Leégett a Hisztéria fagyit kínáló vendégváróhely

A Balaton-felvidéken, egy festői domboldalon magányosan fekvő épületbe csapott a villám a péntek éjszakai viharban.

A következőt írta Szentkirályi-Szász Krisztina, a MagyarProvence Levendulabirtok tulajdonosa másnap ezzel kapcsolatban közösségi oldalukra: "Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy az éjjel villamcsapás következtében leégett a birtokközpont, így beláthatatlan ideig nem tudunk kinyitni. Remélem, jövőre újrapróbálhatjuk."

 

Ülünk a ház teraszán a romok felett, és Krisztina beszámolójából megtudjuk, miután a házban éjjel 3-kor egy óriási csattanásra ébredtek (mint később kiderült, a villám a kéménybe csapott be), és mind úgy érezték, mintha egy bomba csapódott volna a házba, hívták rögtön a tűzoltókat, miközben már pattogzott le a tetőről is mindenhonnan a cserép, füstölt a tető.  

A tűzoltóság embere meg elképedve hallotta, hogy ők még mindannyian - Krisztina, két vendég kisgyerek, két kutya és egy cica - a házban tartózkodnak, miközben érzik, egyre melegszik fölöttük a tető. Szóltak nekik a hatóság emberei, hogy azonnal menjenek ki a házból, és éppen jókor, mert akkor robbant be felülről az épület, zuhant le a kémény, és terjedni kezdett a tűz mindenfelé.

Laptop, levendulaojjal, pórázzal

A záporozó üvegszilánkokon, potyogó cserepeken keresztül hagyták el futva az épületet. A  birtok tulajdonosnőjének még volt annyi lélekjelenléte, hogy magához vette a frissen szüretelt, két hatalmas butéliában tárolt levenedulaolajat, a laptopját meg a kutyák pórázát, hogy megkösse őket, nehogy világgá menjenek. Attól kezdve a folyamatosan, és nagyon gyorsan a helyszínre érkező tűzoltóké volt a főszerep, akik elképesztően profin végezték a dolgukat, és fékezték meg hajnalra a tüzet.

Másnap

Szombatra virradóra, mire vissztérhettek oda, ami a házukból megmaradt, látták, a ház alsó részében lévő Hisztéria fagylaltot árusító részben már olvadófélben volt a teljes árukészlet - részben a tűzvésznek, részben annak köszönhetően, hogy nem volt áram a házban -, így aki aznap arrajárt segíteni a birtok maradékának megmentése érdekében, nagy tálban fagylaltot kapott, hátha "megment" így belőle valamennyit.

A levendula bolt oldala az épületnek sem járt jobban: ugyan ott is volt, ami épségben maradt, volt azonban, ami a tűzvész vagy a tűzoltók vízsugarának martaléka lett.

Holnap kinyitnak?

Miközben itt tartunk a beszélgetésben, vendégek érkeznek valahonnét a környékről. Nem, nem katasztrófaturisták, hanem egy fagyizni vágyó pár jön az irgalmatlan hőségben. Akik csak nehezen értik meg, most itt, ebben a pillanatban, nehéz lenne őket kiszolgálni... A pár női tagja még azt is felveti körbe sem pillantva: de holnap ugye jöhetünk ismét erre, hogy ehessünk a finom fagylaltjukból, ami itt mindig kapható?

Segítő szomszédok, rokonok. Mi lesz jövőre?

Krisztinának nagyon jól esett, hogy rohantak hajnalra a közeli szomszédok is vízzel teli vödrökkel, bár mondták nekik, az oltásra addigra már túl voltak a tűzoltók, de a gesztus kedves volt és szeretetre méltó. Ahogy az is, hogy befogadták magukhoz a gyerekeket, kutyákat, cicát, amíg szombat délutánra mindannyian visszamehettek a ház maradékába. A felső szint - ahol a lakrésze volt a háznak - teljesen leégett, alul most is próbálják menteni a menthetőt. Közben érkeznek folyamatosan a rokonok, barátok a környékről, mindenki ahol tud, segít.

A birtok tulajdonosnője pedig azt kéri, ha fagylaltot nem is tud online árulni, levendulatermékeket azonban igen, így amíg ismét kinytithatnak, az is nagy segítség és támogatást jelent nekik a bajban, ha addig online vásárolnak tőlük minél több levendulából készült szappant, olajat, párnákat, illatósítószereket.

A monoszlói MagyarProvence webshopjának elérhetősége: ITT

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Turizmus Online


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.