Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka

Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.

Április 25-én lezárult a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezési időszaka.  A beérkezett mintákat a NÉBIH által végzett teljeskörű analitikai vizsgálat után szakmai bírálóbizottság értékeli. Ezt követően június 19-én az eredményhirdető gálán hozzák nyilvánosságra az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott pálinkáit, valamint a Champion-díjakat és Magyarország legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéket. A mintegy 50 főzdétől beérkezett 335 minta között megtalálhatóak az olyan klasszikus kategóriák, mint a körte, a barack vagy a szilva, azonban több különleges és kategóriájában egyedülálló minta is érkezett, mint a berkenye, a som vagy a galagonya.

Az eseményt szervező Pálinka Nemzeti Tanács tájékoztatása szerint az idei évben a kereskedelmi pálinkafőzdék rekord magas arányban 80%-ban – 257 - mintával jelentkeztek. Tíz bérfőzető magánszemély 17 darab mintát, 7 magánfőző összesen 48 mintát és egy kereskedő 13 mintát nevezett be a versenyre.

A verseny fővédnöke: az agrárpolitikáért felelős miniszter.

A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik a nevezett mintákat.

A minták elbírálása két napon keresztül zajlik majd, május 26-27-én, Kecelen a T.G.-  Virágdekor Szakképző Iskolában.

Az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:
-    Arany-, ezüst-, és bronzminősítések,
-    Az üzleti kategóriában Champion-díjak,
-    Az üzleti kategóriában 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb pálinkafőzdéje I-II-III, amelynek I-II-III. helyezettjei kiérdemlik :
-   „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje I.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje II.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje III.”
címeket.
-   A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legjobb pálinkája, amely kiérdemli a „Magyarország legjobb pálinkája – 2014.” címet.

-    A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb bérfőzetője/magánfőzője cím.

A versenyt lezáró eredményhirdető gála helyszíne és időpontja: Mezőgazdasági Múzeum - Vajdahunyad Vára június 19. 15:00.

A Pálinka Nemzeti Tanács örömmel látja a sajtó képviselőit a bírálaton és az eredményhirdető gálán.

2014. május 26-án 11 órakor sajtótájékoztatót tart Dr. Kardeván Endre

Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos.

A sajtótájékoztató az érzékszervi bírálat helyszínén, Kecelen, a T.G.- Virágdekor Szakképző Iskolában, Kecel Május 1. tér 13 alatt lesz megtartva.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi elérhetőségeken tehetnek meg:
Novák Alexandra
e-mail cím:[email protected]
telefonszám: 70/429 0660

A Pálinka Nemzeti Tanács
A Pálinka Nemzeti Tanács az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló VM rendeletben foglalt felhatalmazás alapján az idén új alapokra helyezve rendezi meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A Pálinka Nemzeti Tanács az ágazat országos szakmai egyeztető fóruma, közreműködik a pálinkatörvény végrehajtásában, szakmai véleményt ad és javaslatokat tesz a Kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben.
A pálinka nemzeti kincs, ezért a PNT segíti a pálinka előállítása, származása, minősége és eredetvédelme egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását.
Bővebb információ: http://www.palinkanemzetitanacs.hu/

Forrás: Élelmiszer Online


Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris

Piacformáló tranzakció a hazai gasztronómiában – mostantól a Chef Marketé a Culinaris 

A tranzakció értelmében a Culinaris Wholesale Kft. kereskedelmi tevékenységét teljes egészében a Chef Market Zrt. veszi át.
MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának

MVI-közgyűlés: ez évi programterv és elismerések a szakmának 

Május 14-én tartották a Magyar Vendéglátók Ipartestületének (MVI) éves Közgyűlését a pesti Vigadó épületében található VígVarjú étteremben.
A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem

A Nagyi ízeivel ünnepel a Fakanál étterem 

Jelentős mérföldkőhöz érkezett a patinás Fővám téri Nagycsarnokban működő Fakanál étterem, amely a napokban ünnepelte 25 éves születésnapját.
Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját

Május végén rendezik az év legnagyobb Kéknyelű kóstolóját  

Ismét virágzik a Kéknyelű Badacsonyban.
Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten

Meglepő és tanulságos – kínai borok kóstolója Budapesten 

Kína borászati nagyhatalmi címre tör – nem véletlenül.
A lengyel sörgyártás új trendjei

A lengyel sörgyártás új trendjei 

A lengyelországi sörgyártás az alkoholmentes sörök előállítása felé tolódik el a csökkenő alkoholfogyasztási tendenciák miatt.
Új Michelin-csillagos menü az égben

Új Michelin-csillagos menü az égben 

Az Emirates Business osztályán utazók 18 új ételt kóstolhatnak, amelyeket a Moët & Chandon válogatott pezsgőivel párosítottak.
Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen

Különös nevű győztes az idei Balaton fagyija versenyen 

Az idei Balaton Fagyija versenyen 31 kreáció közül a veszprémi Füge Fagyizó MEKKóstollak nevű kreációját ítélték a legjobbnak.
Borünnep Szegeden

Borünnep Szegeden 

A bortermelőkhöz több mint húsz vendéglátós csatlakozik, akik sajtokat és egyéb specialitásokat is kínálnak majd a borok és pálinkák mellé.
Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból

Baj van egy dubai csokis termékkel – visszahívták a forgalomból 

Műanyag fóliadarab lehet benne.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.