Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

A Magyar Konyha magazin Balatoni Gasztrokalauza 2024-ben 12. alkalommal foglalja össze, hogy hol és mit érdemes enni a Balatonnál. A 300 ínyenctipp között 50 új hely kéri az olvasók figyelmét.

A Balatonhoz való kötődésünk gyökerei mélyre nyúlnak, hiszen generációk óta a családi nyaralások, kirándulások és romantikus pillanatok színtere, ahol régen és ma is emlékezetes élmények várnak ránk. Kétségtelenül hazánk egyik legkülönlegesebb régiója, amelyhez érzelmileg erősen kötődünk és amelyhez mindenkinek társul egy szép emléke. 

A magyar tenger partján évek óta egyre több jobbnál jobb vendéglátóhely található, ahol nem csak egyszerűen jókat ehetünk, hanem sokszor igazi kulináris élményekkel gazdagon térhetünk haza.  Ezeket gyűjtötte össze az idén 12. alkalommal megjelenő Balatoni Gasztrokalauz.

Közép-Európa legidősebb kulturális magazinja, a 48 éves Magyar Konyha 2024-ben tizenkettedik alkalommal adja olvasói kezébe ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.  A szerkesztőség idén is „körbe ette” a tavat, aminek eredménye 300 tipp és 50 vadonatúj hely. A kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv, mely az éttermi kategóriák mindegyikéből fogalmaz meg ajánlásokat. Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retro-ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, cukrászdákat, hogy ki-ki megtalálja a kedvére valót.

 

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője
Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője
Fotó: SZT

 

„A jó iránytű fontos, mert, ha rosszul választunk, visszasírjuk a gasztrokádárizmust, azt pedig nem szeretnénk.”

– fogalmazott Vinkó József, a magazin főszerkesztője.

Elmondta, hogy a kínálat az elmúlt 12 évet tekintve letisztultabb lett, átütő újdonságokról, hangzatos nyitásokról azonban nem tud beszámolni, van viszont elmozdulás a fine dining irányába, amit mutat, hogy nagy nevek – például Csillag Richard vagy Mede Ádám – jelentek meg a Balaton körül séfként, illetve tanácsadó séfként.  Jó hír, hogy vigyázó szemüket a Michelin ellenőrei is a Balatonra vetik, idén 16 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak.

 

"Mindannyian emlékszünk arra, ha valahol jó ettünk, és ennek a kulináris iránytűnek is az lenne a feladata, hogy a magyar családok bizony ne csak szép élményekkel, hanem jó szájízzel is jöjjenek haza", tette hozzá.

 


Fotó: Magyar Konyha

Mert a Balaton és a balatoni gasztronómia már rég nem csak a strandbüfék kínálatáról szól. Sok kiemelkedő étterem, büfé, cukrászda és piac található itt, amelyek ajtói mögött kiváló séfek, szakemberek és néha nagyot álmodó háziasszonyok állnak, akiknek titkuk sokszor rejtve marad. Azaz maradna, ha nem lenne a Gasztrokalauz, amely nem csak megfejti ezeket a titkokat, hanem évről-éve megosztja az olvasókkal is. Praktikus méretének köszönhetően  - bárhol is forduljunk meg a magyar tenger környékén - könnyedén bedobhatjuk a táskába és magunkkal vihetjük, hogy megtaláljuk a legjobb vendéglátóhelyeket.

Amikor 2013-ban először megjelent a kiadvány alig 170 vendéglátóhely került bele, de az évek folyamán elértük a háromszázas listát, sőt a pandémia előtti évben négyszáz hely szerepelt benne, mesélte Vinkó József.

Kitért arra is, hogy jelenleg némi megtorpanás érezhető az éttermi világban, amit az is mutat, hogy kevesebb új vendéglátóhely nyílt. Sajnálatos tény, hogy a munkaerőhiány nem változott pozitív értelemben, általánosságban pedig elmondható, hogy az árak budapesti szinten mozognak.

Az viszont biztos, hogy az édességek rajongói örülhetnek, mert ahogy a főszerkesztő is kiemelte rengeteg fantasztikus új cukrászda és fagylaltozó nyílt és került be a Gasztrokalauzba.

Magyar Konyha Magazin Balaton kiskönyvvel
Magyar Konyha Magazin Balaton kiskönyvvel
Fotó: Magyar Konyha

Aki pedig az egyszerűbb, netán a komfortételekre szavaz, az a velünk élő klasszikusokat továbbra is megtalálja a part mentén. A kínálat lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, de egy jó hagyományőrző fonyódi halászlevet, mint a petyek, továbbra sem találni.

A strandtáska-kompatibilis kiadvány a június-júliusi Magyar Konyhához csomagolva 2024. június 26-tól kapható az újságárusoknál.


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.