Lett négy menő spot...

Egyik szórakoztatóbb, mint a másik. Ezek Lettország és fővárosa, Riga új mini imázsfilmjei.

Mind a négyet megnézhettük a magyarországi Lett Nagykövetségen, a balti ország új turisztikai lehetőségeit bemutató szakmai bemutatón, szeptember 5-én.

Először a balti állam turisztikai hivatalának (LIAA) képviselője országának legjelentősebb legfőbb hívószavait ismertette, legszebb természeti tájaiból tartott bemutatót.

Az évente mintegy 6 millió külföldről érkező látogatóval büszkélkedő északi ország 500 km-nyi, homokos tengerpartttal rendelkezik, csend, béke és nyugalom jellemzi desztinációit, még nem lepték el özönvízszerű áradással a turisták. Egyedi és különleges az ország történelme, városaiban szinte mindenütt lehet gyönyörködni - elsősorban Rigában - az art nouveau legszebb építészeti alkotásaiban. Gasztronómiájuk - ami a városok, települések körülött lévő természetre alapul -, finom, ízletes, sok-sok piros gyümölccsel, isteni gombákkal, húsokkal, tésztákkal teli. A lett csokoládé - kézműves csokoládégyártásuk - világhírűen tradícionális élelmiszeripari ág, cukrászatuk is kiváló. Kozmetikumaik alapvetően organikus eredetűek, nemcsak ezt, hanem még sok-sok különlegességet vásárolhat a letteknél - cipőket, ékszereket, díszítő tárgyakat, meleg ruhaneműt  -, aki az országukban jár turistaként.

A turisztikai szakember kiemelt néhány, Riga környéki kisebb-nagyobb települést is, amit érdemes felkeresnie annak, aki Lettországba érkezik. Megemlítette Kuldigát, Liepáját, a Gauja folyó torkolatát a tengerbe. Még egy érdekességről hallhattunk: különleges fesztiválok színesítik a vendégváró programokat. Ilyen például a 3 napig tartó Fény fesztivál, valamint a Poztív fesztivál, és persze ne feledkezzünk el a híres Fehér éjszakák időszakában lévő programokról sem.

A Live Riga turisztikai hivatal szakmai képviselője azt a négy vicces, laza hangulatú spotot mutatta be, amely mind a főváros nevezetességeihez, érdekességeihez kapcsolódik. A négy insider stories első darabja egy elguruló teniszlabdáról szól, ami többek közt végigpattog az öreg városrészen, a szecessziós építészet legszebb képviselői mellett valamint a Nemzeti Múzeum bejáratánál és az Opera közelében. Itt látható:

Aztán van egy másik vicces, ahol egy kövérkés kisfiú a spot szereplője, aki játékautóján elhajt a rigai Motor Múzeumba, csokit eszik itt meg ott és az Állatkertbe is elteker, na meg barátaival együtt játszik egy nagyot a belvárosi játszóparkban. Íme:

Lovon is behajt a városba egy helyi atyafi, ő is körbenéz, ha már arra jár, szemrevételez néhány éttermet, kávézót, kávépörkölőt, helyi designerek üzleteit és így tovább. Ezt is érdemes végignézni: 

És végül láthattunk egy helyi taxist is, aki szintén tuti jó helyekre viszi utasait a városban éjjel-nappal, íme: 

 

 


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.