Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak. 

Meleg konyha verseny feladata megegyezett a szakmunkásvizsga az Ételkészítés II. gyakorlati feladatával, háromfogásos menü elkészítése és tálalása, négy személyre. A menüsor elkészítésére négy óra állt rendelkezésre. A második verseny szám: Hideg konyhai feladat három különböző hideg előétel készítése 3-3 adagban.

A versenyzőknek kötelezően használniuk kellett:

1. Szárnyas előétel: kacsamell filé és kacsamáj

2. Halelőétel: fogasfilé és királyrák

3. Vegetáriánus előétel: leveles saláták

A további alapanyagot nyersanyagkosárból szabadon választhatták a kötelező elemek mellé. Az ételek elkészítésére és tálalására 5 óra állt rendelkezésre. Mindent a zsűri előtt kellett elkészíteni és csak a kiválasztott alapanyagokat használhatták.

 Első alkalommal szerepel a hidegkonyhai verseny feladatként az előétel, ezt megelőzően díszmunkát kellett készítenie a versenyzőknek azonos idő alatt. Az elmúlt évben javasolta a szakács verseny zsűrije, hogy változtassuk meg a hidegkonyhai verseny feladatot, mivel nem életszerű, és nem tud a tananyagban eljutni a diák és a felkészítő sem, hogy a verseny színvonalának megfelelő dísztálat készítsen. Hova tovább a dísztál készítése az már mester színtű feladat.

Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy nem lesz siker élménye a versenyzőnek, ha olyan helyzet elé állítjuk, amiről eleve tudja, hogy sikertelen lesz, kudarcra van ítélve. Ezen a versenyen született kiváló hideg konyhai munkák is bebizonyították, hogy érdemes volt változtatni. A versenyen nem meggyötört arcú versenyzőket látott a zsűri, hanem lelkes, tudatos munkát végző tanulókat, akik élvezték a munkát.

A zsűritagjai is- Vomberg Frigyes és Kocsonya Kálmán- nagy örömmel fogadták, hogy az idei SZKTV versenyzői, mind az öten igen magasra emelték a mércét. Több éves zsűri tapasztalatuk alatt ide haza még ilyen magas szintű tanulói munkával nem találkoztak. A zsűri gratulál az iskolai felkészítőknek és nem utolsó sorban a munkahelyi mestereknek, akik kiváló munkát végeztek a felkészítés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Kibővült a pályázható kocsmák köre

Kibővült a pályázható kocsmák köre 

1000-2000 fő közötti települések lezárt üzleti évvel még nem rendelkező italüzletei is igényelhetik a 3 milliós támogatást.
Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés

Megérdemelt helyre került az Év Menedzsere elismerés 

Egy esemény két helyszínen – a díjazottak között a hazai gasztrovonal elismert képviselője ott volt.
Megvan az idei Év Fagylaltja

Megvan az idei Év Fagylaltja 

2025. május 24-én a hajdúszoboszlói Szent István parkban rendezték az Év fagylaltja verseny döntőjét.
Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen

Magyar drazsét díjaztak egy rangos európai versenyen 

Magyar aranyérem az egyik legrangosabb nemzetközi csokoládé versenyen. És ugyanezen az édes viadalon egy ezüstérmet is odaítéltek a hazai pályázónak.
A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon

A spanyol sztárséf is főz a Gourmet Fesztiválon 

A május 24-i, szombat esti hatkezes főzés során Dani García és Giorgio Cavicchiolo (Alelí) valamint Varjú Imre (Flava) séfek együtt főznek.
Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal

Határokon átívelő ízek – két séf, három azonos alapanyaggal 

Gasztropárbaj a Michelin-csillagok árnyékában.
Növelte árbevételét a Zwack

Növelte árbevételét a Zwack 

A Zwack Unicum Nyrt. a 2024 április 1. és 2025 március 31. közötti 2024/2025-ös üzleti évben bruttó 38,788 milliárd forint árbevételt ért el.
Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől

Szőlő alapú gintermékek hazai szakemberektől 

Közel 430 millió forint támogatással valósította meg a fejlesztést.
Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában

Híres csehországi sörfőzdék a nagy elődök nyomában 

Több, mint négy százalékkal többet készítette tavaly, mint 2023-ban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.