MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amit idén is Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója készített el a KSH által közzétett statisztikai adatok felhasználásával.

Mint írják, a 2023-as évre vonatkozó helyzetjelentésből megismerhető többek közt a vendéglátó üzletek számának alakulása, a vendéglátóhelyi forgalom volumenváltozása, valamint a foglalkoztatási és kereseti adatok, továbbá a vendéglátóhelyi szolgáltatásokra érvényes ÁFA-kulcsok is európai összehasonlításban.

2023 végén a vendéglátóhelyek száma kevesebb mint 45 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 2,0 ezerrel, 2019-hez viszonyítva pedig 6,4 ezerrel csökkent.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma 2,2 ezerrel fogyott, miközben a munkahelyi vendéglátóhelyeké 150-nel gyarapodott egy év alatt.

Az üzletbezárások leginkább az éttermeket, büféket és gyorséttermeket, valamint az italüzleteket, kávézókat és zenés-táncos szórakozóhelyeket érintették.

A vendéglátóhelyek száma 2019–2023 között Budapesten és minden vármegyében csökkent, leginkább Békésben és a fővárosban (19, illetve 17%-kal).

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Az előzetes adatok alapján 2023-ban a vendéglátó üzletek forgalma (folyó áron 2326 milliárd forint) összehasonlító áron az egy évvel korábbihoz képest 1,8, a 2019. évinél 5,3%-kal volt alacsonyabb. A vendéglátóhelyi forgalom 90%-át adó kereskedelmi vendéglátás volumene 6,4%-kal elmaradt, a járvány előtti, 2019. évitől, a munkahelyi vendéglátásé viszont 5,2%-kal meghaladta azt.

A 2022-es szatellitszámlák alapján

a turizmusban foglalkoztatottak száma közel 400 ezer főt tett ki, mintegy harmaduk a vendéglátásban dolgozott.

2023-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 179,5 ezer főt foglalkoztattak, 2022-höz képest 2,4 ezerrel, a járvány előtti, 2019. évihez (193,4 ezer) viszonyítva 13,9 ezerrel volt kevesebb. A gazdasági nehézségek hatására az üres álláshelyek száma és aránya valamelyest mérséklődött, ezzel a munkaerőhiány is enyhült az ágazatban. A vendéglátás területén a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 339 ezer forint (nettó 225 ezer forint) volt 2023-ban, amely 17%-kal nőtt az előző évihez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

Magyarországon a vendéglátásra érvényes (5%-os) ÁFA-kulcs az Európai Unióban a második, a turizmusfejlesztési hozzájárulással együtt pedig a harmadik legalacsonyabb, derül ki még az egész évet átfogó jelentésből.


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.