MVI-jelentés 2023-ról: csökkent a vendéglátóhelyek száma

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete (MVI) minden évben közzéteszi statisztikai helyzetjelentését a vendéglátásról, amit idén is Zerényi Károly, az MVI elnöki tanácsadója készített el a KSH által közzétett statisztikai adatok felhasználásával.

Mint írják, a 2023-as évre vonatkozó helyzetjelentésből megismerhető többek közt a vendéglátó üzletek számának alakulása, a vendéglátóhelyi forgalom volumenváltozása, valamint a foglalkoztatási és kereseti adatok, továbbá a vendéglátóhelyi szolgáltatásokra érvényes ÁFA-kulcsok is európai összehasonlításban.

2023 végén a vendéglátóhelyek száma kevesebb mint 45 ezer volt, amely az egy évvel korábbihoz képest 2,0 ezerrel, 2019-hez viszonyítva pedig 6,4 ezerrel csökkent.

A kereskedelmi vendéglátóhelyek száma 2,2 ezerrel fogyott, miközben a munkahelyi vendéglátóhelyeké 150-nel gyarapodott egy év alatt.

Az üzletbezárások leginkább az éttermeket, büféket és gyorséttermeket, valamint az italüzleteket, kávézókat és zenés-táncos szórakozóhelyeket érintették.

A vendéglátóhelyek száma 2019–2023 között Budapesten és minden vármegyében csökkent, leginkább Békésben és a fővárosban (19, illetve 17%-kal).

Forrás: Depositphotos
Forrás: Depositphotos

Az előzetes adatok alapján 2023-ban a vendéglátó üzletek forgalma (folyó áron 2326 milliárd forint) összehasonlító áron az egy évvel korábbihoz képest 1,8, a 2019. évinél 5,3%-kal volt alacsonyabb. A vendéglátóhelyi forgalom 90%-át adó kereskedelmi vendéglátás volumene 6,4%-kal elmaradt, a járvány előtti, 2019. évitől, a munkahelyi vendéglátásé viszont 5,2%-kal meghaladta azt.

A 2022-es szatellitszámlák alapján

a turizmusban foglalkoztatottak száma közel 400 ezer főt tett ki, mintegy harmaduk a vendéglátásban dolgozott.

2023-ban a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén 179,5 ezer főt foglalkoztattak, 2022-höz képest 2,4 ezerrel, a járvány előtti, 2019. évihez (193,4 ezer) viszonyítva 13,9 ezerrel volt kevesebb. A gazdasági nehézségek hatására az üres álláshelyek száma és aránya valamelyest mérséklődött, ezzel a munkaerőhiány is enyhült az ágazatban. A vendéglátás területén a teljes munkaidőben alkalmazásban állók havi bruttó átlagkeresete 339 ezer forint (nettó 225 ezer forint) volt 2023-ban, amely 17%-kal nőtt az előző évihez képest. Ugyanakkor a vendéglátásban dolgozók átlagkeresete továbbra is az egyik legalacsonyabb, nem éri el a nemzetgazdasági átlag 60%-át.

Magyarországon a vendéglátásra érvényes (5%-os) ÁFA-kulcs az Európai Unióban a második, a turizmusfejlesztési hozzájárulással együtt pedig a harmadik legalacsonyabb, derül ki még az egész évet átfogó jelentésből.


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.