
Iszapkoktél (banán, saláta, menta, citrom, áfonya)
Algavirágzás (jég, spirulina por, szóda, rozmaring, fehérbor vagy almalé, szőlő)
Algafagyi (banán, avokádó, alma, lime, spirulina por)
Süllőhínár & békaszőlő chips (süllőhínár, békaszőlő)
Szén (rizstej, szén, fekete kakaó, maca)
Nitrogén (répa, gyömbér, citrom, kurkuma, alma)
Foszfor (alma, alga, chia mag, citrom)
Bojli golyók mártással ( kukorica, burgonya, édesburgonya, rizs, rizspehely, kenyérmorzsa, fűszerek)
Halikra puding (tápióka, növényi tej, kakaó)
Kukoricaital hidegen vagy melegen (kukorica, tej, fahéj vagy fermentált kukorica)
A Szabadonbalaton Bár a jó idő érkeztével sokszor kinyit majd a Balaton partján.
A teljes cikk ITT olvasható.