Lezárult a pálinkaverseny nevezési időszaka

Rekord magas arányú a kereskedelmi főzdék által beküldött minták száma az Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyre.

Április 25-én lezárult a 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny nevezési időszaka.  A beérkezett mintákat a NÉBIH által végzett teljeskörű analitikai vizsgálat után szakmai bírálóbizottság értékeli. Ezt követően június 19-én az eredményhirdető gálán hozzák nyilvánosságra az idei év arany-, ezüst- és bronzminősítéssel jutalmazott pálinkáit, valamint a Champion-díjakat és Magyarország legjobb pálinkáját és a legeredményesebb főzdéket. A mintegy 50 főzdétől beérkezett 335 minta között megtalálhatóak az olyan klasszikus kategóriák, mint a körte, a barack vagy a szilva, azonban több különleges és kategóriájában egyedülálló minta is érkezett, mint a berkenye, a som vagy a galagonya.

Az eseményt szervező Pálinka Nemzeti Tanács tájékoztatása szerint az idei évben a kereskedelmi pálinkafőzdék rekord magas arányban 80%-ban – 257 - mintával jelentkeztek. Tíz bérfőzető magánszemély 17 darab mintát, 7 magánfőző összesen 48 mintát és egy kereskedő 13 mintát nevezett be a versenyre.

A verseny fővédnöke: az agrárpolitikáért felelős miniszter.

A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka versenyen a pálinkaminősítések jelenlegi legelterjedtebb rendszere szerint, a 20 pontos bírálati módszerrel minősítik a nevezett mintákat.

A minták elbírálása két napon keresztül zajlik majd, május 26-27-én, Kecelen a T.G.-  Virágdekor Szakképző Iskolában.

Az alábbi díjak kerülnek kiosztásra:
-    Arany-, ezüst-, és bronzminősítések,
-    Az üzleti kategóriában Champion-díjak,
-    Az üzleti kategóriában 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb pálinkafőzdéje I-II-III, amelynek I-II-III. helyezettjei kiérdemlik :
-   „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje I.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje II.”
    „Magyarország 2014. év legeredményesebb pálinkafőzdéje III.”
címeket.
-   A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legjobb pálinkája, amely kiérdemli a „Magyarország legjobb pálinkája – 2014.” címet.

-    A 2014. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka verseny legeredményesebb bérfőzetője/magánfőzője cím.

A versenyt lezáró eredményhirdető gála helyszíne és időpontja: Mezőgazdasági Múzeum - Vajdahunyad Vára június 19. 15:00.

A Pálinka Nemzeti Tanács örömmel látja a sajtó képviselőit a bírálaton és az eredményhirdető gálán.

2014. május 26-án 11 órakor sajtótájékoztatót tart Dr. Kardeván Endre

Élelmiszerlánc-felügyeletért és Agrárigazgatásért felelős államtitkár, országos főállatorvos.

A sajtótájékoztató az érzékszervi bírálat helyszínén, Kecelen, a T.G.- Virágdekor Szakképző Iskolában, Kecel Május 1. tér 13 alatt lesz megtartva.

 

A részvétel regisztrációhoz kötött, amelyet az alábbi elérhetőségeken tehetnek meg:
Novák Alexandra
e-mail cím:[email protected]
telefonszám: 70/429 0660

A Pálinka Nemzeti Tanács
A Pálinka Nemzeti Tanács az országos pálinka- és törkölypálinka-versenyről, valamint az érzékszervi bírálók képzéséről szóló VM rendeletben foglalt felhatalmazás alapján az idén új alapokra helyezve rendezi meg az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyt. A Pálinka Nemzeti Tanács az ágazat országos szakmai egyeztető fóruma, közreműködik a pálinkatörvény végrehajtásában, szakmai véleményt ad és javaslatokat tesz a Kormány részére a pálinkát érintő kérdésekben.
A pálinka nemzeti kincs, ezért a PNT segíti a pálinka előállítása, származása, minősége és eredetvédelme egységes szabályozásához és annak végrehajtásához fűződő közös magyar érdek előmozdítását.
Bővebb információ: http://www.palinkanemzetitanacs.hu/

Forrás: Élelmiszer Online


Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 
Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról

Friss kutatás: a Z- és Y-generáció tudatos borfogyasztásáról 

A fiatalabb felnőttek számára a borfogyasztás már nem csupán hagyomány vagy gasztronómiai kiegészítő, hanem értékválasztás is.
Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market

Új helyszín, bővülő választék – nyit a Gin Market 

A gin nemcsak az egyik legnépszerűbb ital és longdrink alapanyag a fővárosban, hanem az egyik legnagyobb ginfesztivál főszereplője is.
Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot!

Tej Terméktanács: mindenki egyen több trappista sajtot! 

A Tej Terméktanács országos marketingkampányt indított a hazai előállítású trappista sajt fogyasztásának ösztönzésére.
Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek

Hajnali 1-ig nyitva minden brit pub – győzelmet ünnepelnek 

Hajnali 1-ig nyitva tarthatnak a pubok a brit győzelem 80. évfordulóján.
Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon

Tízéves a budapesti topétterem, legendás túrógombócuk maradt az étlapon 

Tízéves az egerszalóki St. Andrea Szőlőbirtok értékeit továbbgondoló, 2015-ben az Eiffel Palace épületében megnyitott St. Andrea Restaurant.
A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.