Különös, tó-specifikus gasztronómia a Balatonnál

2019-ben művészek, ökológusok, társadalomkutatók és vízügyi szakemberek létrehozták a „szabadonbalaton” kezdeményezést. Közösen gondolkodtak el azon, hogy miképpen tehetnek valamit a Balaton megmaradásáért. A válaszaik izgalmasak, ami segíthet: az a tudomány, a művészet és a gasztronómia. A válaszaik között a gasztronómia is szerepel - írja a magyarkonyhaonline.hu.

A Balaton sérülékeny ökoszisztémájáért aggódók számos módon látnak arra lehetőséget, hogy miként segíthetnének a túlépítettségtől, algásodástól, halpusztulástól veszélyeztetett Balatonon.

Létrejött többek között a Szabadonbalaton Bár is, amely tó-specifikus ételeket, italokat kínál, a szlogenjük pedig: kóstolj bele a Balaton ökoszisztémájába! Tulajdonképpen ez is egy művészeti akció, ahol mindenki saját felelősségére kóstol és iszik. A gondolatisága pedig: ha megkóstolsz valamit, azt már egy kicsit megismerted, közelebb kerül hozzád, és felelősségteljesebben tudsz gondolkodni róla.

A kóstolni valók egy része ökológiai folyamatokra reflektáló ételekből és italokból áll. Ezek tehát nem a névadó anyagokból készülnek, de hasonlítanak rá színükben, állagukban, kinézetükben. Más ételekhez és italokhoz valóban térségi alapanyagokat használnak. Ilyen például a süllőhínár, vagy a békaszőlő chips.



Mutatjuk az étlapot:

Algás víz (Zöld- és kék tengeri alga)

Iszapos víz (Szenet tartalmaz)

Fáslegelő ital (alma, csipkebogyó, szeder, borókabogyó, maradékcukor)

Ikrapuding nádmorzsával (tápióka, feketekakaó-por, nádrizóma, búzakovász)

Iszapkoktél (banán, saláta, menta, citrom, áfonya)

Algavirágzás (jég, spirulina por, szóda, rozmaring, fehérbor vagy almalé, szőlő)

Algafagyi (banán, avokádó, alma, lime, spirulina por)

Süllőhínár & békaszőlő chips (süllőhínár, békaszőlő)

Szén (rizstej, szén, fekete kakaó, maca)

Nitrogén (répa, gyömbér, citrom, kurkuma, alma)

Foszfor (alma, alga, chia mag, citrom)

Bojli golyók mártással ( kukorica, burgonya, édesburgonya, rizs, rizspehely, kenyérmorzsa, fűszerek)

Halikra puding (tápióka, növényi tej, kakaó)

Kukoricaital hidegen vagy melegen (kukorica, tej, fahéj vagy fermentált kukorica)

A Szabadonbalaton Bár a jó idő érkeztével sokszor kinyit majd a Balaton partján.

A teljes cikk ITT olvasható.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.