Megvan, ki indul magyar színekben az idei ifjúsági szakács világbajnokságon

Nyikos Patrik képviseli hazánkat az ifjúsági szakács világbajnokságon, amely Magyarországon kerül megrendezésre ez év októberében.

Nyikos Patrik, a Stand Étterem fiatal séfje képviseli hazánkat ez év október 4-én, a Jeunes Chefs Rôtisseurs Competition 2024 Magyarországon megrendezésre kerülő ifjúsági szakács világbajnokságon. A nemzetközi megmérettetés nemzeti döntőjét május 22-én rendezte meg 29. alkalommal a magyar Chaine Egyesület a METRO Gasztroakadémián.

A versenyen nyolc fiatal, 27 év alatti szakács indult:

Dudar Máté – Hotel Wellamarin

Gulyás Máté – IKON Debrecen

Incze Árpád – Pajta Étterem

Kis Gergely – Four Seasons

Nyikos Patrik – Stand Étterem

Schmidt Torontál – Lokal47

Szabó Noel – Tiltott Csíki Söröző

Végh Botond – BGE

A versenyzőknek nem egy előre kitalált és jól begyakorolt menüsort, hanem 

a verseny kezdetén ismertetett meglepetéskosár – black box – alapanyagaiból kellett 3,5 óra alatt, 4 főre, egy 3 fogásból álló menüsort (előétel, főétel, desszert) elkészíteniük.

A versenyhez a helyszínen kapott friss alapanyagokat a HoReCa szektor kiemelt partnereként az eseményt hosszú évek óta támogató METRO biztosította. A hozzávalók közül az idei évben őzgerincet, velőscsontot, fogast, fehérrépát, zellerszárat, epret és Kotányi vanília pasztát kellett kötelezően használniuk az ifjú séfeknek az általuk eltervezett 3 fogás (előtel, főétel, desszert) elkészítéséhez.

A verseny technikai igazgatója:

Kovács Lázár (Lázár Chef)

A konyhai zsűri tagjai:

Barka Áron

Nyíri Sándor

Sándor Dénes

 

Pintér Katalin (Chaine Egyesület elnöke)

Szulló Szabina

Bicsár Attila

Dalnoki Bence

Jose Guerrero

Győrffy Árpád

Hamvas Zoltán

Katona Dániel

Pesti István

 

Jeunes Chefs Rôtisseurs Szakácsverseny 2024. évi dobogósai:

1. helyezett: Nyikos Patrik, a Stand Étterem ifjú szakácsa, aki Magyarországot képviseli a Világbajnokságon.

 A győztes menüsor:

 Előétel:

Lassan sült fogasfilé egészben sült sárgarépával és tavaszi zöldfűszeres hollandi mártással

Főétel:

Grillezett őzgerinc glasszírozott velővel, zellerszálas frissítővel és burgonyapürével

Desszert:

Aranygaluska friss eperraguval töltve, vaníliasodóval

 

2. helyezett: Kis Gergely, Four Seasons

3. helyezett: Gulyás Máté, Ikon Debrecen

  

A 2015. évi Budapesten rendezett ifjúsági szakács világbajnokság sikere és egy újabb nyertes pályázat alapján, 2024. évben ismét Magyarország rendezheti meg a versenyt, 20 versenyző részvételével és 12 zsűritag közreműködésével, akik mind az öt kontinensről érkeznek, és egy 5 napos programsorozat keretében a kiváló magyar alapanyagokkal is megismerkedhetnek.

 


A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége

A Camponában nyílt a gyorsétteremlánc legújabb egysége 

A XXII. kerületben történt jelentős mértékű beruházások növelték a környék potenciálját, de a bevásárlóközpont könnyű megközelíthetősége is fontos szempont volt az étteremlánc számára.
A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott

A pesti Andrássy út egy új izgalmas hellyel gazdagodott 

A hely, ahol még az egyszerű zsírosdeszka is igazi gasztro műalkotás.
Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány

Elindult a fiatalokat megcélzó nyári boros kampány 

Június 1-jén a Magyar Bormarketing Ügynökség elindította a fiatalokat célzó országos Buborékok nyara kampányát.
Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját

Megkóstoltuk az olaszok kedvenc fagylaltját 

Gianni Annoni bemutatta nekünk legújabb fagylaltkínálatát, amelyeket a legjobb alapanyagokból, hagyományos receptek alapján készítenek és a Candy hűtőinek köszönhetően a legtökéletesebb hőfokon kínálnak.
Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén

Durrantottak a somlói pezsgőkészítők a világ legrangosabb versenyén 

A Kreinbacher Birtok Brut Classic és Prestige Brut pezsgői aranyérmet vihettek haza a 2024-es Decanter World Wine Awards-ról, Londonból.
Életműdíj a villányi borásznak

Életműdíj a villányi borásznak 

A most díjazott villányi szakembert a 2017-ben alapított Életmű Díj átadásán családtagjai, a Magyar Bor Akadémia tagjai és barátai köszöntötték.
Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t

Szalonnás fagylalt és többezer dolláros nuggets: amerikai mekikben tesztelték az AI-t 

A technológia már a kezdetek kezdetén ellentmondásos volt, bár eleinte csak azért aggódott mindenki, hogy a mesterséges intelligencia elveszi majd az emberek munkáját.
Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék

Görögnek már a vevők felé a magyar görög dinnyék 

Jövő hétvégétől érkeznek a Lidl Magyarország raktáraiba a kizárólag magyar termelőktől és beszállítóktól származó görögdinnyék.
Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester

Kiderült, ki a legjobb fagylaltkészítő mester 

Fazekas Ádám kétszázhuszonhét ponttal és három koronával ugrott a nemzetközi dobogó legfelső fokára.
Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket

Újabb világsztár reklámoz egy HELL-terméket 

Először Bruce Willis, majd az olasz szívtipró, Michele Morrone után újabb világsztárt mondott igent a HELL felkérésére.