Megalakult a Tokaji Borbizottság

Megalakult a Tokaji Borbizottság csütörtökön Budapesten, a testület feladata, hogy közvetlen kapcsolatot teremtsen a szaktárca és a borvidék között.

A tokaji bor nemzeti kincs, a borvidék pedig a világörökség része, ezért kiemelt figyelmet érdemel - hangoztatta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter az alakuló ülésen.
A bizottság feladatai között szerepel a szakmai információcsere, a döntés-előkészítés segítése, véleményezése, javaslatok tétele, valamint a borvidékre és a térségre vonatkozó fejlesztési elképzelések összehangolása.

A miniszter hozzátette: fontos, hogy az integrált térségfejlesztés megvalósítása során a helyi elképzelések beépüljenek a programba. A térségben az utóbbi években végrehajtott fejlesztések lehetővé tették a borvidéken a minőségi bortermelés fejlődését. A kormányzat célja, hogy a tokaji borvidék prosperáló térség legyen, és biztos megélhetést nyújtson az ott élők számára.

Kiss Eliza, a hegyközségek megújításáért, valamint a szőlő-borágazat fejlesztéséért felelős miniszteri biztos azt emelte ki, hogy az utóbbi években a minőségi borelőállítás előtérbe kerülése szükségessé teszi az újrapozícionálást, a fejlesztést.

Molnár Péter, tokaj-hegyaljai borász az utóbbi években a borvidéken felhalmozódott tudásra hívta fel a figyelmet, amely alapját adja a borminőség emelésének. Ezért fontos a helyiek számára, hogy megalakult a Tokaji Borbizottság. A kormány figyelmének a jele az is a borász szerint, hogy létrejött a Borvidék Tokaj-Hegyalja Nemzeti Program, amely a borvidék és a tágabb térsége, a zempléni régió további fejlesztését támogatja.

Forrás: MTI


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.