Megvan, ki indul magyar színekben az idei ifjúsági szakács világbajnokságon

Nyikos Patrik képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre ez év októberében.

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat ez év október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyen nyolc fiatal, 27 év alatti szakács indult:

Dudar Máté – Hotel Wellamarin

Gulyás Máté – IKON Debrecen

Incze Árpád – Pajta Étterem

Kis Gergely – Four Seasons

Nyikos Patrik – Stand Étterem

Schmidt Torontál – Lokal47

Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző

Végh Botond – BGE

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem 

a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A verseny technikai igazgatója:

Kovács Lázár (Lázár Chef)

A konyhai zsűri tagjai:

Barka Áron

Nyíri Sándor

Sándor Dénes

 

Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)

Szulló Szabina

Bicsár Attila

Dalnoki Bence

Jose Guerrero

Győrffy Árpád

Hamvas Zoltán

Katona Dániel

Pesti István

 

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:

1. helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki Magyarországot képviseli a Világbajnokságon.

 A győztes menüsor:

 Előétel:

Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással

Főétel:

Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével

Desszert:

Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

 

2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons

3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen

  

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

 


Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén

Lazulós programokkal indul a szezon a Kopaszi-gát menő helyén 

Idén május elsejével nyitja meg kapuit a Kopaszi-gáton a Flava Beach Bár és Büfé.
Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják

Lehet kísérletezni, de a magyarok továbbra is a dobostortát imádják 

A 140 éves dobostorta továbbra is maga mögé utasítja a teljes desszertmezőnyt.
Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás

Jön a Balaton Fagyija közönségkóstolás  

Május 9-én rendezik meg az idei Balaton Fagyija választást egy kompon, amely a Tihany és Szántód közötti távon közlekedik.
Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója

Texasban nyílik a világ első nyomtatott kávézója 

Brownsville-ben, Texasban készül megnyitni a világ első 3D nyomtatott kávézóját a Starbucks.
A világ tíz legjobb kávézója

A világ tíz legjobb kávézója 

Egy ausztráliai kávézó került a dobogó tetejére. Az olaszok labdába sem rúgnak.
Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre

Bővült a támogatásra pályázható italboltok köre 

Az 1000-2000 fő közötti települések italüzletei is pályázhatnak a 3 milliós támogatásra.
Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában

Új gasztroélménytér Miskolc belvárosában 

Fényfestés, zene, borok és gasztroélmények a Miskolci Soho-ban.
Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat

Bajban a hazai sertéstenyésztő ágazat 

A gazdák több százezer sertést nem tudnak értékesíteni, miközben a vidéki térségeket csődhullám fenyegeti.
Argentin borok Budapesten

Argentin borok Budapesten  

Idén is bemutatkozott Budapesten a Malbec, e világhírű argentin borfajta, az egyik legnagyobb hazai borkereskedésben.
Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták

Innováció: gombabetegségeknek ellenálló szőlőfajták 

A legjellemzőbb gombabetegségekkel szemben ellenálló szőlőfajtákat, valamint magas hozzáadott értékkel rendelkező borászati termékeket fejlesztett ki a Varga Pincészet Kft. és a Pécsi Tudományegyetem (PTE) konzorciuma. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.