Leégett a Hisztéria fagyit kínáló vendégváróhely

A Balaton-felvidéken, egy festői domboldalon magányosan fekvő épületbe csapott a villám a péntek éjszakai viharban.

A következőt írta Szentkirályi-Szász Krisztina, a MagyarProvence Levendulabirtok tulajdonosa másnap ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra: "Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy az éjjel villamcsapás következtében leégett a birtokközpont, így beláthatatlan ideig nem tudunk kinyitni. Remélem, jövőre újrapróbálhatjuk."

 

Ülünk a ház teraszán a romok felett, és Krisztina beszámolójából megtudjuk, miután a házban éjjel 3-kor egy óriási csattanásra ébredtek (mint később kiderült, a villám a kéménybe csapott be), és mind úgy érezték, mintha egy bomba csapódott volna a házba, hívták rögtön a tűzoltókat, miközben már pattogzott le a tetőről is mindenhonnan a cserép, füstölt a tető.  

A tűzoltóság embere meg elképedve hallotta, hogy ők még mindannyian - Krisztina, két vendég kisgyerek, két kutya és egy cica - a házban tartózkodnak, miközben érzik, egyre melegszik fölöttük a tető. Szóltak nekik a hatóság emberei, hogy azonnal menjenek ki a házból, és éppen jókor, mert akkor robbant be felülről az épület, zuhant le a kémény, és terjedni kezdett a tűz mindenfelé.

Laptop, levendulaojjal, pórázzal

A záporozó üvegszilánkokon, potyogó cserepeken keresztül hagyták el futva az épületet. A  birtok tulajdonosnőjének még volt annyi lélekjelenléte, hogy magához vette a frissen szüretelt, két hatalmas butéliában tárolt levenedulaolajat, a laptopját meg a kutyák pórázát, hogy megkösse őket, nehogy világgá menjenek. Attól kezdve a folyamatosan, és nagyon gyorsan a helyszínre érkező tűzoltóké volt a főszerep, akik elképesztően profin végezték a dolgukat, és fékezték meg hajnalra a tüzet.

Másnap

Szombatra virradóra, mire vissztérhettek oda, ami a házukból megmaradt, látták, a ház alsó részében lévő Hisztéria fagylaltot árusító részben már olvadófélben volt a teljes árukészlet - részben a tűzvésznek, részben annak köszönhetően, hogy nem volt áram a házban -, így aki aznap arrajárt segíteni a birtok maradékának megmentése érdekében, nagy tálban fagylaltot kapott, hátha "megment" így belőle valamennyit.

A levendula bolt oldala az épületnek sem járt jobban: ugyan ott is volt, ami épségben maradt, volt azonban, ami a tűzvész vagy a tűzoltók vízsugarának martaléka lett.

Holnap kinyitnak?

Miközben itt tartunk a beszélgetésben, vendégek érkeznek valahonnét a környékről. Nem, nem katasztrófaturisták, hanem egy fagyizni vágyó pár jön az irgalmatlan hőségben. Akik csak nehezen értik meg, most itt, ebben a pillanatban, nehéz lenne őket kiszolgálni... A pár női tagja még azt is felveti körbe sem pillantva: de holnap ugye jöhetünk ismét erre, hogy ehessünk a finom fagylaltjukból, ami itt mindig kapható?

Segítő szomszédok, rokonok. Mi lesz jövőre?

Krisztinának nagyon jól esett, hogy rohantak hajnalra a közeli szomszédok is vízzel teli vödrökkel, bár mondták nekik, az oltásra addigra már túl voltak a tűzoltók, de a gesztus kedves volt és szeretetre méltó. Ahogy az is, hogy befogadták magukhoz a gyerekeket, kutyákat, cicát, amíg szombat délutánra mindannyian visszamehettek a ház maradékába. A felső szint - ahol a lakrésze volt a háznak - teljesen leégett, alul most is próbálják menteni a menthetőt. Közben érkeznek folyamatosan a rokonok, barátok a környékről, mindenki ahol tud, segít.

A birtok tulajdonosnője pedig azt kéri, ha fagylaltot nem is tud online árulni, levendulatermékeket azonban igen, így amíg ismét kinytithatnak, az is nagy segítség és támogatást jelent nekik a bajban, ha addig online vásárolnak tőlük minél több levendulából készült szappant, olajat, párnákat, illatósítószereket.

A monoszlói MagyarProvence webshopjának elérhetősége: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket

Letarolta a fagy a cseh gyümölcsösöket 

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta.
Egy napra Budapestre költözik Hollywood

Egy napra Budapestre költözik Hollywood 

Wolfgang Puck Budapestre hozza a nemzetközi filmipar legnagyobb gálájának hangulatát.
Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton

Új, buli előtti alapozóhely a pesti Duna-parton 

Ahol leülsz a barátokkal találkozni egy közös program előtt, aztán onnan nem indulsz tovább.
Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban

Magyar natúr borok bemutatkozása Stockholmban 

Stockholmban mutatkozott be több fiatal magyar borász április 22-én, egy belvárosi, a fiatal közönség körében is népszerű étteremben.
Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje

Molnár Bence az Arany Kaviár új séfje 

Április 26-tól új séf vezeti az Arany Kaviár Étterem konyháján a munkát.
Édes élet a májusi Glamping pikniken

Édes élet a májusi Glamping pikniken 

A Nomád Hotel & Glamping 9. alkalommal rendezi szezonnyitó piknikjét május utolsó vasárnapján.
Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól

Ezen a badacsonyi hétvégén minden a Szürkebarátról szól 

A Bortriatlon egy nagyon izgalmas rendezvény, aminek egyik fontos állomása a Szürkebarát Hétvége.
Séfváltás a Lidl Konyha élén

Séfváltás a Lidl Konyha élén 

Nem akárki érkezik a cégcsoport konyhájára: egy Michelin-díjat kapó ifjú séf váltja a korábbi, Michelin-csillagos konyhát irányító séfet.
Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia

Ehető erdő, fenntarthatóság és gasztronómia 

A Visegrádi Alap támogatásával létrejött nemzetközi eszmecserére öt országból érkeztek előadók és résztvevők.  
Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban

Kő-Papír-Olló magyar bajnokság is lesz a Kincsem Parkban 

Újabb büfékocsik, bővülő ételkínálat, nemzetközi ízek várják a látogatókat.. és persze pizza és hamburger minden mennyiségben.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?