Leégett a Hisztéria fagyit kínáló vendégváróhely

A Balaton-felvidéken, egy festői domboldalon magányosan fekvő épületbe csapott a villám a péntek éjszakai viharban.

A következőt írta Szentkirályi-Szász Krisztina, a MagyarProvence Levendulabirtok tulajdonosa másnap ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra: "Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy az éjjel villamcsapás következtében leégett a birtokközpont, így beláthatatlan ideig nem tudunk kinyitni. Remélem, jövőre újrapróbálhatjuk."

 

Ülünk a ház teraszán a romok felett, és Krisztina beszámolójából megtudjuk, miután a házban éjjel 3-kor egy óriási csattanásra ébredtek (mint később kiderült, a villám a kéménybe csapott be), és mind úgy érezték, mintha egy bomba csapódott volna a házba, hívták rögtön a tűzoltókat, miközben már pattogzott le a tetőről is mindenhonnan a cserép, füstölt a tető.  

A tűzoltóság embere meg elképedve hallotta, hogy ők még mindannyian - Krisztina, két vendég kisgyerek, két kutya és egy cica - a házban tartózkodnak, miközben érzik, egyre melegszik fölöttük a tető. Szóltak nekik a hatóság emberei, hogy azonnal menjenek ki a házból, és éppen jókor, mert akkor robbant be felülről az épület, zuhant le a kémény, és terjedni kezdett a tűz mindenfelé.

Laptop, levendulaojjal, pórázzal

A záporozó üvegszilánkokon, potyogó cserepeken keresztül hagyták el futva az épületet. A  birtok tulajdonosnőjének még volt annyi lélekjelenléte, hogy magához vette a frissen szüretelt, két hatalmas butéliában tárolt levenedulaolajat, a laptopját meg a kutyák pórázát, hogy megkösse őket, nehogy világgá menjenek. Attól kezdve a folyamatosan, és nagyon gyorsan a helyszínre érkező tűzoltóké volt a főszerep, akik elképesztően profin végezték a dolgukat, és fékezték meg hajnalra a tüzet.

Másnap

Szombatra virradóra, mire vissztérhettek oda, ami a házukból megmaradt, látták, a ház alsó részében lévő Hisztéria fagylaltot árusító részben már olvadófélben volt a teljes árukészlet - részben a tűzvésznek, részben annak köszönhetően, hogy nem volt áram a házban -, így aki aznap arrajárt segíteni a birtok maradékának megmentése érdekében, nagy tálban fagylaltot kapott, hátha "megment" így belőle valamennyit.

A levendula bolt oldala az épületnek sem járt jobban: ugyan ott is volt, ami épségben maradt, volt azonban, ami a tűzvész vagy a tűzoltók vízsugarának martaléka lett.

Holnap kinyitnak?

Miközben itt tartunk a beszélgetésben, vendégek érkeznek valahonnét a környékről. Nem, nem katasztrófaturisták, hanem egy fagyizni vágyó pár jön az irgalmatlan hőségben. Akik csak nehezen értik meg, most itt, ebben a pillanatban, nehéz lenne őket kiszolgálni... A pár női tagja még azt is felveti körbe sem pillantva: de holnap ugye jöhetünk ismét erre, hogy ehessünk a finom fagylaltjukból, ami itt mindig kapható?

Segítő szomszédok, rokonok. Mi lesz jövőre?

Krisztinának nagyon jól esett, hogy rohantak hajnalra a közeli szomszédok is vízzel teli vödrökkel, bár mondták nekik, az oltásra addigra már túl voltak a tűzoltók, de a gesztus kedves volt és szeretetre méltó. Ahogy az is, hogy befogadták magukhoz a gyerekeket, kutyákat, cicát, amíg szombat délutánra mindannyian visszamehettek a ház maradékába. A felső szint - ahol a lakrésze volt a háznak - teljesen leégett, alul most is próbálják menteni a menthetőt. Közben érkeznek folyamatosan a rokonok, barátok a környékről, mindenki ahol tud, segít.

A birtok tulajdonosnője pedig azt kéri, ha fagylaltot nem is tud online árulni, levendulatermékeket azonban igen, így amíg ismét kinytithatnak, az is nagy segítség és támogatást jelent nekik a bajban, ha addig online vásárolnak tőlük minél több levendulából készült szappant, olajat, párnákat, illatósítószereket.

A monoszlói MagyarProvence webshopjának elérhetősége: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben

Elengedés, finomítás, felkészülés: ez vár a vendéglátóiparra a közeljövőben 

Mi vár a vendéglátóiparra 2024-ben? Bár jósgömbünk nincsen, a kurrens vendéglátóipari és gazdasági folyamatok, valamint a rendelkezésre álló adatok alapján tudunk prognosztizálni bizonyos trendeket.
Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára

Betiltották az energiaitalok forgalmazását kiskorúak számára 

Nem nálunk, hanem Romániában szavazta meg az ottani képviselőház az erről szóló törvénytervezetet.
MVI-konferencia a SIRHA-n

MVI-konferencia a SIRHA-n 

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) konferenciát szervez a szakmának a SIRHA kiállítás nyitónapján.
Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre

Kezdődik az asztalfoglalás a jubileumi Országos Étterem Hétre 

Március 7. és 24. között országszerte 177 étterem várja a vendégeket, akiknek figyelméért fix, rendkívül előnyös árú, válogatott menüsorokkal versengenek.
Ellopták a showt a balatoni fagylaltok

Ellopták a showt a balatoni fagylaltok 

A legnagyobb tömeg  nem a külföldi standok előtt, hanem egy balatoni fagylaltot kínáló kerékpáros hűtőkocsi körül alakult ki az Utazás+ kiállítás első napján.
Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre

Jelentkezhet a S.Pellegrino Young Chef Academy versenyre 

A S.Pellegrino nemzetközi megmérettetésére 2024. február 21-től lehet jelentkezni.
Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet

Ezek a borok kapták a "Debrecen város bora 2024" címet 

Debrecen városa a Debreceni Borozó bor-és gasztronómiai magazinnal együttműködve választja ki azokat a borokat, melyek érdemesek a kitüntető címre.
Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny

Újra várja a jelentkezőket a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 

A megmérettetés hatodszorra irányítja a figyelmet a legkiválóbb kulináris tehetségekre.
Öt szuper fánklelőhely Budapesten

Öt szuper fánklelőhely Budapesten  

Érdemes még ezt a hétvégét kihasználni, mert sok helyen szezonális a lehetőség és a „fánknap” általában szombatra esik.
Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját

Az Emirates felvásárolta a világ legnagyobb vertikális farmját 

Az itt, fenntartható eljárással termelt alapanyagokból készülnek a légitársaság fedélzeti menüi.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.