Ha nyár, akkor a tóhoz indulóknál ott a Balatoni Gasztrokalauz

A Magyar Konyha magazin Balatoni Gasztrokalauza 2024-ben 12. alkalommal foglalja össze, hogy hol és mit érdemes enni a Balatonnál. A 300 ínyenctipp között 50 új hely kéri az olvasók figyelmét.

A Balatonhoz való kötődésünk gyökerei mélyre nyúlnak, hiszen generációk óta a családi nyaralások, kirándulások és romantikus pillanatok színtere, ahol régen és ma is emlékezetes élmények várnak ránk. Kétségtelenül hazánk egyik legkülönlegesebb régiója, amelyhez érzelmileg erősen kötődünk és amelyhez mindenkinek társul egy szép emléke. 

A magyar tenger partján évek óta egyre több jobbnál jobb vendéglátóhely található, ahol nem csak egyszerűen jókat ehetünk, hanem sokszor igazi kulináris élményekkel gazdagon térhetünk haza.  Ezeket gyűjtötte össze az idén 12. alkalommal megjelenő Balatoni Gasztrokalauz.

Közép-Európa legidősebb kulturális magazinja, a 48 éves Magyar Konyha 2024-ben tizenkettedik alkalommal adja olvasói kezébe ingyenes balatoni gasztroiránytűjét.  A szerkesztőség idén is „körbe ette” a tavat, aminek eredménye 300 tipp és 50 vadonatúj hely. A kiadvány továbbra sem étteremkalauz, sokkal inkább kulináris útikönyv, mely az éttermi kategóriák mindegyikéből fogalmaz meg ajánlásokat. Mutat kultúrbisztrót, halsütödét, retro-ikonokat, fűszerkerteket, sajtkészítő műhelyeket, kockásabroszos kisvendéglőket, fine dining éttermeket, borászatokat, cukrászdákat, hogy ki-ki megtalálja a kedvére valót.

 

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője
Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője
Fotó: SZT

 

„A jó iránytű fontos, mert, ha rosszul választunk, visszasírjuk a gasztrokádárizmust, azt pedig nem szeretnénk.”

– fogalmazott Vinkó József, a magazin főszerkesztője.

Elmondta, hogy a kínálat az elmúlt 12 évet tekintve letisztultabb lett, átütő újdonságokról, hangzatos nyitásokról azonban nem tud beszámolni, van viszont elmozdulás a fine dining irányába, amit mutat, hogy nagy nevek – például Csillag Richard vagy Mede Ádám – jelentek meg a Balaton körül séfként, illetve tanácsadó séfként.  Jó hír, hogy vigyázó szemüket a Michelin ellenőrei is a Balatonra vetik, idén 16 helyet tartottak a Balaton mellett ajánlásra méltónak.

 

"Mindannyian emlékszünk arra, ha valahol jó ettünk, és ennek a kulináris iránytűnek is az lenne a feladata, hogy a magyar családok bizony ne csak szép élményekkel, hanem jó szájízzel is jöjjenek haza", tette hozzá.

 


Fotó: Magyar Konyha

Mert a Balaton és a balatoni gasztronómia már rég nem csak a strandbüfék kínálatáról szól. Sok kiemelkedő étterem, büfé, cukrászda és piac található itt, amelyek ajtói mögött kiváló séfek, szakemberek és néha nagyot álmodó háziasszonyok állnak, akiknek titkuk sokszor rejtve marad. Azaz maradna, ha nem lenne a Gasztrokalauz, amely nem csak megfejti ezeket a titkokat, hanem évről-éve megosztja az olvasókkal is. Praktikus méretének köszönhetően  - bárhol is forduljunk meg a magyar tenger környékén - könnyedén bedobhatjuk a táskába és magunkkal vihetjük, hogy megtaláljuk a legjobb vendéglátóhelyeket.

Amikor 2013-ban először megjelent a kiadvány alig 170 vendéglátóhely került bele, de az évek folyamán elértük a háromszázas listát, sőt a pandémia előtti évben négyszáz hely szerepelt benne, mesélte Vinkó József.

Kitért arra is, hogy jelenleg némi megtorpanás érezhető az éttermi világban, amit az is mutat, hogy kevesebb új vendéglátóhely nyílt. Sajnálatos tény, hogy a munkaerőhiány nem változott pozitív értelemben, általánosságban pedig elmondható, hogy az árak budapesti szinten mozognak.

Az viszont biztos, hogy az édességek rajongói örülhetnek, mert ahogy a főszerkesztő is kiemelte rengeteg fantasztikus új cukrászda és fagylaltozó nyílt és került be a Gasztrokalauzba.

Magyar Konyha Magazin Balaton kiskönyvvel
Magyar Konyha Magazin Balaton kiskönyvvel
Fotó: Magyar Konyha

Aki pedig az egyszerűbb, netán a komfortételekre szavaz, az a velünk élő klasszikusokat továbbra is megtalálja a part mentén. A kínálat lángos, hekk, nápolyi pizza, francia, olasz, mediterrán, mexikói ízek, tengeri herkentyűk, BBQ, hamburger, de egy jó hagyományőrző fonyódi halászlevet, mint a petyek, továbbra sem találni.

A strandtáska-kompatibilis kiadvány a június-júliusi Magyar Konyhához csomagolva 2024. június 26-tól kapható az újságárusoknál.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.