Magas minőségű szakácstanuló munkák az SZKTV döntőjén

A szakács szakmunkás tanulók versenyén két verseny feladatott kell teljesítenie a tanulónak. 

Meleg konyha verseny feladata megegyezett a szakmunkásvizsga az Ételkészítés II. gyakorlati feladatával, háromfogásos menü elkészítése és tálalása, négy személyre. A menüsor elkészítésére négy óra állt rendelkezésre. A második verseny szám: Hideg konyhai feladat három különböző hideg előétel készítése 3-3 adagban.

A versenyzőknek kötelezően használniuk kellett:

1. Szárnyas előétel: kacsamell filé és kacsamáj

2. Halelőétel: fogasfilé és királyrák

3. Vegetáriánus előétel: leveles saláták

A további alapanyagot nyersanyagkosárból szabadon választhatták a kötelező elemek mellé. Az ételek elkészítésére és tálalására 5 óra állt rendelkezésre. Mindent a zsűri előtt kellett elkészíteni és csak a kiválasztott alapanyagokat használhatták.

 Első alkalommal szerepel a hidegkonyhai verseny feladatként az előétel, ezt megelőzően díszmunkát kellett készítenie a versenyzőknek azonos idő alatt. Az elmúlt évben javasolta a szakács verseny zsűrije, hogy változtassuk meg a hidegkonyhai verseny feladatot, mivel nem életszerű, és nem tud a tananyagban eljutni a diák és a felkészítő sem, hogy a verseny színvonalának megfelelő dísztálat készítsen. Hova tovább a dísztál készítése az már mester színtű feladat.

Nem felejtkezhetünk meg arról sem, hogy nem lesz siker élménye a versenyzőnek, ha olyan helyzet elé állítjuk, amiről eleve tudja, hogy sikertelen lesz, kudarcra van ítélve. Ezen a versenyen született kiváló hideg konyhai munkák is bebizonyították, hogy érdemes volt változtatni. A versenyen nem meggyötört arcú versenyzőket látott a zsűri, hanem lelkes, tudatos munkát végző tanulókat, akik élvezték a munkát.

A zsűritagjai is- Vomberg Frigyes és Kocsonya Kálmán- nagy örömmel fogadták, hogy az idei SZKTV versenyzői, mind az öten igen magasra emelték a mércét. Több éves zsűri tapasztalatuk alatt ide haza még ilyen magas szintű tanulói munkával nem találkoztak. A zsűri gratulál az iskolai felkészítőknek és nem utolsó sorban a munkahelyi mestereknek, akik kiváló munkát végeztek a felkészítés során.

Forrás: Vendég & Hotel


Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől

Búcsú az ismert konyhai tárolóedényektől 

Immár hivatalosan is bejelentették: végleg eltűnik Magyarországról a Tupperware – az az amerikai cég, amelynek neve egybeforrt a konyhai műanyag tárolódobozokkal.
Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme

Lehúzza a rolót a borsodiak egyik kedvenc étterme 

A kazincbarcikai Borsod Burger étterem másfél évnyi működés után bezárja kapuit.
Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék

Briósokat készít rászorulóknak egy fiatal miskolci pék 

A fiatal pék célja, hogy friss péksüteményeivel segítse a helyi közösséget, különösen azokat, akik nehéz anyagi körülmények között élnek.
NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon

NGM: decemberben a magyar lakosság inkább külföldön vásárolt, mintsem itthon 

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a kiskereskedelmi forgalom 2024-ben a megelőző évhez viszonyítva összességében 2,6 százalékkal növekedett.
Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját

Guinness-rekord: megsütötték Magyarország legtöbb szeletből álló Dobostortáját 

A kísérletre Dobos C. József cukrász halálának 100. évfordulójának tiszteletére került sor.
Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől

Nápolyi pizza a pesti Michelin-ajánlott olasz étteremtől 

Közös pizzázással támogatja a Virtuózok fiatal tehetségeit az Alelí Budapest étterem.
Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája

Végéhez közeledik a koreai influenszer budapesti gasztrotúrája 

A fináléban hat darab lángost fogyasztott el a korai mokpang influenszer.
Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál

Letisztult designnal Burger King-nyitás az Omszki-tónál 

Budakalászon nyitotta meg 59. magyarországi egységét a gyorsétteremlánc.
Zöld lámpa a  szupermarketlánc első bolti kocsmájának

Zöld lámpa a szupermarketlánc első bolti kocsmájának 

A tervek szerint a kocsma a dundonaldi üzletben kap helyet, amely a Lidl reményei szerint új vásárlókat vonz majd az üzletbe.
Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének

Michelin-ajánlás Szatmár-Bereg egyik éttermének 

A két ikonikus piros tábla mellett a harmadik is ott „tündököl” a Stílusos Vidéki Éttermiségivel (SVÉT-tel) együtt.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.