Leégett a Hisztéria fagyit kínáló vendégváróhely

A Balaton-felvidéken, egy festői domboldalon magányosan fekvő épületbe csapott a villám a péntek éjszakai viharban.

A következőt írta Szentkirályi-Szász Krisztina, a MagyarProvence Levendulabirtok tulajdonosa másnap ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra: "Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy az éjjel villamcsapás következtében leégett a birtokközpont, így beláthatatlan ideig nem tudunk kinyitni. Remélem, jövőre újrapróbálhatjuk."

 

Ülünk a ház teraszán a romok felett, és Krisztina beszámolójából megtudjuk, miután a házban éjjel 3-kor egy óriási csattanásra ébredtek (mint később kiderült, a villám a kéménybe csapott be), és mind úgy érezték, mintha egy bomba csapódott volna a házba, hívták rögtön a tűzoltókat, miközben már pattogzott le a tetőről is mindenhonnan a cserép, füstölt a tető.  

A tűzoltóság embere meg elképedve hallotta, hogy ők még mindannyian - Krisztina, két vendég kisgyerek, két kutya és egy cica - a házban tartózkodnak, miközben érzik, egyre melegszik fölöttük a tető. Szóltak nekik a hatóság emberei, hogy azonnal menjenek ki a házból, és éppen jókor, mert akkor robbant be felülről az épület, zuhant le a kémény, és terjedni kezdett a tűz mindenfelé.

Laptop, levendulaojjal, pórázzal

A záporozó üvegszilánkokon, potyogó cserepeken keresztül hagyták el futva az épületet. A  birtok tulajdonosnőjének még volt annyi lélekjelenléte, hogy magához vette a frissen szüretelt, két hatalmas butéliában tárolt levenedulaolajat, a laptopját meg a kutyák pórázát, hogy megkösse őket, nehogy világgá menjenek. Attól kezdve a folyamatosan, és nagyon gyorsan a helyszínre érkező tűzoltóké volt a főszerep, akik elképesztően profin végezték a dolgukat, és fékezték meg hajnalra a tüzet.

Másnap

Szombatra virradóra, mire vissztérhettek oda, ami a házukból megmaradt, látták, a ház alsó részében lévő Hisztéria fagylaltot árusító részben már olvadófélben volt a teljes árukészlet - részben a tűzvésznek, részben annak köszönhetően, hogy nem volt áram a házban -, így aki aznap arrajárt segíteni a birtok maradékának megmentése érdekében, nagy tálban fagylaltot kapott, hátha "megment" így belőle valamennyit.

A levendula bolt oldala az épületnek sem járt jobban: ugyan ott is volt, ami épségben maradt, volt azonban, ami a tűzvész vagy a tűzoltók vízsugarának martaléka lett.

Holnap kinyitnak?

Miközben itt tartunk a beszélgetésben, vendégek érkeznek valahonnét a környékről. Nem, nem katasztrófaturisták, hanem egy fagyizni vágyó pár jön az irgalmatlan hőségben. Akik csak nehezen értik meg, most itt, ebben a pillanatban, nehéz lenne őket kiszolgálni... A pár női tagja még azt is felveti körbe sem pillantva: de holnap ugye jöhetünk ismét erre, hogy ehessünk a finom fagylaltjukból, ami itt mindig kapható?

Segítő szomszédok, rokonok. Mi lesz jövőre?

Krisztinának nagyon jól esett, hogy rohantak hajnalra a közeli szomszédok is vízzel teli vödrökkel, bár mondták nekik, az oltásra addigra már túl voltak a tűzoltók, de a gesztus kedves volt és szeretetre méltó. Ahogy az is, hogy befogadták magukhoz a gyerekeket, kutyákat, cicát, amíg szombat délutánra mindannyian visszamehettek a ház maradékába. A felső szint - ahol a lakrésze volt a háznak - teljesen leégett, alul most is próbálják menteni a menthetőt. Közben érkeznek folyamatosan a rokonok, barátok a környékről, mindenki ahol tud, segít.

A birtok tulajdonosnője pedig azt kéri, ha fagylaltot nem is tud online árulni, levendulatermékeket azonban igen, így amíg ismét kinytithatnak, az is nagy segítség és támogatást jelent nekik a bajban, ha addig online vásárolnak tőlük minél több levendulából készült szappant, olajat, párnákat, illatósítószereket.

A monoszlói MagyarProvence webshopjának elérhetősége: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál

Az élet túl rövid ahhoz, hogy az utazó ne kóstolja Erzsike fahéjas csigáját az M7-es fehérvári lehajtójánál 

Fél évszázad az autópálya mentén – 50 éves az M7 Bisztró.
Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz

Ha kitör a nyár, akkor érkezik a Balaton Gasztrokalauz 

323 balatoni étterem, strandbüfé, termelői piac, kávézó, kultúrbisztró, kézműves hamburgerező és pékség – egyetlen kisméretű kiadványban.
Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak

Itt a vége: mostantól nem vásárolhatnak energiaitalt a 18 év alattiak 

Megjelent a rendelet, és már hatályba is lépett.
Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról

Friss felmérés a magyarok italfogyasztásáról 

A kutatás rámutatott, hogy a rendszeresség hatással van az elfogyasztott adagokra.
Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson

Hazai borkalauzt díjaztak a Gourmand International Awardson 

A legjobb európai borturisztikai könyv díját nyerte el a TokajGuide ötödik kiadása a gasztronómiai kiadványok világversenyén, a Gourmand International Awardson.
Bazalt Napok Badacsonytördemicen

Bazalt Napok Badacsonytördemicen  

A július 4-től 6-ig zajló Bazalt Napok eseménysorozat három napra megtölti a falut zenével, irodalommal, gasztronómiával és művészettel.
Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka

Romániában terjeszkedik a lengyel Zabka 

A Żabka eddig 89 üzletet nyitott Romániában, de a vállalat szerint akár 4000 üzletet is elbír a piac.
Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.