Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak. 

Meleg konyha verseny feladata megegyezett a szakmunkásvizsga az Ételkészítés II. gyakorlati feladatával, háromfogásos menü elkészítése és tálalása, négy személyre. A menüsor elkészítésére négy óra állt rendelkezésre. A második verseny szám: Hideg konyhai feladat három különböző hideg előétel készítése 3-3 adagban.

A versenyzőknek kötelezően használniuk kellett:

1. Szárnyas előétel: kacsamell filé és kacsamáj

2. Halelőétel: fogasfilé és királyrák

3. Vegetáriánus előétel: leveles saláták

A további alapanyagot nyersanyagkosárból szabadon választhatták a kötelező elemek mellé. Az ételek elkészítésére és tálalására 5 óra állt rendelkezésre. Mindent a zsűri előtt kellett elkészíteni és csak a kiválasztott alapanyagokat használhatták.

 Első alkalommal szerepel a hidegkonyhai verseny feladatként az előétel, ezt megelőzően díszmunkát kellett készítenie a versenyzőknek azonos idő alatt. Az elmúlt évben javasolta a szakács verseny zsűrije, hogy változtassuk meg a hidegkonyhai verseny feladatot, mivel nem életszerű, és nem tud a tananyagban eljutni a diák és a felkészítő sem, hogy a verseny színvonalának megfelelő dísztálat készítsen. Hova tovább a dísztál készítése az már mester színtű feladat.

Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy nem lesz siker élménye a versenyzőnek, ha olyan helyzet elé állítjuk, amiről eleve tudja, hogy sikertelen lesz, kudarcra van ítélve. Ezen a versenyen született kiváló hideg konyhai munkák is bebizonyították, hogy érdemes volt változtatni. A versenyen nem meggyötört arcú versenyzőket látott a zsűri, hanem lelkes, tudatos munkát végző tanulókat, akik élvezték a munkát.

A zsűritagjai is- Vomberg Frigyes és Kocsonya Kálmán- nagy örömmel fogadták, hogy az idei SZKTV versenyzői, mind az öten igen magasra emelték a mércét. Több éves zsűri tapasztalatuk alatt ide haza még ilyen magas szintű tanulói munkával nem találkoztak. A zsűri gratulál az iskolai felkészítőknek és nem utolsó sorban a munkahelyi mestereknek, akik kiváló munkát végeztek a felkészítés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.