MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amit idén is Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója készített el a KSH által közzétett statisztikai adatok felhasználásával.

Mint írják, a 2023-as évre vonatkozó helyzetjelentésből megismerhető többek közt a vendéglátó üzletek számának alakulása, a vendéglátóhelyi forgalom volumenváltozása, valamint a foglalkoztatási és kereseti adatok, továbbá a vendéglátóhelyi szolgáltatásokra érvényes ÁFA-kulcsok is európai összehasonlításban.

2023 végén a vendéglátóhelyek száma kevesebb mint 45 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 2,0 ezerrel, 2019-hez viszonyítva pedig 6,4 ezerrel csökkent.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma 2,2 ezerrel fogyott, miközben a munkahelyi vendéglátóhelyeké 150-nel gyarapodott egy év alatt.

Az üzletbezárások leginkább az éttermeket, büféket és gyorséttermeket, valamint az italüzleteket, kávézókat és zenés-táncos szórakozóhelyeket érintették.

A vendéglátóhelyek száma 2019–2023 között Budapesten és minden vármegyében csökkent, leginkább Békésben és a fővárosban (19, illetve 17%-kal).

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Az előzetes adatok alapján 2023-ban a vendéglátó üzletek forgalma (folyó áron 2326 milliárd forint) összehasonlító áron az egy évvel korábbihoz képest 1,8, a 2019. évinél 5,3%-kal volt alacsonyabb. A vendéglátóhelyi forgalom 90%-át adó kereskedelmi vendéglátás volumene 6,4%-kal elmaradt, a járvány előtti, 2019. évitől, a munkahelyi vendéglátásé viszont 5,2%-kal meghaladta azt.

A 2022-es szatellitszámlák alapján

a turizmusban foglalkoztatottak száma közel 400 ezer főt tett ki, mintegy harmaduk a vendéglátásban dolgozott.

2023-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 179,5 ezer főt foglalkoztattak, 2022-höz képest 2,4 ezerrel, a járvány előtti, 2019. évihez (193,4 ezer) viszonyítva 13,9 ezerrel volt kevesebb. A gazdasági nehézségek hatására az üres álláshelyek száma és aránya valamelyest mérséklődött, ezzel a munkaerőhiány is enyhült az ágazatban. A vendéglátás területén a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 339 ezer forint (nettó 225 ezer forint) volt 2023-ban, amely 17%-kal nőtt az előző évihez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

Magyarországon a vendéglátásra érvényes (5%-os) ÁFA-kulcs az Európai Unióban a második, a turizmusfejlesztési hozzájárulással együtt pedig a harmadik legalacsonyabb, derül ki még az egész évet átfogó jelentésből.


Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán

Ciberézés, öregítés és Szatmár "fekete aranya" Tatán 

Bemutatják Szabolcs-Szatmár Bereg gazdag ízvilágát.
Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma

Szép üzenettel készítettek filmet a történelmi étteremről - komoly elismerés a jutalma 

A legjobb három közé választották egy rangos filmfesztiválon a Gundel Étterem jelnyelvi kommunikációt bemutató alkotását.
Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét

Ismét topséfek választják ki a világ legjobb fiatal tehetségét 

Bejelentették a S.Pellegrino Young Chef Academy verseny 2024-25 nemzetközi zsűrijének névsorát.
Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon

Három héttel korábban kezdődött a szüret ezen a szőlőbirtokon 

Az aszályos időjárás ellenére jó termésre számít Benesch Antal főborász.
Íme, a legújabb prémium gin portfólió

Íme, a legújabb prémium gin portfólió 

A Premium Gin legújabb portfóliójába kaphattunk betekintést.
Olaszországban már hódít a vegán Nutella

Olaszországban már hódít a vegán Nutella 

Vajon ugyanazt az ízt és állagot kínálja, mint az eredeti?
Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet

Rovarok és romlott ételek: bezártak egy kecskeméti éttermet  

Aggasztó körülményeket látva elrendelték a bezárást.
Különleges bemutatóra készül a Meki

Különleges bemutatóra készül a Meki 

Ingyenes koncertekkel és a McDonald’s történetében is egyedi meglepetéssel ünnepel a Nyugati téri Meki.
Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás

Olívaolaj-válság: egekben az árak, sok a hamisítás 

A hőhullámok és a szárazság megtette hatását az elmúlt években és megbénította az olívaolaj-termelést.
Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon

Közel negyven borászat a Budafoki Borfesztiválon 

Csaknem negyven borászat, valamint helyi és országos ismertségű művészek, nemzetiségi műsorok és gyerekzenekarok is várják a családokat a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon szeptember 6. és 8. között.

Interjú

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket

Rodrigo Tellez Acosta: Szeretem a meglepetéseket 

Senior Interior designer a Lissoni Associati-nál. A Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének tagja.
Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén

Ariana Grüll: Az építészeknek túl kell lépniük a nemzetközi trendek puszta követésén 

A Klasszis TopDesign 2024 verseny egyik zsűritagja, Ariana Grüll a tavalyi versennyel kapcsolatos tapasztalatairól mesélt, és arról, hogy mit vár az idei pályaművektől.  
Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva

Vylyan Pincészet: Feketén-fehéren, nyáron zöldre váltva 

Indul a verjus-szüret a Villány-siklósi-borvidék egyik legjelentősebb, patinás, több mint 30 éves múlttal rendelkező pincészeténél, a Vylyan birtokon.