Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak. 

Meleg konyha verseny feladata megegyezett a szakmunkásvizsga az Ételkészítés II. gyakorlati feladatával, háromfogásos menü elkészítése és tálalása, négy személyre. A menüsor elkészítésére négy óra állt rendelkezésre. A második verseny szám: Hideg konyhai feladat három különböző hideg előétel készítése 3-3 adagban.

A versenyzőknek kötelezően használniuk kellett:

1. Szárnyas előétel: kacsamell filé és kacsamáj

2. Halelőétel: fogasfilé és királyrák

3. Vegetáriánus előétel: leveles saláták

A további alapanyagot nyersanyagkosárból szabadon választhatták a kötelező elemek mellé. Az ételek elkészítésére és tálalására 5 óra állt rendelkezésre. Mindent a zsűri előtt kellett elkészíteni és csak a kiválasztott alapanyagokat használhatták.

 Első alkalommal szerepel a hidegkonyhai verseny feladatként az előétel, ezt megelőzően díszmunkát kellett készítenie a versenyzőknek azonos idő alatt. Az elmúlt évben javasolta a szakács verseny zsűrije, hogy változtassuk meg a hidegkonyhai verseny feladatot, mivel nem életszerű, és nem tud a tananyagban eljutni a diák és a felkészítő sem, hogy a verseny színvonalának megfelelő dísztálat készítsen. Hova tovább a dísztál készítése az már mester színtű feladat.

Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy nem lesz siker élménye a versenyzőnek, ha olyan helyzet elé állítjuk, amiről eleve tudja, hogy sikertelen lesz, kudarcra van ítélve. Ezen a versenyen született kiváló hideg konyhai munkák is bebizonyították, hogy érdemes volt változtatni. A versenyen nem meggyötört arcú versenyzőket látott a zsűri, hanem lelkes, tudatos munkát végző tanulókat, akik élvezték a munkát.

A zsűritagjai is- Vomberg Frigyes és Kocsonya Kálmán- nagy örömmel fogadták, hogy az idei SZKTV versenyzői, mind az öten igen magasra emelték a mércét. Több éves zsűri tapasztalatuk alatt ide haza még ilyen magas szintű tanulói munkával nem találkoztak. A zsűri gratulál az iskolai felkészítőknek és nem utolsó sorban a munkahelyi mestereknek, akik kiváló munkát végeztek a felkészítés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.