Lőrincz György lett az Év Borásza

A Magyar Bor Akadémia megválasztotta az Év Bortermelőjét. Az Egri borvidéken dolgozó, de fehér borairól híres Lőrincz György nyerte el idén a címet.

A 2002 óta családi birtokként működtetett St. Andrea Kft. vezető Lőrincz György szakított az egri hagyományokkal és a fehér borokra koncentrált. A 2009. év Bortermelője hagyományos, fahordós érlelést alkalmaz, holott ismer sok fogást. A kertészeti egyetemen tartósítóipari mérnök diplomát szerző fiatal mérnök a szakmát az Egervinnél kezdte, majd az Ital Kft.-nél volt műszakvezető. Előtte és közben két doktori címet is szerzett: előbb borászatból, aztán a hozzá szervesen kötődő kémia tudományokból. 2002 óta a családi St. Andrea Kft. ügyvezetője. Többek között megválasztották Lengyelországban az Év Emberének, 2007-ben megkapta a Magyar Köztársaság Érdemrend Lovagkeresztjét, megválasztották a Borászok Borászának, és az Év Egri Borászának is. Dr. Lőrincz György története közel sem mondható átlagosan induló borászkarriernek - írja a www.borestek.hu. Első borát házilag készítette még 1999-ben édesapjának ajándékba, és egyúttal el is nyerte vele az egri borverseny nagyaranyérmét. Ennek hatására indította be a pincészetet, a kezdetekkor csak kísérletezve, tapasztalati úton döntve a termesztett borokról. A tapasztalás pedig valahogy jó irányba haladt, a borok sorra nyerték el a borversenyek díjait már az első években. Magát a St. Andrea szőlőbirtokot - a név még az első bor megalkotásakor született, mondván kellett egy nemes név, egy kitalált "védőszent", ami a borhoz illik - 2002-ben alapította meg, 2005-ben sajnos elhunyt társával László Istvánnal. Meghatározó bornak az Egri Bikavért kiáltották ki, de mellette Chardonnay-ik is sorra hozták a sikereket. 2006-tól a kezdetekkor családi vállakozás új tulajdonosok kezébe került Kovács Attila és Bozó András személyében, de a márka meghatározó alakja továbbra is dr. Lőrincz maradt, hiszen neki köszönhetők a már említett Chardonnay-k francia sikerei, na meg például az, hogy az Alles über Wein német bormagazin top tízes listáján a pincészet borászata volt az egri borvidék egyedüli képviselője. Maga a szőlőbirtok nagyjából 20 hektárt foglal az Egerszalók környéki dűlőkből, a Paptagból, a Ferenchegyből, a Magyalból és a Kovászóból, de terjeszkednek Egerszólátra és Egerbe is, a dűlökön pedig hol több, hol kizárólagosan csak egy szőlőfajtát termesztenek, az adottságoknak megfelelően, a terület borászati hagyományainak megfelelő szőlőkből. A borászat egyik célja az Egri Bikavér újraértelmezése, ennek megfelelően birtokboraik között megtalálható a St. Andrea Egri Bikavér és a Merengő Egri Bikavér Superior, az I. Gál Tibor Emlékverseny 2005, Pannonhalma Kategória győztese. De ugyanígy találhatunk boraik között kuriózumokat, ilyen például a Kutyafáját fantázianevű, ami neve és íze alapján is egy "vidám, játékos" Kékfrankos, Cabernet Sauvignon Merlot és Cabernet Franc elegyéből készült bor. Érdemes még megemlíteni a Napbort, ezt a fehér Cuvée-t, ami Chardonnay és Olaszrizling házasítás; egy Bordeaux-i borversenyről bronzérmet sikerült elhozni vele. Lőrincz György bordoktor borászathoz való hozzáállását mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a termesztésen kívül időt szentel a borkultúra ápolására is: a pince St. Andrea címen évente megjelentetett periodikájában neves borászok, borszakértők, írók gondolatait olvashatjuk a szakmáról. Az "Év Bortermelője" cím friss birtokosa a díjátadáson kiemelte: az egri borvidék általános hírnevével ellentétben pincéjében kizárólag fehérborokat termel, hagyományos eljárással, egy évig fahordóban érlelve. Az Év Borásza elmondta:célja, hogy minél szélesebb körben terjessze borvidékének jó hírét. (szabadföld.hu, beol.hu)

Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.