Meglepő magyar bor értékelés

A magyar borszakma nagy bánata, hogy nemzetközi szinten nem sikerül a nagy áttörés, a külföldi szaksajtó és a véleményformáló borítészek csak ritkán veszik észre a magyarországi nedűket. Hiába a sok aranyérem a nagy borversenyekről, ezek sem hozzák meg a várt hatást, talán azért sem, mert a kifinomult értők számára az efféle megmérettetések nem igazán iránymutatóak - adta hírül az InfoRádió.

Most azonban talán megindult valami: két fontos borember, akik elnyerték korábban a sommelier világbajnoki címet, mintegy 60 magyar bor értékelését közölték honlapjukon. A német Markus del Monego és a svéd Andreas Larsson véleményére odafigyelnek a világban, fontos eredmény, hogy lapjukban (Tasted Journal) egyre több magyar bor szerepel, ráadásul magas pontszámokkal. A két szakember a 100 pontos rendszerben értékel, ha itt egy bor 86-87 pontot kap, az már komoly eredmény, a magasabb pontszám még értékesebb.

Az értékelt magyar borok pontszámai (nem teljes lista):

Balassa István: Tokaji Furmint Villő 2011, 90 pont
BB Chapel Hill pezsgő, 86,5 pont
Bock Cuvée 2009, 89,5 pont
Bock Libra 2009, 90 pont
Csányi Pincészet: Kővilla Válogatás Cuvée, 88,5 pont
Degenfeld Pincészet: Aszú 3 puttonyos 2008, 93,5 pont
Disznókő: Aszú 5 puttonyos 2007, 93,5 pont
Dúzsi Tamás: Óvörös 2009, 87 pont
Dúzsi Kékfrankos Rosé 2012, 86 pont
Dúzsi Pentaton 2009, 88 pont
Dúzsi Görögszó 2009, 88 pont
Gál Szőlőbirtok: Kunsági Kékfrankos Rosé 2012, 85 pont
Gál Szőlőbirtok: Balaton-felvidéki Chardonnay 2011, 86,5
Gere Attila: Kopar 2009, 89 pont
Gere Attila: Attila 2007, 92 pont
Gere Attila: Solus 2008, 90 pont
Gróf Buttler: Egri Kadarka Nagy-Eged 2011, 86,5 pont
Karádi-Berger: Furmint Narancsi 2009, 87,5
Malatinszky: Cabernet sauvignon 2006, 88,5 pont
Oremus: Aszú 5 puttonyos 2006, 97,5 pont
Patricius: Aszú 6 puttonyos 2006, 96 pont
Sebestyén Csaba: Grádus 2008, 87 pont
Sebestyén Csaba: Görögszói Merlot 2009, 89,5 pont
St. Andrea: Boldogságos 2011, 90 pont
St. Andrea: Örökké 2011, 88 pont
St. Andrea: Hangács Bikavér 2009, 89 pont
St. Andrea: Merengő Bikavér 2009, 88 pont
Szent István korona (Törley): Irsai Olivér 2012, 87 pont
Szent Tamás: Mád 2012, 88,5 pont
Szent Tamás: Tokaji Furmint száraz 2011, 90 pont
Takler Regnum 2007, 91 pont
Takler Szenta-völgyi Kékfrankos 2008, 89,5 pont
Törley: Etyek-Budai Chardonnay 2012, 86 pont
Vesztergombi Ferenc: Turul 2011, 87 pont
Vylyan Cabernet franc 2009, 90,5 pont
Vylyan Pinot noir 2009, 89,5 pont

Forrás: InfoRádió


Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Újdonság: pizza és bor egy palackban

Újdonság: pizza és bor egy palackban 

Az ital az ismert amerikai pizzás gyorsétteremlánc és egy borászat együttműködésében született meg.
Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak

Ételmentés: rendezvények maradékából segítenek a rászorulóknak 

Az élelmiszerpazarlás napjaink egyik legnagyobb kihívása, de szerencsére vannak olyan példamutató kezdeményezések, amelyek változást hozhatnak.
Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely

Búcsúzik a szegedi ikonikus vendéglátóhely 

A Jazz Kocsma közösségi oldalán jelentette be, hogy három évvel ezelőtti újranyitásukat követően végleg bezárnak.
Már kapható laboratóriumban előállított libamáj

Már kapható laboratóriumban előállított libamáj 

A hízott kacsamáj laboratóriumban termesztett alternatívája ellentmondásos jövőt kínál a termesztett húsipar számára.
Itt az elviteles dobozok legújabb generációja

Itt az elviteles dobozok legújabb generációja 

Több mint 40 ezer alkalommal tették próbára idén a felhasználók a Cup Revolution innovatív, újrafelhasználható dobozrendszerét, amely a Legjobb innováció a körkörös gazdaságért kategóriában érdemelte ki a közelmúltban a CSR Hungary Magyar Üzleti Felelősség Díját.
Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán

Jelentős drágulás jöhet az alapvető italok piacán 

A drágulás fő mozgatórugói a kakaó, a kávé és a tea árainak emelkedése, valamint a gyümölcsök és zöldségek magasabb importköltségei.
Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között?

Mi a kapcsolat egy olasz étterem és a német topgin között? 

A gin szerelmeseinek és a különleges ízek kedvelőinek álmodták meg az ultraprémium gint.
Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz?

Mit rejt száz éve egy Gerbeaud süteményes doboz? 

Nem, nem süteményt, valami egészen mást. Ráadásul épp száz éve került a doboz mélyére.
Újbor kóstoló Badacsonyban

Újbor kóstoló Badacsonyban 

Összegyűlik a badacsonyi borvidék színe-java a tradicionális Újbor kóstolóra.

Interjú

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.
Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.